Ανάλυση: Η σημασία του εκτός έδρας γκολ (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Η σημασία του εκτός έδρας γκολ (graphs)
Υπάρχει γκολ που να «μετράει» περισσότερο από κάποια άλλα; Με τη βοήθεια των στοιχείων του Statathlon, το gazzetta.gr διαβάζει την έρευνα κι εξάγει τα συμπεράσματά του.

Κολωνία -Μπορούσια Ντόρτμουντ Ατελείωτη δράση στο live στοίχημα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Δεν είναι ακριβώς διαμάχη, διότι πλέον άπαντες έχουν «χωνέψει» την έννοια του εκτός έδρας γκολ και της βαρύτητάς του στα νοκ άουτ παιχνίδια. Πολλές φορές η τύχη ενός ζευγαριού και ο τελικός νικητής κρίνεται στις λεπτομέρειες και μια απ’ αυτές αφορά και την παραγωγικότητα στο «ξένο» γήπεδο.

Διασημότερος πολέμιος του κανονισμού που δίνει μεγάλη σημασία στα γκολ που επιτυγχάνονται εκτός έδρας είναι ο Γκάρι Λίνεκερ, που έχει διατυπώσει δημόσια την άποψή του πως βλάπτει τον ανταγωνισμό και το ίδιο το άθλημα, υποστηρίζοντας πως «σκοτώνει τόσους πολλούς αγώνες». Η συγκεκριμένη ατάκα ειπώθηκε μετά το συνολικό 6-6 της Μάντσεστερ Σίτι με τη Μονακό στο περσινό ζευγάρι των 16 του Champions League, με τους Μονεγάσκους να παίρνουν την πρόκριση για τα προημιτελικά, αφού είχαν σκοράρει τρία γκολ στο Etihad. Πολλοί οπαδοί συμφωνούν με τη γνώμη του Άγγλου, άλλοι διαφωνούν, σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, αντίστοιχα της σημασίας και του ενθουσιασμού μιας ομάδας που σκοράρει εκτός έδρας.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να δείξει τη σχέση μεταξύ αυτών των γκολ και του τελικού ποσοστού επιτυχίας των ομάδων, αν δηλαδή είναι πράγματι τόσο καθοριστικά στα νοκ άουτ παιχνίδια. Το δείγμα περιλαμβάνει αγώνες Champions League και συγκεκριμένα από τα προημιτελικά και τα ημιτελικά του θεσμού.

Ένα γκολ δεν επηρεάζει μόνο το σκορ

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του κανόνα του εκτός έδρας γκολ στα προχωρημένα στάδια του τουρνουά. Παραδόξως, η τύχη των ζευγαριών σε αυτές τις φάσεις και η ομάδα που τελικά θα βρεθεί στα ημιτελικά ή στον τελικό κρίνεται μόνο σε ποσοστό12,2%. Σημαίνει όμως αυτό ότι έχει τόσο μικρό αντίκτυπο; Όχι απαραίτητα.

Η απάντηση θα ήταν θετική αν λαμβάνονταν υπόψιν μόνο «ψυχρά» στατιστικά κι αριθμητικά δεδομένα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό όμως πως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς το/τα γκολ μιας ομάδας μακριά από το «σπίτι» της επηρεάζει παράλληλα πλήθος παραγόντων τακτικής, συμπεριφοράς, αλλάγών παικτών και συνολικής προσέγγισης. Για παράδειγμα, μια ομάδα που έχει αποσπάσει ένα 2-2 ή ακόμα και μια ήττα με 2-1 στον πρώτο αγώνα, που έχει δώσει εκτός έδρας, δεν παρατάσσεται στο δεύτερο παιχνίδι σαν αυτό να ξεκινάει από το 0-0 ή σαν να έχει ηττηθεί με 4-0. Έτσι, δεν γίνεται να εξετάσει κανείς την κατάσταση μεμονωμένα και να μη λάβει υπόψιν πως αυτή ο προπονητής της θα σχεδιάσει διαφορετικά το παιχνίδι και θα επιλέξει τους παίκτες της 11αδας με κριτήρια αστάθμητα.

Αρχικά λοιπόν εξετάζεται η νοοτροπία της ομάδας που παίζει εντός έδρας στον πρώτο αγώνα μιας φάσης νοκ-άουτ. Το προπονητικό επιτελείο παίρνει συνήθως τις αποφάσεις του, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να μη δεχθεί γκολ, με το μυαλό δηλαδή στη ρεβάνς. Ανάλογα με τη δυναμικότητα και με τον αντίπαλο, ίσως προτιμήσουν να διατηρήσουν στο «μηδέν» το παθητικό τους, αντί να πάρουν μεν τη νίκη, αλλά έχοντας δει την εστία τους να παραβιάζεται. ανάλογα με τον περιορισμό των δυνατοτήτων παραχώρησης ενός φιλοξενούμενου γκολ. Αυτό απεικονίζεται στον αριθμό των ομάδων που προχωρούν στον επόμενο γύρο, έχοντας πετύχει το απαραβίαστο στο πρώτο ματς, που ξεπερνά το 70%.

(Πηγή: Statathlon)

Η σημασία του εκτός έδρας γκολ εξετάζεται και από τη σκοπιά της φιλοξενούμενης ομάδας. Οι ομάδες που καταφέρνουν να σκοράρουν στον εκτός έδρας πρώτο αγώνα, έχουν περισσότερες από 50% δυνατότητες να πάρουν και την πρόκριση. Αντίστοιχα, σχεδόν το 80% των ομάδων που σκοράρουν 2 εκτός έδρας γκολ στο πρώτο παιχνίδι, καταφέρνουν να περάσουν στον επόμενο γύρο, ενώ τρία ή παραπάνω τέρματα τους καθιστούν σχεδόν βέβαιους νικητές της «μονομαχίας».

Εθνική «τάση» στη φάση νοκ-άουτ

Ενδιαφέρον θα ήταν εξάλλου να αναλυθεί η απόδοση κάθε χώρας στις ύστερες φάσεις του Champions League. Συλλέχθηκαν δεδομένα για τα 90 ζευγάρια αυτής της 15ετούς περιόδου, αν και η τελική ανάλυση περιέχει μόνο συγκρούσεις μεταξύ συλλόγων διαφορετικών χωρών. Έτσι, μπορεί κάποιος να εξετάσει σε αυτή την περίπτωση ποιες χώρες αποδίδουν καλύτερα στα νοκ άουτ παιχνίδια.

(Πηγή: Statathlon)

Ο χάρτης δείχνει ότι η Ιταλία μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτό το είδος αγώνων, με ποσοστό σχεδόν 61%. Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ προχωρούν συχνότερα στον επόμενο γύρο μετά από παιχνίδια «do-or-die», μετρώντας τις περισσότερες παρουσίες στα προημιτελικά κατά τα τελευταία 15 χρόνια και παρότι έχουν να κατακτήσουν το τρόπαιο από το 2012, όταν το κατάφερε η Τσέλσι στον τελικό του Μονάχου απέναντι στη Μπάγερν.

Αμέσως μετά σε ποσοστό βρίσκονται οι ισπανικοί σύλλογοι (58,1%), με το ποσοστό να αυξάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου μόνο σύλλογοι από την Πριμέρα Ντιβιζιόν κατέκτησαν τον τίτλο (2014 Ρεάλ, 2015 Μπαρτσελόνα, 2016 & 2017 Ρεάλ). Χαμηλότερα βρίσκεται η Πορτογαλία με 28,6% και στη συνέχεια η Ολλανδία με 25%, ενώ προτελευταία βρίσκεται η Γερμανία, που δεν δικαιώνει τόσο συχνά την περίφημη φράση του Λίνεκερ πως «το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, καθώς παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».

Μπορείτε να βρείτε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: The Importance of the Away Goal

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα