Τι έκανες στον ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ;

Τι έκανες στον ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ;

bet365

Ο Γαλιθιάνος μεσοεπιθετικός εξαργυρώνει με 6 εκατομμύρια ευρώ την επιμονή και την εμπιστοσύνη, που του έδειξε ο ΠΑΟΚ, για να τον κάνει δικό του. Το Gazzetta.gr θυμάται την πορεία και την παρουσία του στην Τούμπα.

Ο Λούκας Πέρεθ γίνεται «κανονιέρης» και έμμεσα η πιο ακριβή πώληση ποδοσφαιριστή την ιστορία του ΠΑΟΚ. Το ποσό των 6.000.000 ευρώ, που θα έρθουν μέσω Λονδίνου και Γαλικίας, συν το 1.050.000 ευρώ, που έβαλε πέρσι το καλοκαίρι από την πώληση του στην ισπανική ομάδα, κατατάσσουν τον 28χρονο ποδοσφαιριστή στην πρώτη θέση.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011. Ο «Δικέφαλος» είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Καρπάτι Λβιβ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρώτο ματς, στην κατάμεστη Τούμπα, ο Λούκας «βγάζει μάτια» και κλέβει τις καρδιές των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Η πρώτη επαφή…

Ταξιδεύοντας μια εβδομάδα αργότερα στην Ουκρανία ο τεχνικός διευθυντής, Παντελής Κωνσταντινίδης, είχε διπλή αποστολή. Να προσεγγίσει τον Ισπανό, αλλά και να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις προθέσεις των Ουκρανών. Όσο άκουσε, σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή για τον ΠΑΟΚ, τον έκαναν να «αλλάξει δρόμο», τα ποσά που ζητούσε η Καρπάτι ήταν εξωφρενικά και στην Τούμπα δεν υπήρχε η δυνατότητα για την αγορά ποδοσφαιριστή.

Ο «Σβούρας» επέστρεψε περισσότερο διερευνητικά τον Ιανουάριο του 2012, σε μια ταραχώδη εποχή στα διοικητικά της ομάδας, δείχνοντας ότι δεν έβγαλε ποτέ το όνομα του αριστεροπόδαρου μεσοεπιθετικού από την ατζέντα του. Όταν παραιτήθηκε, μετά την αποχώρηση Ζαγοράκη, από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, μεταβίβασε το «φάκελο Λούκας» στο διάδοχό του, Γιώργο Γεωργιάδη, που μαζί με τον Ζήση Βρύζα διατηρούσαν «ζεστό» το θέμα του.

Ο ερχομός του πανίσχυρου οικονομικά, Ιβάν Σαββίδη, έδωσε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να καθίσει, ίσος προς ίσος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Καρπάτι. Αρχικά, σε ανεπίσημο επίπεδο τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ έκανε κάποιες επαφές, με την ομάδα-σύμβολο της Ουκρανίας, την Ντιναμό Κιέβου, να μπαίνει σφήνα και να αποκτά δανεικό για έξι μήνες τον Ισπανό ποδοσφαιριστή.

Η ώρα της μεταγραφής

Ο Λούκας, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, «έπεσε» πάνω στον Μπλαχίν, που ουδέποτε τον πίστεψε και τον είχε μονίμως μεταξύ κερκίδας και πάγκου. Εν τω μεταξύ όλα έδειχναν ότι το καλοκαίρι του 2013 οι συνθήκες είχαν ωριμάσει προκειμένου να «ντυθεί» στα ασπρόμαυρα. Ο «Δικέφαλος», όσο κι αν στο παιχνίδι φαινόταν να μπαίνει κι ο Ολυμπιακός, είχε τον πρώτο λόγο για μια υπόθεση, που δεν την είχε παρατήσει ποτέ.

Ο Τσιστιακόφ, λόγω γλώσσας και γνωριμιών, ξεκίνησε τις επαφές κι ο Ζήσης Βρύζας με μια μυστική αποστολή στο Ντουμπάι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ουκρανών, την ολοκλήρωσε θετικά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Στις 6 Ιουλίου 2013 οι ασπρόμαυροι ανακοίνωσαν την οριστική συμφωνία με την Καρπάτι για την απόκτηση του Λούκας Πέρεθ, με τον Ισπανό να ταξιδεύει την επομένη ημέρα στην Αυστρία προκειμένου να υπογράψει και να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν ποτέ γνωστές από τον επίσημο ΠΑΟΚ, όμως η Καρπάτι, φρόντισε να το κάνει:

«Ο Ισπανός επιθετικός της Καρπάτι, Λούκας Πέρεθ Μαρτίνεθ, ο οποίος επέστρεψε στο Λβιβ μετά από δανεισμό στη Ντιναμό Κιέβου, θα περάσει τους έξι επόμενους μήνες ως δανεικός στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Οι ασπρόμαυροι δανείστηκαν τον ποδοσφαιριστή για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2013. Το ποσό του δανεισμού είναι 700 χιλιάδες ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού, ο ΠΑΟΚ θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή από την Καρπάτι. Ωστόσο, η Καρπάτι θα διατηρήσει ένα ποσοστό 30% στα δικαιώματα του Λούκας, αν αυτός μετακινηθεί σε τρίτο σύλλογο».

