Όταν ο γιος του Ωνάση ήθελε τον Πανιώνιο! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Όταν ο γιος του Ωνάση ήθελε τον Πανιώνιο! (pics)
Το Gazzetta Weekend Journal γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πως ο Αλέξανδρος Ωνάσης ετοιμαζόταν να κάνει δικό του τον Πανιώνιο αλλάζοντας το status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Καλοκαίρι του 1982 ο Πανιώνιος έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος και ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Αριστοτέλης Ωνάσης, έχει στείλει στην Αργεντινή τον Γιώργο Δέδε με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει με κάθε κόστος με την υπογραφή του δεκαριού της Μπόκα Τζούνιορς, Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης αφού πρώτα κέρδισε την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το όνειρό του που είναι να δει τον Πανιώνιο να κατακτά και την Ευρώπη. Όλα αυτά θα μπορούσαν ήταν μια πραγματικότητα, αν το 1973 ο γιος του μεγάλου Έλληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση, είχε αποκτήσει τον Πανιώνιο! άλλωστε ήταν επιθυμία του να αποκτήσει τον σύλλογο ο οποίος είχε διωχθεί από την πατρίδα του τη Σμύρνη-όπως και ο πατέρας του-αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να πραγματοποιήσει αυτή του την επιθυμία, αφού ο θάνατος του έκοψε ξαφνικά το νήμα της ζωής σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Η επιθυμία του Αλέξανδρου Ωνάση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Απριλίου 1948 από τον πρώτο γάμο του Έλληνα Κροίσου. Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, αν και οι σχέσεις του με τον διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Λάτρης των μηχανοκίνητων σπορ αλλά και γενικότερα του αθλητισμού ήθελε να αγοράσει ελληνική ομάδα και να μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε ήταν της μόδας οι εφοπλιστές να έχουν στην κατοχή τους ποδοσφαιρικές ομάδες (την ίδια εποχή σάρωνε ο Ολυμπιακός του Νίκου Γουλανδρή) και ο Αλέξανδρος Ωνάσης βάζει στο μάτι του τον Πανιώνιο. Είναι ο ιδανικός σύλλογος αφού αντιπροσωπεύει την Μικρασιατική καταστροφή και προσφυγιά, ενώ προέρχεται και από την Σμύρνη από το μέρος στο οποίο έχει γεννηθεί ο πατέρας του (ο Αριστοτέλης Ωνάσης μάλιστα είχε φορέσει και το «κυανέρυθρο» σκουφάκι ως πολίστας).

Το φακελάκι με τις 30.000 δραχμές και ο μετασχηματιστής ρεύματος

Η ιδέα της ενασχόλησης με τον Πανιώνιο μπαίνει όλο και περισσότερο στο μυαλό του κι εκδηλώνει το ενδιαφέρον του γι αυτή την επένδυση με την δική του παρουσία στα τεκταινόμενα του συλλόγου. Αρχικά δίνει το παρών στον αγιασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου ενόψει της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου 1969-70, ενώ στη συνέχεια παραβρίσκεται σε αρκετές αγωνιστικές εκδηλώσεις των «κυανέρυθρων».

Μάλιστα, σε μία από αυτές δίνει στους ανθρώπους του συλλόγου ένα φάκελο με 30.000 δραχμές για να μοιραστεί στους ποδοσφαιριστές. Πλέον, ο Αλέξανδρος έχει πάρει την απόφαση να κάνει δικό του τον Πανιώνιο και το 1972 δωρίζει στην ομάδα τον μετασχηματιστή ρεύματος για το γήπεδο (παραμένει ακόμα εν έτει 2015) και στα εγκαίνια του είχε μιλήσει για «το μέλλον του Πανιωνίου» εννοώντας προφανώς μαζί του.

Η τραγωδία χτυπάει τον Αλέξανδρο

Στον σύλλογο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Ωνάσης θα αναλάβει την ομάδα και όλοι πιστεύουν ότι είναι θέμα ημερών ο Πανιώνιος να αλλάξει σελίδα. Ο Αλέξανδρος στέλνει μήνυμα ότι έχει πάρει την απόφαση να αναλάβει και φήμες κάνουν λόγο ότι αρχές με μέσα Ιανουαρίου του 1973 επιτυγχάνεται προφορική συμφωνία για την μεταβίβαση του συλλόγου.

Η Νέα Σμύρνη ξεσηκώνεται, άλλωστε ένα δικό της παιδί ετοιμάζεται να αναλάβει το καμάρι της πόλης και να τον μετατρέψει στην επόμενη υπερδύναμη του ποδοσφαίρου. Κι ενώ η συμφωνία έχει μπει στην τελική ευθεία έρχεται το μεγάλο κακό. Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973 και ο Αλέξανδρος Ωνάσης πιλοτάρει ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», το οποίο όμως πέφτει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίζεται βαριά και διακομίζεται στο ΚΑΤ, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή την επόμενη ημέρα λόγω βαρειών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών.

Το όνειρο έμεινε όνειρο

Στην Πλατεία τα χαμόγελα παγώνουν κι επικρατεί βουβαμάρα. Ο δικός τους Αλέξανδρος είχε χάσει την μάχη με τον θάνατο και τα όποια μεγαλεπήβολα σχέδια για την δημιουργία ενός πανίσχυρου Πανιωνίου θα έπρεπε να σβηστούν από το μυαλό όλων.

Όπως κι έγινε αφού για πολλά χρόνια για το θέμα αυτό στην Νέα Σμύρνη δεν ειπώθηκε κουβέντα. Λες και είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, παρότι τα επόμενα χρόνια έγιναν κάποιες σποραδικές κινήσεις με επιστολές προς την Αθηνά Ωνάση οι οποίες όπως ήταν φυσικό έπεσαν στο κενό.

Και αν ο Μαραντόνα τελικά το 1982 έφτασε στην Ευρώπη για χάρη της Μπαρτσελόνα γράφοντας στη συνέχεια ιστορία έτσι και στον Πανιώνιο το όνειρο χιλιάδων Σμυρνιωτών η οικογένεια Ωνάση να αποκτήσει το καμάρι της πόλης θα έμενε για πάντα όνειρο απατηλό, αφού η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Αλέξανδρο Ωνάση!

 

Τελευταία Νέα