Ανάλυση: Οι αφρικανικές ομάδες και ο καιρός στα Παγκόσμια Κύπελλα (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Οι αφρικανικές ομάδες και ο καιρός στα Παγκόσμια Κύπελλα (graphs)
Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ξεκινήσει και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα στοιχεία της έρευνας του Statathlon για τις καιρικές συνθήκες και τη σημασία τους στην απόδοση των αφρικανικών ομάδων.

Αίγυπτος και Μαρόκο έχουν ήδη πει «αντίο» στο Μουντιάλ, ενώ η Νιγηρία και η Τυνησία ξεκίνησαν με ήττα τις υποχρεώσεις τους στα γήπεδα της Ρωσίας. Από τους εκπροσώπους της Αφρικής, μόνο η Σενεγάλη κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της κι αυτό χάρις στη σπουδαία νίκη της επί της Πολωνίας στον πρώτο αγώνα του 8ου ομίλου, που της δίνει και μεγάλες πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι υπόλοιπες πλήρωσαν τα λάθη τους, την απειρία ή την ανωτερότητα των αντιπάλων τους και φαίνεται πως θα τερματίσουν νωρίς την κούρσα τους. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο να σταθεί κανείς και στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες, όχι τόσο στη συγκεκριμένη διοργάνωση, όσο γενικά, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Ακόμα κι αν πολλοί Αφρικανοί πια αγωνίζονται σε όλον τον κόσμο και προσαρμόζονται σε τελείως διαφορετικά δεδομένα απ’ αυτά που επικρατούν στη δική τους ήπειρο, η δική τους κατάσταση είναι ξεχωριστή και χρήζει μιας πιο προσεκτικής ματιάς. Αυτός είναι και ο σκοπός της έρευνας.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν για τις αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και αφορούν πληροφορίες για το επίπεδο υγρασίας, την ταχύτητα του ανέμου και τη θερμοκρασία.

Χρησιμοποιήθηκε ανάλυση παλινδρόμησης για να εξηγηθεί η συσχέτιση μεταξύ των προαναφερθέντων παραγόντων και ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά του στυλ παιχνιδιού των ομάδων. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο η γραμμική παλινδρόμηση, αλλά και παραβολές της.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Αρχικά έχει ενδιαφέρον να εκτιμηθεί εάν συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες έχουν επιπτώσεις στο στυλ παιχνιδιού των αφρικανικών χωρών. Για το λόγο αυτό, ο καιρός κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Βροχερός
  • Συννεφιασμένος
  • Καθαρός

Πρώτον, μελετήθηκε η πιθανότητα μιας αφρικανικής ομάδας να πάρει τουλάχιστον μια ισοπαλία στους τρεις αγώνες των ομίλων. Αυτό που αποδείχθηκε ήταν πως ο βροχερός καιρός τους ταιριάζει καλύτερα (40%), με δεύτερο τον καθαρό (33.4%) και τρίτο τον συννεφιασμένο (26.7%).

(Πηγή: Statathlon)

Από την άλλη, όταν μετράται η συνολική απόσταση που καλύπτεται από τους παίκτες, εκεί οι Αφρικανοί τα καταφέρνουν καλύτερα σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κάτι που είναι μάλλον λογικό, όχι μόνο για εκείνους, αλλά για όλους τους ποδοσφαιριστές. Το ίδιο και μάλιστα με ακόμα πιο κατηγορηματικά ποσοστά συμβαίνει όταν τίθενται στο «μικροσκόπιο» οι κούρσες που επιχειρούν οι παίκτες.

(Πηγή: Statathlon)

(Πηγή: Statathlon)

ΥΓΡΑΣΙΑ

Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για να βρεθεί η επίδραση της υγρασίας στην απόδοση των αθλητών, αλλά τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα και εξαρτώνται από τη θερμοκρασία. Παρακάτω, θα μπορούσε να βρεθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ υγρασίας και στις κούρσες των παικτών.

(Πηγή: Statathlon)

Είναι σαφές ότι με την αύξηση της υγρασίας, οι Αφρικανοί παίκτες αρέσκονται να εκδηλώνουν άμεσες επιθέσεις να σκοράρουν. Δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες της «Μαύρης Ηπείρου», όπως στη Νιγηρία και την Ακτή Ελέφαντοστού, η μέση υγρασία είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες, ενδεχομένως οι Εθνικές των χωρών αυτών αποκτούν ένα σχετικό πλεονέκτημα όταν αγωνίζονται σε αυτές τις συνθήκες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Στη Βραζιλία παρατηρήθηκε το φαινόμενο των τάιμ-άουτ, με τους διαιτητές να διακόπτουν τον αγώνα, ώστε οι ποδοσφαιριστές να δροσίζονται και να αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Δικαιολογημένα περιμένει κανείς πως όσο πιο ψηλά «σκαρφαλώνει» το θερμόμετρο την ώρα του αγώνα, τόσο το καλύτερο για τους Αφρικανούς.

(Πηγή: Statathlon)

Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι έχουν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες, βλέπει κανείς πως εκδηλώνουν λιγότερες άμεσες επιθέσεις, με προσωπικές κούρσες παικτών σε θερμό περιβάλλον.

(Πηγή: Statathlon)

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΕΜΟΥ

Τέλος, η ταχύτητα του ανέμου θεωρείται ως ο παράγοντας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο στυλ παιχνιδιού μιας ομάδας. Οι υψηλές ταχύτητες ανέμου τείνουν να μετατοπίζουν τις ομάδες προς ένα πιο επιφυλακτικό παιχνίδι και να τις κάνουν να προτιμούν τις κοντινές πάσες από τις μακρινές μεταβιβάσεις.

(Πηγή: Statathlon)

Συμπεραίνεται ότι οι Αφρικανοί είναι πιο ενεργοί όταν οι ταχύτητες ανέμου υπερβαίνουν τα 5 m/s και φτάνουν τα 23 m/s, κάτι που ίσως σχετίζεται με τα φυσικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών αυτών. Οι υψηλές ταχύτητες ανέμου αναγκάζουν τους παίκτες να τρέχουν με μεγαλύτερη ορμή προς την μπάλα, καθώς αυτονόητα η κίνηση τους επηρεάζεται από τον αέρα και να τους οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να δοθεί μια πιο σαφής απάντηση στο συγκεκριμένο ζητούμενο.

Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: The Impact of Environmental Factors on the Performance of African Countries

Η Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα