Ο Φορτούνης ήταν για 3+3, όχι για 1+1…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Φορτούνης ήταν για 3+3, όχι για 1+1…
Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο το χθεσινό παιχνίδι της Εθνικής.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Νομίζω ότι οι Ούγγροι μας έπιασαν κότσο. Σαν χαϊβάνια πήγαμε και παίξαμε.

Πλέον όλη η Ευρώπη ξέρει ότι η Εθνική μας είναι καλή στο να αμύνεται και θέλει χώρους για να βγάλει φάσεις. Έπαιξαν λοιπόν κι αυτοί φουλ άμυνα και μόνο με αντεπιθέσεις. Μας έδωσαν όλο το γήπεδο και μας είπαν, «παίξτε εσείς μπάλα». Ε, σε αυτό το πράγμα δεν είμαστε και…κορυφή. Παρότι υπάρχουν μεμονωμένα παίκτες με ταλέντο.

Υπήρξαν ασφαλώς κι επιμέρους θέματα.

Π.χ. σε όλο το α΄ ημίχρονο παίξαμε χωρίς σέντερ φορ, αφού ο Δώνης ήταν άφαντος η, αν θέλετε, «κρυμμένος» πίσω από τα στόπερ της Ουγγαρίας. Τον θυμάμαι μόνο στην καλή συνεργασία του με τον Φορτούνη, στην ευκαιρία του Λάζαρου. Μπήκε ο Μήτρογλου και αμέσως μπήκε σε τρεις φάσεις, στις δύο για να εκτελέσει και στην άλλη για να δημιουργήσει.

Είχαμε σοβαρό πρόβλημα από αριστερά. Ο Τζαβέλλας δεν είναι πια για να παίζει ακραίο μπακ-δεν έχει επιστροφές. Αριστερό στόπερ ενδεχομένως, μπακ όχι-στη φάση του πρώτου γκολ ήταν εντελώς εκτός φάσης, ενώ στο δεύτερο γκολ όταν μπήκε στη φάση…σήκωσε τα χέρια και τον πέρασε πανεύκολα ο Μαγιάρος πριν το τελικό σουτ. Ο δε Λυκογιάννης που έπαιξε στο β΄ δεν πέρασε ούτε μία καλή σέντρα. Από δεξιά ο Τοροσίδης το πάλεψε περισσότερο, δημιούργησε μία ευκαιρία, απείλησε και με μία κεφαλιά, αλλά γενικά από τα άκρα η ομάδα δεν πήρε τις βοήθειες που έπρεπε. Ο Πέλκας είχε δύο πραγματικά επικίνδυνα σουτ, αλλά δεν αρκεί αυτό-γενικά ήταν αυτός που λέμε απρόσωπος. Κι ανασταλτικά δεν μάρκαρε, μόνο κοιτούσε.

Μόνο ο Λάζαρος ήταν ζωντανός σε όλο το 90λεπτο. Μπορεί να μην ήταν σούπερ, αλλά είχε καλές πλαγιοκοπήσεις και σέντρες, μία συνεργασία του με τον Φορτούνη έβγαλε τη μία ευκαιρία του Μήτρογλου, ένα κόρνερ του έφερε την ευκαιρία του Μανωλά για το 1-2, κέρδισε περισσότερα φάουλ απ΄ όλους, είχε ένα σουτ φαρμάκι λίγο άουτ και απείλησε και με κεφαλιά. Απορώ πώς λένε ότι δεν πήγε καλά. Μακάρι να υπήρχε ανάλογη παρουσία κι από αριστερά.

Στον κεντρικό άξονα δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο «ταιριάζουν» Κουρμπέλης και Μπουχαλάκης, γιατί ο πρώτος είναι κλασικός κόφτης κι ο δεύτερος πλέον έχει μάθει και παίζει καθαρά αμυντικός χαφ. Έτσι, είναι σαν να έχεις δύο εξάρια και κανένα οκτάρι-όπως με την Εσθονία είχαμε τρία δεκάρια και κανένα εξτρέμ. Δεν ήταν κακοί. Ο Κουρμπέλης έκοψε, έκλεψε μπάλες και είχε και κάποιες πάσες. Ο Μπούχα όμως ήταν αυτός που προσπάθησε περισσότερο να περάσει μπαλιές, είχε μερικές καλές, έκανε και λάθη, ενώ νομίζω ότι πρέπει να παίρνει περισσότερες προσπάθειες κάθετα, αφού το έχει. Όπως αυτή χθες στη συνεργασία του με το Μήτρογλου στην δεύτερη ευκαιρία του Πέλκα η, εκείνη στη συνεργασία του στην ευκαιρία του Μάνταλου στα πρώτα λεπτά στην Εσθονία.

Ο Μπάρκας στο 0-1 είχε δύσκολο έργο, γιατί η μπάλα πήγε σχεδόν στην ευθεία του, αλλά με πολύ δυνατό σουτ, ενώ το 1-2 ήταν από μακριά, αλλά με πολύ καλά ζυγισμένο σουτ και αφού πρώτα είχε υποχρεωθεί ο γκολκίπερ να επέμβει σε άλλα τρία σουτ στην ίδια φάση! Δεν μπλόκαρε κανένα από τα τρία, όμως νομίζω ότι μόνο στο δεύτερο θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, αφού τα άλλα δύο ήταν πολύ δύσκολα.

Οι καλοί μας στόπερ αυτή τη φορά δεν ήταν όπως έπρεπε-ο Μανωλάς μόνο επιθετικά διακρίθηκε, με τις κεφαλιές στα στημένα, ενώ ο Σωκράτης ίσως μπορούσε να καθαρίσει καλύτερα τη φάση του πρώτου γκολ.

Ο Φορτούνης ήταν πάλι ο καλύτερος, αν και θα έπρεπε να επιχειρήσει πιο πολύ αυτό που έκανε στην αρχή, με το σουτ από τα 20 μέτρα. Αλλά είναι πραγματικά κρίμα να βγαίνει ηττημένος από αυτή την βραδιά, έχοντας δώσει τόσες μάχες, έχοντας «χορέψει» επανειλημμένως τους αντιπάλους του και έχοντας βγάλει πέντε πάσες για γκολ (!), τις τρεις από φάουλ και τις δύο με σέντρες από δεξιά, εκ των οποίων όμως μόνο η πρώτη έγινε γκολ, από το Μανωλά, σε αντίθεση με τις επόμενες των Τοροσίδη, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλου και πάλι Μήτρογλου.

Γενικά κρίμα που με τέτοιες παραστάσεις που έδωσε στα δύο παιχνίδια της Εθνικής, ο Φόρτου είχε απολογισμό μόνο ένα γκολ και μία ασίστ, δηλαδή πάσα που να έγινε γκολ. Πανεύκολα θα μπορούσε να είχε κάνει ο ίδιος τρία γκολ και να είχε φτιάξει άλλα τρία!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.