Σάκκαρη και Τσιτσιπάς ή αλλιώς τα καμάρια μας στα διεθνή κορτς!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Σάκκαρη και Τσιτσιπάς ή αλλιώς τα καμάρια μας στα διεθνή κορτς!
Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς το 2017 «ανάγκασαν» το ελληνικό κοινό να φρεσκάρει τις γνώσεις του με λέξεις και εκφράσεις όπως: τοπ-σπιν, ρεβέρ, ντροπ-σοτ, μπέικ πόιντ κτλπ.

Οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού τένις, ανέβηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην παγκόσμια κατάταξη, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές παρουσίες στα διεθνή κορτς, ποτίζοντας έτσι το διψασμένο ελληνικό τενιστικό κοινό.

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Εχοντας βιώσει τα ζόρια του πρωταθλητισμού είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Αγγελική Κανελλοπούλου, δεν ονειρευόταν μετάλλια και κύπελλα για τα παιδιά της. Η Μαρία Σάκκαρη φάνηκε να έχει άλλη άποψη. Έβαλε το κεφάλι κάτω και με πολλή σκληρή δουλειά κατάφερε φέτος να πραγματοποιήσει μία εκπληκτική χρονιά, η οποία ουσιαστικά αποτελεί υπόσχεση για μία ακόμα καλύτερη το 2018!
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδωσε το «παρών» 23 τουρνουά σε Ασία, Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη.

Από το Νο 96 της παγκόσμιας κατάταξης στις αρχές του 2017 εκτοξεύτηκε στο Νο 48, το οποίο ήταν και η υψηλότερη θέση που είχε φτάσει ποτέ στην καριέρα της, στις 16/10 και να κλείσει τη σεζόν στο Νο 51.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς έδωσε το «παρών» σε 23 τουρνουά της WTA, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Down Under.

Στο Σίδνεϊ έφτασε έως τις «32» τις διοργάνωσης, ξεκινώντας από τα προκριματικά και αποκλείοντας ονόματα όπως τις Ροντιόνοβα, Πιρόνκοβα και Βέκιτς.


Αμέσως μετά στη Μελβούρνη και το Αυστραλιανό Όπεν, ούσα στο κυρίως ταμπλό απέκλεισε την Αλιζέ Κορνέ στις «64» για να γνωρίσει στις «32» την ήττα από την Λούτσιτς-Μπαρόνι, πορεία που της εξασφάλισε 130 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη.

Εξίσου θεμελιώδες με την τεχνική στο τένις και την καλή φυσική κατάσταση, είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τις ήττες. Η Ελληνίδα πήρε άριστα και σε αυτήν την «πίστα» και τον Ιούνιο έφτασε σε τρεις σερί προημιτελικούς σε Κροατία, Νότιγχαμ και Άιλκλι.


Η αφοσίωση και η μαχητικότητά της, την φέρνουν έως τις «32» του Γουίμπλεντον, γνωρίζοντας την ήττα από την Τζοάνα Κόντα και έχοντας αποκλείσει νωρίτερα την Κριστίνα Πλισκόβα.


Αντίστοιχη, ήταν η φετινή της πορεία και στο Αμερικανικό Όπεν, όπου στις «32» βρέθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα της αντιμέτωπη με την Βίνους Γουίλιαμς. Το άγχος της άπειρης Μαρίας να κάνει το βήμα παραπάνω σε σχέση με το 2016, όταν είχε κολλήσει με την πλάτη στον τοίχο την Αμερικανίδα στις «64» του Γουίμπλεντον, καταφέροντας να της πάρει το δεύτερο σετ, δεν την επέτρεψε να παίξει ελεύθερα, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 6-3, 6-4.


Η ώρα που η Μαρία έδρεψε τους καρπούς μίας κουραστικής χρονιάς έφτασε τον Σεπτέμβριο, με την πόλη Γουχάν να γίνεται παρολίγον γη της επαγγελίας. Ξεκινώντας από τα προκριματικά, απέκλεισε κατά σειρά από τον πρώτο γύρο τις Καρολίν Βοζνιάκι, Έλενα Βέσνινα, Γιούλια Πουτίντσεβα, Αλιζέ Κορνέ για να χάσει στα ημιτελικά από την μετέπειτα νικήτρια Καρολίν Γκαρσία.

Από το Νο 80 του κόσμου, χάρη στους 760 βαθμούς που κέρδισε, η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 50 και της επόμενες δύο εβδομάδες στην υψηλότερη θέση της καριέρας της το Νο 48!


Έχοντας στο πλευρό της τη μητέρα της και τον παππού της, Δημήτρη Κανελλόπουλο, και μία καταρτισμένη ομάδα την οποία πλαισιώνει από τα μέσα της περσινής χρονιάς, ο Σουηδός προπονητής της, Τόμας Γιόχανσον η Σάκκαρη έχει θέσει ως στόχο για φέτος το τοπ-30, το οποίο κάθε άλλο παρά ουτοπικό μοιάζει αν παραμείνει υγιής!


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Η πρώτη Δευτέρα του 2017 (02/01) βρήκε τον Στέφανο στο Νο 210 της παγκόσμιας κατάταξης. Κάθε αθλητής, ξεκινώντας τη σεζόν έχει καταστρώσει ένα σχέδιο, με το ποιους στόχους θέλει να επιτύχει. Σίγουρα, το 2017 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του 19χρονου πρωταθλητή, καθώς δεν κατάφερε απλώς να ξεπεράσει τον πήχη, παρότι ήδη τον είχε τοποθετήσει πολύ ψηλά, αλλά η πραγματικότητα να ξεπεράσει και τα πιο τρελά του όνειρα.

«Κατάφερα κάποια πράγματα που περίμενα να έρθουν αργότερα, ανάμεσα σε αυτά ήταν η πορεία μου σε Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον, η κατάκτηση του Challenger στη Γένοβα και οι τρεις ακόμη τελικοί, όπως επίσης ότι ήμουν ανάμεσα στους 9 καλύτερους νέους αθλητές στον κόσμο.

Πριν από κάθε σεζόν πάντα βάζεις έναν στόχο, μαζί με την ομάδα σου, εμένα ήταν το τοπ-100, το οποίο στην αρχή φάνταζε τρελό, όμως αποδείχθηκε ότι όχι απλά ήταν εφικτό, αλλά κατάφερα να το ξεπεράσω», δήλωσε στο gazzetta.gr o Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος θα κάνει πρωτοχρονιά στην Αυστραλία.

Στην διάρκεια της παρουσίας του στα 32 τουρνουά μέσα στο 2017, πέρα από τις πορείες που έκανε, κατάφερε και πέτυχε σπουδαίες νίκες, όπως κόντρα στον έμπειρο Ζερεμί Σαρντί (έχει φτάσει έως το Νο 25 του κόσμου) και τους Κουέβας, Κάρλοβιτς και Γκοφάν στο European Open, στο οποίο έφτασε έως τα ημιτελικά, όπου γνώρισε την ήττα από τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν.

Φέτος, ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρασε με επιτυχία το πιο δύσκολο τεστ, αυτό που κοιτάς στα μάτια κάθε αντίπαλο και παίζεις για να νικήσεις και όχι για την εμπειρία.

Πρώτος στόχος της νέας χρονιάς είναι μία καλή πορεία στο Αυστραλιανό Όπεν, το οποίο μαζί με το Γουίμπλετον είναι τα αγαπημένο του τουρνουά. Στο τέλος του 2018 αυτό που θέλει να καταφέρει είναι μία θέση στο τοπ-50, κάτι το οποίο είναι σίγουρα στις δυνατότητες του.

Το τένις δεν τον διάλεξε, επειδή προέρχεται από τενιστική οικογένεια, το διάλεξε εκείνος, έχοντας πιο πριν ασχοληθεί με διάφορα άλλα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, κολύμβηση και μπάσκετ. Ο έρωτας επισημοποιήθηκε μετά την κατάκτηση του πρώτου του τουρνουά, όταν μέσα στη νύχτα ξύπνησε τον πατέρα του, που τον συνόδευε ως προπονητής και του ζήτησε να τον ξεγράψει από το ποδόσφαιρο, γιατί ήθελε να παίζει μόνο τένις!

Το παιδάκι από τη Βουλιαγμένη, τη μισή του ζωή είχε ως πρότυπο τον Ρότζερ Φέντερερ και εξακολουθεί να τον έχει, μόνο που τώρα όνειρο του δεν είναι να τον συναντήσει ή να του μιλήσει, αλλά να τον νικήσει!

 

Τελευταία Νέα