Το… κόλπο με τον δανεισμό έγινε επειδή ο Λούκας είχε συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του ’13 και πρώτα η ουκρανική ομάδα τον έδωσε δανεικό μέχρι τη λύση του συμβολαίου του.

Οι τριγμοί το 2014

Ο Ισπανός υπέγραψε για τρία χρόνια (συν τους έξι μήνες) συμβόλαιο, αλλά ουσιαστικά έπαιξε ένα χρόνο φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα.

Στη μοναδική ολόκληρη σεζόν του (2013-’14) κατέγραψε 50 συμμετοχές και 11 γκολ. Το φινάλε, ειδικά μετά τον χαμένο τελικό του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, δεν ήταν ιδανικό.

Αγωνίστηκε 56 λεπτά στο ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης. Έκτοτε και στα επόμενα πέντε παιχνίδια των πλέι οφ, που ακολούθησαν, δεν μπήκε καν στην αποστολή. Λίγο οι δεδομένες αποφάσεις της τεχνικής ηγεσίας, λίγο το κλίμα στη Θεσσαλονίκη και όσα έφταναν στα αφτιά του, τον έκαναν «ξένο σώμα», με την ΠΑΕ να τον δηλώνει τραυματία, «με πρόβλημα στους κοιλιακούς». Ελάχιστοι, τότε, το πίστεψαν…

Οι πρώτες «σειρήνες» περί επιστροφής του στην Ισπανία άρχισαν να ηχούν το καλοκαίρι του 2014. Η συνεργασία του με τον Αγγελο Αναστασιάδη ήταν προβληματική από την πρώτη μέρα, που οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Ελατοχώρι της Πιερίας.

Τα όσα άφηνε να εννοηθούν ο Ισπανός, έδειχναν ξεκάθαρα ότι ήταν θέμα ημερών η αποχώρησή του. Η λύση ήρθε με τον μονοετή δανεισμό του στη Λα Κορούνια, όπου δέχθηκε να πάει ακόμα και με λιγότερα χρήματα. Όλοι γνώριζαν πως θα έκανε τα αδύνατα, δυνατά, για να παραμείνει στα πάτρια εδάφη, όπου ένιωθε σαν θεός, παρότι είχε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ κάτι που επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά…

Οι «σειρήνες» από την Ισπανία

Ο Φρανκ Άρνεσεν άκουσε από την πρώτη ημέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας στην Ολλανδία τα πραγματικά «θέλω» του ποδοσφαιριστή, αλλά η οικονομική στενότητα της Λα Κορούνια τρέναρε το θέμα της μεταγραφής του. Ο Δανός, πρώην, αθλητικός διευθυντής «τράβηξε» όσο μπορούσε την υπόθεση, ο Λούκας μετά από ένα επεισόδιο με τον Τούντορ στο Ντόρβερθ, «έβγαλε μάτια» στα πρώτα ματς του Europa League, όμως ήταν δεδομένη η απόφασή του να αποχωρήσει.

Η τελευταία πράξη παίχθηκε στα τέλη Ιουλίου 2015. Ο Ισπανός μάνατζερ του Ροντρίγκο Φερνάντεθ Λοβέγιε ήρθε στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας την τελική πρόταση της ομάδας από τη Γαλικία: «1.500.000 ούτε ευρώ παραπάνω», είπε στον Αρνεσεν, που ήξερε ότι απ’ αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρέσει το 30% που θα κατέληγε, βάσει της αρχικής συμφωνίας ΠΑΟΚ – Καρπάτι το 2013, στα ταμεία της ουκρανικής ομάδας.

Η συνάντηση Αρνεσεν – Λοβέγιε έγινε την Τρίτη, δύο μέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε και νίκησε 1-0 την Σπάρτακ Τρνάβα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ στην τελευταία (52η) συμμετοχή του Λούκας με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Το ίδιο βράδυ σε δείπνο με τον Ιβάν Σαββίδη, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, με μια δελεαστική πρόταση νέου συμβολαίου, προσπάθησε να κρατήσει στον ΠΑΟΚ τον Ισπανό, αλλά το ποτάμι δεν είχε γυρισμό...

Ο Λούκας Πέρεθ αποχαιρέτισε την Τούμπα και τον κόσμο του «Δικεφάλου», με μια πολύ καλή εμφάνιση και ένα πανέμορφο γκολ. Η συμφωνία εκτός από το οικονομικό σκέλος της περιείχε και έναν έξυπνο όρο από πλευράς Αρνεσεν: επ’ αορίστου ρήτρα 30% σε περίπτωση μεταπώλησης του ποδοσφαιριστή από τη Λα Κορούνια.

Μια ρήτρα που εξαργυρώνεται τώρα με την απόκτησή του από την Αρσεναλ και κλείνει οριστικά τον κύκλο του Λούκας Πέρεθ Μαρτίνεζ στον ΠΑΟΚ.

Α, ακόμη και οι Ουκρανοί της Καρπάτι θα εισπράξουν 100-200 χιλιάδες ευρώ απ’ αυτή τη μεταγραφή. Έχουν διατηρήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό από το πρώτο συμβόλαιο του Ισπανού!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα