Ανάλυση: Το «φαινόμενο» Πογκμπά σε Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Το «φαινόμενο» Πογκμπά σε Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (graphs)
Ψάχνοντας το… λάθος! Κοιτάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του Statathlon, το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Πολ Πογκμπά στα «ασπρόμαυρα» της Γιουβέντους στα «κόκκινα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ενα από τα πιο «καυτά» ονόματα στη θέση του μέσου στη σύγχρονη παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά ποδοσφαίρου. Η πιο ακριβή μεταγραφή του κόσμου το καλοκαίρι του 2016 (105 εκατ. ευρώ), πριν τον «καβαλήσουν» στη λίστα ο Νεϊμάρ (222 εκατ.), ο Κουτίνιο (120 εκατ.) και ο Ντεμπελέ (110 εκατ). Αυτός που όλοι ήθελαν, αλλά λίγοι μπορούσαν να έχουν.

Σήμερα, λιγότερο από δυο χρόνια μετά, ο Πολ Πογκμπά από μέσος-όνειρο, μοιάζει με βαρίδι, με αναγκαίο κακό. Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και η κριτική ενδεχομένως είναι υπερβολικά, αλλά πάντα είναι σχετικά με τις προσδοκίες. Γι’ αυτό ο Μάικλ Κάρικ αποθεώνεται στο Ολντ Τράφορντ, ενώ ο Γάλλος ακούει διάφορα.

Κι όμως, στο Allianz Stadium αποθεωνόταν και με το παραπάνω. Για τους λόγους που ευθύνονται για τη «μεταμόρφωσή» του μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, αλλά η διαφορά στις επιδόσεις του είναι αντικειμενικές άνευ αμφισβητήσεως.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, συλλέχθηκαν στοιχεία από τις συμμετοχές του σε Serie A, Premier League, Champions League και Europa League στο διάστημα 2013-2018, όταν και ξεκίνησε να αγωνίζεται ως βασικός στη «Γηραιά Κυρία». Θα παρουσιαστούν τόσο οι αμυντικές, όσο και οι επιθετικές του επιδόσεις, αφού οι απαιτήσεις προκύπτουν από την κλάση και τη θέσης του.

ΑΜΥΝΤΙΚΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ (ΦΕΤΟΣ) ΣΤΗ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

(Πηγή: Statathlon)

Στο πρώτο γράφημα, παρουσιάζεται η αμυντική απόδοση του Πογκμπά με τους «κόκκινους διαβόλους» μέσω έξι διαφορετικών κατηγοριών του παιχνιδιού. Αυτή τη σεζόν, που βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Γάλλος είναι χειρότερος σε όλα σε σύγκριση με πέρυσι, που δεν έβγαλε κιόλας… μάτια. Λιγότερα πετυχημένα τάκλιν (-26.32%), λιγότερες καλές υποδοχές (-37.5%), λιγότερα φάουλ (-21,05%), οι μισές κερδισμένες εναέριες «μάχες» (-52.63%), εντυπωσιακά πιο αναποτελεσματικός στις επεμβάσεις (-44%), λίγες ντρίμπλες (-35.3%). Αν στην πρώτη του σεζόν τα 105 «χαρτιά» έμοιαζαν πολλά, στη δεύτερη φαντάζουν… πεταμένα από το παράθυρο!

(Πηγή: Statathlon)

Ακολουθεί η αμυντική απόδοση του Πογκμπά ως «μπιανκονέρο» και τα γραφήματα δείχνουν έναν παίκτη με άλλη νοοτροπία. Ο Πογκμπά στο Τορίνο βελτιωνόταν, αφοσιωνόταν στην άμυνα, ντρίμπλαρε περισσότερο και κυριαρχούσε στους «αιθέρες». Το μόνο σημείο στο οποίο παρατηρείται ομοιότητα με το… μέλλον του είναι στις επεμβάσεις, που ενδεχομένως όσο ήταν παίκτης της Γιουβέντους να υπερκαλυπτόταν από άλλες κατηγορίες του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια, ο Πογκμπά έγινε χειρότερος αμυντικός στο Ολντ Τράφορντ, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν την εικόνα όπου βλέπει παιχνίδια της Γιουνάιτεντ.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

(Πηγή: Statathlon)

Η κατάσταση δεν διαφέρει ως προς τις επιθετικές του επιδόσεις. αδίκημα. Η πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ είναι πιο πετυχημένη από τη δεύτερη, που με εξαίρεση τις ασίστ, είναι τραγική για τα «κυβικά» ενός τέτοιου παίκτη. Οι πολλές τελικές πάσες μάλιστα καταγράφονται ενδεχομένως και λόγω της μεγαλύτερης ευστοχίας των συμπαικτών του, άρα δεν θεωρείται εντελώς ασφαλές να εξάγει κανείς συμπεράσματα απ’ αυτές. Μακρινές μπαλιές, σουτ, ντρίμπλες στο δεύτερο μισό του γηπέδου είναι στα κάτω τους, με τις αποτυχημένες προσπάθειες να είναι μια από τα ίδια με πέρυσι. Συνολικά, ούτε επιθετικά διαπρέπει στην Premier League.

(Πηγή: Statathlon)

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως η επιθετική του εικόνα με τους «κόκκινους διαβόλους» δεν είναι τόσο ξεκάθαρα χειρότερη απ’ αυτή που είχε στην τελευταία του σεζόν στη Γιουβέντους. Στην καλύτερη του χρονιά στο Τορίνο, ο Πογκμπά είχε 14 ασίστ, 1,7 πάσες-κλειδιά, 3,05 μακρινές μπαλιές, 3,25 σουτ, 3 πετυχημένες ντρίμπλες και 2,4 ανεπιτυχείς προσπάθειες ανά παιχνίδι. Η σύγκριση μάλλον παρηγορεί τον Μουρίνιο και τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, αφού φαίνεται να έχει βελτιωθεί στη δεύτερη κατηγορία (+8,16%), στις μακρινές μπαλιές (+68,4%) και σουτ (+1,38%) ανά παιχνίδι.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΠΑΣΑΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕ ΜΠΡΟΙΝΕ

Αφήνοντας κατά μέρος τους αριθμούς του με τα «κόκκινα» του Μάντσεστερ, ο Πογκμπά θεωρείται ένας από τους ικανότερους παίκτες με τη μπάλα στα πόδια. Λίγα λάθη, καλές πάσες και δημιουργικές αρετές συνθέτουν το παιχνίδι του και τον κατατάσσουν στους κορυφαίους.

Για την ακρίβεια, τα στατιστικά του συγκρίνονται και ξεπερνούν και τον καλύτερο σε ασίστ σε όλη την Premier League, τον Κέβιν Ντε Μπρόινε! Ο Βέλγος της Μάντσεστερ Σίτι διανύει μια φανταστική σεζόν, αποδίδοντας φανταστικά ως κομμάτι της «μηχανής» του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά το 83.2% στην ακρίβεια των μεταβιβάσεών του υστερεί, μπροστά στο 85.35% του Γάλλου! Αν συνυπολογίσουμε πως λόγω θέσης, ο Πογκμπά επιχειρεί περισσότερες βαθιές και μακρινές μπαλιές, το «κατόρθωμά» του είναι ακόμα σημαντικότερο.

(Πηγή: Statathlon)

Κατά μέσο όρο, στις τελευταίες δυο σεζόν ο Πογκμπά πασάρει με 84,75%. Στη Γιουβέντους, το ίδιο ποσοστό ήταν 81,1% (-4,5%). Ίσως να παίζει ρόλο το γεγονός πως στην Ιταλία είχε ως συμπαίκτες πολύ πιο χαρισματικούς συμπαίκτες και να μη χρειαζόταν να αναλαμβάνει τις ίδιες πρωτοβουλίες, σε σύγκριση με όσα κάνει στη Γιουνάιτεντ, όπου κάνει σχεδόν τις διπλάσιες πάσες (+49,73%). Από την άλλη, ο ρόλος του φαίνεται πως έχει αλλάξει και ο ίδιος έπαψε πια να αποτελεί ίδιου βαθμού απειλή για την αντίπαλη εστία. Τη σεζόν 2016-17, είχε 72,05 πάσες ανά παιχνίδι. Από αυτές, μόνο οι 1,7 ήταν «κλειδιά» προς την επίτευξη κάποιου γκολ, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το 2,36% από τις προσπάθειές του αποτέλεσε σοβαρή απειλή για την αντίπαλη ομάδα.

ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΣΙΣΤ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

(Πηγή: Statathlon)

Σε μιάμιση σεζόν στην Αγγλία, ο Πογκμπά συμμετείχε στο 17,9% των γκολ της Γιουνάιτεντ, ή αλλιώς στα 26 (11 γκολ, 15 ασίστ) από τα 145. Στην πρώτη σεζόν, συνέβαλε στο 17,57% των γκολ της Γιουνάιτεντ (8 γκολ, 5 ασίστ), ενώ την τρέχουσα σεζόν έχει ήδη προσφέρει 3 γκολ και 10 ασίστ στην ομάδα του (18,31%).

(Πηγή: Statathlon)

Στην Ιταλία, ο Πογκμπά συνέβαλε στο 20,4% των συνολικών γκολ της Γιουβέντους (26 γκολ, 28 ασίστ), παρόλο που έπαιζε ως αμυντικός μέσος στους περισσότερους αγώνες. Το 2013-14 σκόραρε ή βοήθησε στο 16,67% (8 γκολ, 8 ασίστ), το 2014-15 το 17,24% (9 γκολ, 6 ασίστ) και το 2015-16 το απίστευτο 28,05% (9 γκολ, 14 ασίστ). Παρατηρείται δηλαδή μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις του, σαν να άλλαξε ολοκληρωτικά επίπεδο.

Στα νούμερα φαίνεται πως ίσως, όσοι τον κρίνουν με βάση τα λεφτά που δαπανήθηκαν, κάνουν λάθος. Ο Πογκμπά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προσαρμοστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν μπορεί να κριθεί από το γεγονός ότι δεν βάζει 20 γκολ το χρόνο ή ότι δεν «σκουπίζει» τα πάντα μπροστά από τον Σμόλινγκ, τον Λίντελοφ και τους υπόλοιπους της αμυντικής γραμμής. Είναι ένας παίκτης που στη Γιουνάιτεντ δεν τα καταφέρνει καλά, αλλά παραμένει εγνωσμένης αξίας και πολύτιμος, για όποια ομάδα τον εμπιστευτεί, ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες απ΄αυτές που συνάντησε στο Ολντ Τράφορντ, κατά την πολυσυζητημένη επιστροφή του…

Μπορείτε να διαβάσετε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: Contribution Analysis: Paul Pogba

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα