Ανάλυση: Ο «δίκαιος» νικητής του Μουντιάλ βάσει στατιστικών (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Ο «δίκαιος» νικητής του Μουντιάλ βάσει στατιστικών (graphs)
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του Statathlon, το gazzetta.gr εξετάζει όσα έκαναν οι εθνικές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι αξιολογεί αν η Γαλλία άξιζε να σηκώσει το τρόπαιο, με βάση τα στατιστικά του τουρνουά.

Άλλες ομάδες παίζουν καλά και χάνουν, άλλες παίζουν άσχημα και κερδίζουν. Η κλισέ διατύπωση παρουσιάζει πολύ συνοπτικά την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου ως παιχνίδι, που ξεφεύγει από τα μαθηματικά και τη λογική, αφού περιλαμβάνει αστάθμητους παράγοντες που πολλές φορές ανατρέπουν τα προγνωστικά και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα με βάση ένα άλλο «σύστημα δικαιοσύνης».

Η έρευνα εξετάζει όσα έκαναν οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από τους ομίλους, τις διακρίνει σε ηπείρους και καταλήγει ποιά προσέφερε το περισσότερο θέαμα, ενώ καταλήγει στο αν ήταν η Γαλλία η ομάδα που έπαιξε καλύτερα από κάθε άλλη ή αν υπήρχε ομάδα που κατάφερε περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι της, αλλά δεν έφτασε ως την «πηγή».

Για να υπολογίσει τους δείκτες επιδόσεων εντός του παιχνιδιού, ο ερευνητής χρησιμοποίησε συγκεκριμένους δείκτες στατιστικής αντιστοίχισης που είναι διαθέσιμοι στον ιστότοπο της FIFA. Αυτοί είναι οι εξής: γκολ υπέρ-κατά, κίτρινες υπέρ-κατά, κόκκινες υπέρ-κατά, επιτυχία στις πάσες υπέρ-κατά, σουτ υπέρ-κατά. Τα δεδομένα προσαρμόστηκαν ώστε να αντιστοιχούν ορθολογικά, τόσο για ομάδες που έπαιξαν 4 παιχνίδια, όσο και για άλλες που έπαιξαν 7 (Γαλλία, Κροατία).

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Το παρακάτω γράφημα συγκρίνει τις εθνικές ομάδες, με βάση μια τιμή που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

(Πηγή: Statathlon)

Η Βραζιλία παίρνει την πρωτιά, έχοντας τον καλύτερη δείκτη επίδοσης. Πραγματοποίησε 80 σουτ σε πέντε αγώνες, αριθμό κατά 160% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του τουρνουά. Ωστόσο, η έλλειψη αποτελεσματικότητας δεν επέτρεψε στην ομάδα του Τίτε να προκριθεί στα ημιτελικά, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από το Βέλγιο στα προημιτελικά (1-2).

Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η Ισπανία. Η… ταλαιπωημένη «φούρια ρόχα», που πέρασε εν μια νυκτί από τα χέρια του Λοπετέγι σ’ αυτά του Ιέρο, παρουσίασε ένα πολύ ελκυστικό ποδοσφαιρικό σχέδιο, κυριαρχώντας στην κατοχή της μπάλας και δημιουργώντας πολλαπλές ευκαιρίες σε τέσσερις αγώνες. Όλα ωστόσο πήγαν στράφι, αφού η Ρωσία την άφησε εκτός στα πέναλτι κιόλας από τη φάση των «16». Οι δύο φιναλίστ, Γαλλία και Κροατία, ακολουθούν στις δυο επόμενες θέσεις.

Τέλος, 5 από τις 16 ομάδες παρήγαγαν αρνητικούς δείκτες απόδοσης. Τέσσερις από αυτές αποκλείστηκαν από την αρχή των νοκ-άουτ (Ιαπωνία, Δανία, Ελβετία, Μεξικό). Δεδομένων των στατιστικών, μάλλον είναι εντυπωσιακό το ότι οι Ρώσοι έφτασαν μια «ανάσα» από τα ημιτελικά της διοργάνωσης που φιλοξένησαν.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟ

Η Βραζιλία από τη Λατινική Αμερική και η Ισπανία από την Ευρώπη είχαν τους καλύτερους δείκτες επιδόσεων στο Μουντιάλ, παρότι δεν έφτασαν στον τελικό. Εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν μεμονωμένα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ανά ήπειρο.

(Πηγή: Statathlon)

Το παραπάνω γράφημα αφορά τη Νότια Αμερική. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο δείκτης επίδοσης της Βραζιλίας ήταν κατά 256% καλύτερος από τον μέσο όρο των υπόλοιπων από την ίδια ήπειρο. Επίσης, εκεί περιλαμβάνονται η ομάδα με την καλύτερη και τη χειρότερη (Μεξικό) επίδοση από όλες (16) τις ομάδες.

(Πηγή: Statathlon)

Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι επίσης ανατρεπτική. Η Ισπανία είχε τον καλύτερο δείκτη, με τη Γαλλία και την Κροατία να ακολουθούν. Οι Ίβηρες υπερείχαν κατά 222% του μέσου όρου των άλλων Ευρωπαίων, 82% της νικήτριας Γαλλίας και 88% της Κροατίας.

Τέλος, η σύγκριση ανάμεσα στις δυο ηπείρους ανατρέπει την εικόνα… EURO που είχαν τα ημιτελικά, αφού συνολικά οι χώρες της Νότιας Αμερικής είχαν κατά 16% καλύτερη δείκτη επιδόσεων από τη «Γηραιά Ήπειρο». Με άλλα λόγια, το ποδόσφαιρο από τις αμερικανικές εθνικές ομάδες ήταν πολύ πιο δομημένο, αλλά και λιγότερο αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ

Το τελευταίο μέρος της έρευνας επικεντρώνεται στην… επανάληψη όλων των φάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, χρησιμοποιώντας ως παραμέτρους τις παραπάνω βαθμολογίες δείκτη.

Κατά τη διάρκεια του FIFA World Cup Project, η προσομοίωση βασίστηκε επίσης στα Προκαταρκτικά στοιχεία που οι ομάδες έπαιξαν για να φτάσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2018. Σε αυτή την έρευνα, οι πιθανότητες δημιουργούνται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την επίδοση στο παιχνίδι των Εθνικών ομάδων κατά τη διάρκεια το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2018.

(Πηγή: Statathlon)

Το πιο ενδιαφέρον από τα παραπάνω είναι το γεγονός πως με βάση όσα έκαναν στον αγωνιστικό χώρο, η Δανία δικαιούταν την πρόκριση επί της φιναλίστ Κροατίας. Επιπλέον, φαίνεται πως η Πορτογαλία δεν δικαιούταν να αποκλειστεί από την Ουρουγουάη.

(Πηγή: Statathlon)

Προχωρώντας στα προημιτελικά, η Ισπανία θα απέκλειε προφανώς τη Δανία, δεδομένου ότι de facto έχει τον καλύτερο δείκτη, ενώ η Σουηδία θα απέκλειε με τη σειρά της την Αγγλία. Εξάλλου, η Βραζιλία θα άφηνε εκτός το Βέλγιο, με τη Γαλλία να κάνει στην προσομοίωση ό,τι και στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα με το αν αντιμετώπιζε την Πορτογαλία ή την Ουρουγουάη.

(Πηγή: Statathlon)

Στα ημιτελικά πάντως, η ομάδα του Ντεσάν «αποχαιρέτησε», με τη σελεσάο να παίρνει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε την Ισπανία. Η… έκπληξη της προσομοίωσης, Σουηδία, θα κατέγραφε έναν τιμητικό αποκλεισμό, αργότερα απ’ ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα.

(Πηγή: Statathlon)

Νικήτρια, όπως προαναφέρθηκε, θα ήταν η Ισπανία, ενώ η Γαλλία κατέλαβε την τρίτη θέση. Οι «τρικολόρ» δεν ήταν κακοί λοιπόν στο Μουντιάλ, απλά, βάσει της στατιστικής, όχι τόσο καλοί για να το σηκώσουν. Ό,τι φυσικά κι αν σημαίνει αυτό...

Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: FIFA World Cup 2018: In-Game Performance vs Results

Η Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα