Ανάλυση: Πώς συνδέεται το ύψος με την αποτελεσματικότητα στις στημένες φάσεις (graphs)

Ανάλυση: Πώς συνδέεται το ύψος με την αποτελεσματικότητα στις στημένες φάσεις (graphs)
Μελετώντας τα στοιχεία της έρευνας του Statathlon, το gazzetta.gr παρουσιάζει τη σχέση του ύψους με την αποδοτικότητα στις στημένες φάσεις και τη θέση τους στο σκοράρισμα σήμερα.

Ρόμα – Τορίνο με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Όσο το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, αντίστοιχα αναβαθμίζονται και κομμάτια του παιχνιδιού που παλαιότερα, στις πιο «ερασιτεχνικές» εποχές, δεν τύγχαναν της ίδιας προσοχής με τη σημερινή εποχή της υπερανάλυσης, του σκάουτινγκ και του εξονυχιστικού ελέγχου παικτών και ομάδων, ως προς το στυλ παιχνιδιού.

Ένα τέτοιο μέρος ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού είναι οι στημένες φάσεις και σκοπός της έρευνας είναι να καθορίσει αν το ύψος μιας ομάδας βοηθά πραγματικά την απόδοση και την αποτελεσματικότητά της σε αυτές. Για τις ανάγκες της ανάλυσης λήφθηκαν υπόψιν τα παραδείγματα του Άγιαξ και της PSV Αϊτχόφεν, που χαρακτηρίζονται αρκετά δυνατές στο συγκεκριμένο κομμάτι, οι επιδόσεςι των οποίων και συγκρίνονται.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αντλήθηκαν από τις σεζόν 2013/2014 έως 2016/2017 και αποκλειστικά από τα παιχνίδια στην Ερεντιβίζιε. Τέλος, σημειώνεται πως δεν ελήφθησαν υπόψιν προφανώς χτυπήματα πέναλτι ή έμμεσων φάουλ, παρά μόνο κόρνερ και απευθείας φάουλ.

Για τον υπολογισμό του ύψους έγιναν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Για τα γκολ που δέχθηκε η κάθε ομάδα, ο μέσος όρος του ύψους αντλήθηκε από τους 14 ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες εμφανίσεις και ορίζεται ως το «αμυντικό ύψος» (defensive height). Αντίστοιχα, το μέσο ύψος της ομάδας στα γκολ που σημειώθηκαν («επιθετικό ύψος» - offensive height) προήλθε και πάλι από τους 14 παίκτες με τις περισσότερες εμφανίσεις, αλλά αυτή τη φορά έμειναν εκτός, για προφανείς λόγους, οι τερματοφύλακες.

Σύγκριση Άγιαξ - PSV

Ο Άγιαξ, όπως και η PSV, ομάδες που διαχρονικά «μονοπωλούν» τους τίτλους στην Ολλανδία, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις στημένες φάσεις επιθετικά, βρίσκοντας αρκετά γκολ από αυτές και παίρνοντας μάλιστα αρκετές φορές τη νίκη, χάρη σε μια εύστοχη προσπάθεια μετά από χτύπημα φάουλ ή κόρνερ.

(Πηγή: Statathlon)

(Πηγή: Statathlon)

Τα γραφήματα δείχνουν ότι η PSV σκοράρει περισσότερα γκολ από τον Άγιαξ στις «νεκρές» φάσεις κι εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημά του για να πετύχει νίκες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατά τις περιόδους 2014/15 και 2015/16, όπου η ικανότητα της ομάδας του Αϊτχόφεν να σκοράρει από στημένες φάσεις άγγιξε τις μέγιστες τιμές στο διάστημα που εξετάζεται, κατάφερε να κερδίσει και το πρωτάθλημα. Από την άλλη πλευρά, κατά τη σεζόν 2013/14, όπου σκόραρε 9 φορές με αυτόν τον τρόπο, τερμάτισε στην 4η θέση. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα δυο σχετίζονται, μιας και το διάστημα που λαμβάνεται υπόψιν είναι μικρό, ωστόσο είναι δεικτικό της σημασίας που έχει για τις συγκεκριμένες ομάδες η αποδοτικότητα στον τομέα αυτόν του παιχνιδιού.

Αντίθετα, ο Άγιαξ ήταν πιο σταθερός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με μικρές αποκλίσεις μεταξύ του ενεργητικού και παθητικού από στημένες φάσεις. Αυτό αντανακλάται και στην απόδοση του πρωταθλήματος, έχοντας τερματίσει μόνο ως πρωταθλητής ή ως δεύτερος στο χειρότερο σενάριο.

Συσχέτιση μεταξύ ύψους και σκοραρίσματος

Στο γράφημα που ακολουθεί, βλέπει κανείς τα «αμυντικά» κι «επιθετικά ύψη» των δυο ομάδων σε αυτή την 4ετία. Η ομάδα του Άμστερνταμ είναι σταθερά «ψηλότερη» ως την περσινή σεζόν (2016/17), όπου η PSV κατέγραψε υψηλότερο μέσο όρο. Κατά τ’ άλλα βέβαια, στις δυο σεζόν που η δεύτερη πήρε το πρωτάθλημα, το κατάφερε σκοράροντας αρκετά από στημένες φάσεις, περισσότερο από τον Άγιαξ, αν και «κοντύτερη». Έτσι, φαίνεται πως δεν είναι αποκλειστικά θέμα ύψους η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας στις στημένες φάσεις, αφού έχει μεγάλη σημασία τι κάνουν οι προπονητές και ποιες ιδέες εφαρμόζουν όταν εξασκούν τους παίκτες τους σε τρόπους δράσης στις στημένες μπάλες.

(Πηγή: Statathlon)

Εξάλλου, παρατηρεί κανείς πως όταν η PSV «ψήλωσε» στην άμυνα κατά τις δύο τελευταίες σεζόν που εξετάζονται, αντίστοιχα δέχθηκε και λιγότερα τέρματα. Η εικόνα δηλαδή που διαμορφώνεται στα μετόπισθεν είναι αντίστροφη εκείνης της επίθεσής της. Όσον αφορά τον Άγιαξ, οι σεζόν που καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέσο ύψος στην ομάδα του (2014/15 & 2015/16), η άμυνα αντέδρασε καλύτερα συνολικά, ενώ στην επίθεση, όπως και με την PSV, η καλύτερή της επίδοση ήρθε τη σεζόν 2016/17, όταν συγκριτικά με τις προηγούμενες δεν είχε τόσο υψηλό μέσο όρο.

Καταληκτικά, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως ενδεχομένως στην επίθεση το ύψος δεν αποτελεί το κυριότερο «όπλο» για μια ομάδα, αν δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί και να αξιοποιήσει τις στημένες φάσεις. Αντίθετα, στην άμυνα, τα ψηλά κορμιά πετυχαίνουν και καλύτερες επιδόσεις. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να κρατήσει κανείς υπόψιν του και για το μέλλον, σε συμπληρωματικές μελέτες ή έρευνες επιβεβαίωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα