Ο Μπόσκαν τον έκανε και πάλι κυρίαρχο!

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο Μπόσκαν τον έκανε και πάλι κυρίαρχο!

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τον Ολυμπιακό που πήρε με περίπατο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, βγάζοντας το καπέλο στον Σλόμπονταν Μπόσκαν που έχει αλλάξει 100% τους Πειραιώτες.

Όσοι περιμέναμε στον δεύτερο ημιτελικό να δούμε ένα ντέρμπι αντάξιο των δύο ομάδων και των υψηλών μπάτζετ που έχουν, χαρήκαμε μόνο για δύο σετ. Εκεί δηλαδή που ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ ήταν μαζί πόντο-πόντο, με το πρώτο να το παίρνει ο τυπικά γηπεδούχος και το δεύτερο ο τυπικά φιλοξενούμενος. Ως εκείνο το σημείο όντως βλέπαμε ένα αμφίρροπο παιχνίδι και κατά διαστήματα θαυμάζαμε και όμορφο βόλεϊ. Μετά το δεύτερο σετ όμως είδαμε έναν μονόλογο των «ερυθρολεύκων», που πραγματικά έκαναν ό,τι ήθελαν τον αντίπαλό τους.

Και τον είδαμε γιατί στην... μάχη του πάγκου ο Σλόμπονταν Μπόσκαν νίκησε κατά κράτος τον μεγάλο του αντίπαλο Γιάννη Καλμαζίδη. Ο Σέρβος είναι ο MVP της πορείας του Ολυμπιακού ως τώρα. Ανέλαβε την ομάδα με πολλά προβλήματα στο κομμάτι της ψυχολογίας, χωρίς ουσιαστικά το ρόστερ να ήταν δικό του και με τους παίκτες να είχαν πολλά παράπονα από τον προκάτοχό του Φλάβιο Γκουλινέλι.

Σιγά-σιγά όμως με την δουλειά του κατάφερε να φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο, χωρίς πολλές φανφάρες, αλλά με το κεφάλι κάτω. Δουλεύοντας έδειξε στους δύσκολους η αλήθεια είναι παίκτες του Ολυμπιακού, ποιος είναι, αυτοί τον εμπιστεύτηκαν και το αποτέλεσμα έχει φανεί τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Λιγκ Καπ και στο Κύπελλο. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στην κανονική διάρκεια με μόλις μία ήττα, το Λιγκ Καπ το έκανε δικό του και πλέον ετοιμάζεται να κάνει και το δεύτερο τρόπαιο, όντας το μεγάλο φαβορί στον τελικό με την Κηφισιά.

Και πως να μην είναι άλλωστε, μετά την εμφάνιση στα δύο τελευταία σετ του ημιτελικού. Ενός ημιτελικού που κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις του νεαρού προπονητή. Αρχικά όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ο Μπόσκαν είναι ο άνθρωπος που έχει... αναστήσει τον Τσούπκοβιτς. Και το έχει κάνει γιατί τον κρύβει στην υποδοχή (χθες πήρε μόλις 12 σε όλο το ματς, μία λιγότερη και από τον Γκούζντα που αντικατέστησε τον Στεφάνου στο 17-16 του τρίτου σετ), κάτι που έχει αλλάξει εντελώς την εικόνα του συμπατριώτη του. Χωρίς τον βραχνά της πρώτης μπάλας που είναι και το κακό του σημείο, ο Τσούπκοβιτς δείχνει άλλος παίκτης, πιο απελευθερωμένος και έχει προσηλωθεί στην επίθεση, εκεί που και λόγω ύψους δύσκολα βρίσκει αντίπαλο.

Θα πείτε πως γίνεται και τον κρύβει; Και όμως γίνεται. Είτε γιατί δουλεύει εξαιρετικά αυτό που έχει δουλευτεί στην προπόνηση, είτε γιατί πολύ απλά ο αντίπαλος και στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να κάνει σωστό σερβίς. Το δεδομένο πάντως είναι πως έχει γίνει και τα θετικότατα αποτελέσματα φαίνονται όλο και περισσότερο στα μεγάλα ματς. Εκεί δηλαδή που ο Σέρβος ακραίος δεν είναι ένας τσαντισμένος παίκτης που βγαίνει αλλαγή για να ηρεμήσει με τον Φράγκο να παίρνει τη θέση του, αλλά ένας παθιασμένος και χαμογελαστός παίκτης που πλέον είναι πρωταγωνιστής.

Το δεύτερο που έκανε ο Μπόσκαν χθες ήταν να δώσει ξεκάθαρη εντολή όλα τα σερβίς ή έστω τα περισσότερα να πηγαίνουν πάνω στον 36χρονο πλέον Ντάντε. Με τον Βραζιλιάνο να παίρνει 31 υποδοχές δεν είχε την δύναμη από ένα σημείο και μετά να κάνει επίθεση και ο ΠΑΟΚ έχασε σχεδόν τα πάντα. Υπήρξε η γνωστή αλυσίδα. Χωρίς τον Ντάντε όλες σχεδόν οι επιθέσεις πήγαιναν στον Στάροβιτς, ο Σέρβος κουράστηκε και η ήττα ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Το ξέρω πως και πάλι θα πείτε πως είναι εξαιρετικά απλό όλο αυτό. Αλλά για ακόμα μία φορά θα πω πως όντως το βόλεϊ δεν είναι πυρηνική φυσική. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρύψει τον αδύναμο κρίκο του στην υποδοχή και τον είχε ξεκούραστο στην επίθεση όπου και κέρδισε 16 πόντους με 54% ποσοστό. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη όχι μόνο δεν πίεσε τον Τσούπκοβιτς, αλλά δεν μπόρεσε να κρύψει τον Ντάντε, με συνέπεια ο Βραζιλιάνος να έχει 6 πόντους με μόλις 25% αποτελεσματικότητα και σαν να μην έφτανε αυτό, η επιθετική του ανομβρία έφερε περισσότερες προσπάθειες στον Στάροβιτς, αλλά και στον θετικό Σαφράνοβιτς, που από ένα σημείο και μετά απλά δεν άντεξαν...

Κλείνοντας, η χθεσινή νίκη εκτός του Κυπέλλου που ξαναλέμε για να χαθεί θα πρέπει οι Πειραιώτες να... αυτοκτονήσουν, δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα του Μπόσκαν και για το πρωτάθλημα. Με την ψυχολογία στα ύψη είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Ολυμπιακός να μην κάνει το τρία στα τρία, ειδικά από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να μην έχει αντίδραση. Συνεχίζει να παρατάει τα ματς μόλις αυτά στραβώσουν και συνεχίζει να δείχνει μια ομάδα που έχει καθίσει πάνω στο δύο στα δύο και δεν λέει να προσπαθήσει για κάτι παραπάνω. Μένει να δούμε πως θα είναι η συνέχεια, αλλά οι... ερυθρόλευκοι μετά το εμφατικό 3-1 στο Αλεξάνδρειο προβάλουν ως το μεγάλο φαβορί και για το πρωτάθλημα και αυτό ξαναλέμε είναι έργο Μπόσκαν.

ΥΓ: Ο Αγκάμεζ είναι τεράστιος παίκτης γιατί μπορεί να τελειώσει όσο κανείς τις κόντρα μπάλες. Χθες το έκανε σχεδόν σε 100% και παρότι δεν ήταν στα γνωστά του στάνταρ, ήταν αυτός που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι, όχι μόνο με τους 25 πόντους, αλλά γιατί κυρίως έπαιρνε τους πιο σημαντικούς πόντους.

ΥΓ1: Δίπλα του και οι Κοκκινάκης και Άθος. Ειδικά ο Βραζιλιάνος κεντρικός ήταν για ακόμα μια φορά απολαυστικός και όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι με βάση τιμής και προσφοράς, η καλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού και ίσως και η καλύτερη στο πρωτάθλημα.

ΥΓ2: Για τον ΠΑΟΚ λέγαμε πως αν δεν παίξει ο Σαφράνοβιτς δεν κερδίζει. Ο Ισραηλινός έπαιξε, ήταν καλός, αλλά απελπιστικά μόνος. Ο Ντάντε ήταν σκιά του εαυτού του, ο Στάροβιτς από ένα σημείο και μετά δεν άντεχε, ενώ μέχρι τον τραυματισμό ο Πέτκοβιτς ήταν ο μέτριος πασαδόρος που μας είχε συνηθίσει. Ε τι να σου έκανε ο Σαφράνοβιτς;

ΥΓ3: Και συνεχίζουμε με τον ΠΑΟΚ για να αναφερθούμε στο σερβίς. Όταν τραυματίζεται ο Στεφάνου, μπαίνει ο κρύος Γκούζντα, κάνει λάθος στην πρώτη του υποδοχή και μετά για μεγάλο διάστημα δεν τον δυσκολεύεις, υπάρχει θέμα. Μόλις ζεστάθηκε ο νεαρός λίμπερο τα πήγε μια χαρά, αλλά τότε το τρένο είχε χαθεί...

ΥΓ4: Για την ατμόσφαιρα στο Αλεξάνδρειο έγραψα και σε άλλο κείμενο. Προσωπικά εμένα μου αρέσει να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων, να έχουμε φωνές, συνθήματα και φυσικά να μην γίνει τίποτα όπως και χθες. ΩΣΤΟΣΟ όταν λέμε αγώνας ειδικής διαχείρισης, να είναι ειδικής διαχείρισης. Δεν γίνεται να έχουμε και οικογένειες με μικρά παιδιά και οπαδούς που βρίζουν μόνο μανάδες. Είναι κρίμα...

ΥΓ5: Η εικόνα πάντως του γεμάτου γηπέδου μόνο καλό κάνει στο άθλημα. Από τα κλειστά-στρούγκες των 200 θέσεων, είναι άλμα να γίνονται ημιτελικοί μπροστά σε 4.000 κόσμο. Ανεβάζει το άθλημα όπως και να το κάνουμε.

ΥΓ6: Πέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού αφήνοντας τους... πράσινους εκτός φάιναλ φορ. Νίκησε σχετικά άνετα την Ορεστιάδα και τώρα η Κηφισιά είναι έτοιμη απέναντι στον Ολυμπιακό να πετύχει το απόλυτο θαύμα. Η ομάδα του Κώστα Αρσενιάδη έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, να βρίσκεται συνεχώς στον αφρό και χωρίς άγχος θα προσπαθήσει να κάνει το απίθανο. Δεν είναι το φαβορί, είναι αουτσάιντερ, έχει ελάχιστες πιθανότητες, αλλά ήδη η πορεία της είναι πετυχημένη. Και όταν δεν υπάρχει άγχος και έχει και ο Γιορντάνοφ κέφια, όλα μπορούν να γίνουν. Για να δούμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...