Το απόλυτο φιάσκο με το Λιγκ Καπ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Το απόλυτο φιάσκο με το Λιγκ Καπ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το Λιγκ Καπ που από επιπέδου φάιναλ φορ Τσάμπιονς Λιγκ όπως ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ έλεγαν στην ΕΣΑΠ, μετατράπηκε στην απόλυτη φαρσοκωμωδία.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Ιουλίου του 2016, όταν ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατώρος ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα πως η Λίγκα θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στο Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» συμφώνησε με την Ομοσπονδία της Κύπρου να διεξαχθεί στην Μεγαλόνησο το φάιναλ φορ. Τι καλύτερο για το άθλημα δηλαδή, να βρεθούν στην Κύπρο οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ηρακλή. Οι τέσσερις δηλαδή από τις πέντε ομάδες (η άλλη είναι ο Άρης) που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στην χώρα μας.

Όλοι μας κάναμε λόγο για μια γιορτή που μόνο κερδισμένο θα έβγαζε το άθλημα. Εντάξει κανείς λογικός δεν συμμεριζόταν τις υπερβολές για μια διοργάνωση ανώτερη και από φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ (ναι δυστυχώς έχει ειπωθεί ακόμα και αυτό), όμως το να αγωνιστούν σε ένα τόσο όμορφο νησί οι ομάδες με την μεγαλύτερη ιστορία, αλλά και δυναμική στο άθλημα, ήταν δεδομένο πως μόνο σε καλό θα έβγαινε.

Βέβαια για να τα λέμε και όλα, σε όλο αυτό τον χαμό την αισιοδοξίας υπήρχαμε και κάποιοι που θεωρούσαμε υπερβολική αυτή την υπέρμετρη χαρά, καθώς το να βρίσκονται σε ένα γήπεδο οπαδοί των τεσσάρων ομάδων, είτε από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, είτε και από την Κύπρο, μόνο εύκολο δεν είναι. Από την άλλη όμως λέγαμε «για να βγαίνουν και να το λένε επίσημα, για να έχουν οριστικοποιήσει ημερομηνίες και πρόγραμμα κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Θα έχουν πάρει δηλαδή την άδεια του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου».

Γιατί όπως και να το κάνουμε όταν πας σε ένα ξένο κράτος (δεν είναι αιχμή για τους συμπαθέστατους Κύπριους, αλλά πρακτικά είναι ένα ξένο κράτος), έχεις πριν πάρει την άδεια της αρμόδιας αρχής. Αυτό είναι το λογικό. Δυστυχώς όμως όπως φάνηκε σε αυτή την χώρα και ειδικά στο ελληνικό βόλεϊ, η λογική έχει πάει περίπατο. Οι άνθρωποι για πάνω από έξι μήνες διαφήμιζαν κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν είχαν εξασφαλίσει. Μιλούσαν για μια διοργάνωση χωρίς να έχουν πάρει το οκ της αστυνομίας.

Και όταν η Κύπρος έκανε το αυτονόητο, να πει δηλαδή πως δεν θέλει να μπλέξει με οπαδούς που ενδεχομένως θα κάνουν το νησί άνω-κάτω άρχισαν οι κατηγορίες για τον Υπουργό. Βέβαια το ερώτημα εδώ είναι ένα για την Μεγαλόνησο. Γιατί δεν το είπαν από πριν; Με τις απαντήσεις να είναι δύο. Είτε δηλαδή το είπαν αλλά η Λίγκα το έκρυψε, είτε απλά δεν μπήκαν στον κόπο να το πουν γιατί πολύ απλά δεν δέχθηκαν κάποιο επίσημο έγγραφο για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Αλήθεια για το φιάσκο αυτό μπορούν να γραφτούν πολλά, έχοντας φτάσει τα 42, το βάζω μαζί με αυτό του Παναθηναϊκού την περίοδο 1995-96, όταν ο Ντίνος Χασάπης δεν είχε δηλώσει τους Τόνεφ και Φιλίποφ και οι... πράσινοι έχασαν ευκαιρία ακόμα και κατάκτησης Ευρωπαϊκού τροπαίου. Τότε όμως το πρόβλημα ήταν μιας ομάδας. Τώρα είναι συνολικά του βόλεϊ. Τώρα το άθλημα γίνεται ρεζίλι και κάποιοι φταίνε γι' αυτό και κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν μια συγγνώμη και όχι να κατηγορούν τους πάντες.

Γιατί κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πει πως φταίει ένας Υπουργός και μάλιστα ξένης χώρας που δεν θέλει επεισόδια. Το ότι υπήρχε κίνδυνος το ήξεραν όλοι, αλλά τότε πανηγύριζαν και έλεγαν πως θα διοργανώσουν ένα φάιναλ φορ αντάξιο του Τσάμπιονς Λιγκ, την στιγμή που όπως φάνηκε και με τις κληρώσεις δεν μπορούν να διοργανώσουν ούτε καν φάιναλ φορ.

Και πάμε στην ακόμα μεγαλύτερη φαρσοκωμωδία ακόμα και από αυτή του να έχεις πάει στην Κύπρο να δίνεις συνέντευξη Τύπου το πρωί και το απόγευμα να αναβάλλεται η διοργάνωση. Ναι υπάρχει και χειρότερο και αυτό είναι οι κληρώσεις που έγιναν χθες. Αρχικά αυτό με τους μονούς αγώνες στην έδρα μιας από τις δύο είναι το λιγότερο τραγικό. Και αφού ήταν να γίνει έτσι, γιατί δεν κράτησαν την ήδη υπάρχουσα κλήρωση που είχε γίνει για τα ματς της Κύπρου;

Ακόμα όμως πιο τραγικό είναι αυτό που σκέφτηκαν για τον τελικό. Το να γίνει στην Αθήνα (έγινε και εκεί κλήρωση βέβαια) με κόσμο μόνο του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορούν να κάνουν έναν αγώνα με κόσμο και από τους δύο. Και αφού δεν μπορούν γιατί δεν γίνεται κεκλεισμένων ή ακόμα καλύτερα μόνο με παιδιά; Να μην έχει καμία ομάδα πλεονέκτημα έδρας. Απλά πράγματα.

Και όμως ακόμα και αυτό το τόσο απλό, το έκαναν να φαίνεται τόσο πολύπλοκο και είναι λογικό να άφησαν στεναχωρημένους και τους δύο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Παναθηναϊκό. Το θέμα όμως δεν είναι ποιοι θα έμειναν δυσαρεστημένοι, αλλά ποιο είναι το δίκαιο και δίκαιο δεν είναι να δίνεις πλεονέκτημα σε ομάδες την στιγμή που από πριν μιλάγαμε για φάιναλ φορ. Όμως φάνηκε ξεκάθαρα πως μετά τομ φιάσκο της Κύπρου δεν υπήρξε πλάνο με συνέπεια να γίνει το χειρότερο δυνατό. Κρίμα για το άθλημα και κυρίως κρίμα για την προσπάθεια που γίνεται και που είναι μεγάλη, αλλά τέτοια τραγικά λάθη την πάνε πολύ πίσω...

ΥΓ: θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν συγγενείς παικτών όλων των ομάδων που είχαν κλείσει εισιτήρια για την Κύπρο και πλέον καταλαβαίνουν πως πέταξαν τα λεφτά τους.

ΥΓ1: Όταν εσύ ως Λίγκα δεν μπορείς να διοργανώσεις φάιναλ φορ στην Ελλάδα με τις συγκεκριμένες ομάδες, δεν δικαιούσαι να μιλάς για τους Κύπριους που δεν την θέλουν στην χώρα τους.

ΥΓ2: Δεν γίνεται να βγαίνεις να κατηγορείς έναν Υπουργό ξένης χώρας τόσο εύκολα και να μην λες τίποτα για την Ομοσπονδία της Κύπρου. Γιατί ωραία αν τα έχει κάνει όλα καλά η Λίγκα τότε φταίει η ΚΟΠΕ και όχι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Τόσο απλά...

ΥΓ3: Ήδη οι φωνές διαμαρτυρίας στους οπαδούς του ΠΑΟΚ (κυρίως) και του Παναθηναϊκού είναι πολλές και δυνατές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι (και αν υπάρξουν φυσικά) οι αντιδράσεις τους. Το σίγουρο είναι πως τα τηλέφωνα και στις δύο ομάδες έχουν... σπάσει.

ΥΓ4: Επειδή πολλοί μπερδεύονται, η ΕΟΠΕ (δηλαδή η Ομοσπονδία) δεν έχει καμία σχέση. Η διοργάνωση και η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην ΕΣΑΠ την Λίγκα δηλαδή που διοργανώνει και το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών. Μην τα ακούνε οι άλλοι χωρίς να φταίνε.

ΥΓ5: Για να είμαστε σωστοί πάντως, ειδικά όσον αφορά την χθεσινή κλήρωση και τον τρόπο διεξαγωγής των ημιτελικών (δεν υπάρχει φάιναλ φορ), την ίδια ευθύνη για να μην πούμε μεγαλύτερη έχουν οι ίδιες οι ομάδες. Όταν άνθρωποι που έχουν βάλει λεφτά αφήνουν στην τύχη έναν τίτλο, πραγματικά καλά να πάθουν. Όμως σίγουρα δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα να μιλάνε. Τους ρώτησαν, το δέχθηκαν, οπότε καλά να πάθουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...