Από τη Λέγκια στη Σάλκε, όλα είναι μία ιστορία…

Από τη Λέγκια στη Σάλκε, όλα είναι μία ιστορία…

Από τη Λέγκια στη Σάλκε, όλα είναι μία ιστορία…

bet365

Πόσες φορές ο ΠΑΟΚ κατάφερε, μετά από εκτός έδρας ισοπαλία, να περάσει στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Και πόσες φορές το πέτυχε όταν το σκορ, όπως τώρα με τον Άγιαξ, του πρώτου αγώνα ήταν το 1-1. To gazzetta.gr έχει την απάντηση...

Το Gazzetta.gr «ξεσκονίζοντας» το βιβλίο της ασπρόμαυρης ευρωπαϊκής ιστορίας, ενόψει της ρεβάνς του 1-1 με τον Άγιαξ, βάζει αυτές τις δύο παραμέτρους και σας θυμίζει τι ακριβώς είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το… ταμείο για τον «Δικέφαλο», μάλλον, είναι αρνητικό από την στιγμή, που μόλις μια φορά έχει καταφέρει να περάσει στον επόμενο γύρο, με το αποτέλεσμα του πρώτου (εκτός έδρας) αγώνα να είναι 1-1. Αυτό συνέβη πολλά χρόνια πριν, όταν η «χρυσή» ομάδα του Λες Σάνον έφτασε μέχρι τους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η πορεία του ΠΑΟΚ, τη σεζόν 1973-’74, ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 στο στάδιο «Πολσκιέγκο» της Βαρσοβίας απέναντι στην πανίσχυρη Λέγκια, την ομάδα του Πολωνικού Στρατού, που το 1970 είχε φθάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το 1971 στα προημιτελικά.

Ο «Δικέφαλος» ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο του 1973 για την πολωνική πρωτεύουσα δίχως το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον τιμωρημένο Γιώργο Κούδα, ενώ απέναντι του θα έβρισκε τον Ντέινα και τον Γκάντοχα, τα δύο αστέρια της Λέγκια στους οποίους λίγους μήνες αργότερα θα στηριζόταν η εθνική Πολωνίας για να φτάσει ψηλά στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Ο Σταύρος Σαράφης ανέλαβε να καλύψει το κενό του Γιώργου Κούδα, με τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί στο γήπεδο και να ανοίγει το σκορ στο 51ο λεπτό, με δυνατό σουτ του Χρήστου Τερζανίδη. Οι Πολωνοί απάντησαν γρήγορα ισοφαρίζοντας οκτώ λεπτά αργότερα με τον Πιέσκο, αλλά η ελληνική ομάδα ήταν αυτή που είχε την κορυφαία φάση του αγώνα, με την κεφαλιά του Αχιλλέα Ασλανίδη να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι της εστίας του Μόλβικ στο 85ο λεπτό.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν προβλήθηκαν ποτέ στιγμιότυπα εκείνου του αγώνα, υπήρξε μόνο ραδιοφωνική μετάδοση από το Β’ πρόγραμμα της ΕΡΤ και στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ με γκολ του Δημήτρη Παρίδη κέρδισε 1-0 και σφράγισε την πρόκριση για το Β’ γύρο του θεσμού, όπου αντιμετώπισε τη γαλλική Λυών.

Κόντρα στους Γάλλους και πάλι το πρώτο εκτός έδρας ματς έληξε ισόπαλο (3-3) και στο δεύτερο παιχνίδι, ίσως το καλύτερο στην ευρωπαϊκή ιστορία του, ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 4-0 τη Λυών και προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, που σήμερα δεν υπάρχει ως θεσμός.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά, που μετά από εκτός έδρας ισοπαλία, ο ΠΑΟΚ πέρασε στην επόμενη φάση έχοντας τη ρεβάνς στο γήπεδο του. Η τρίτη, και τελευταία, ήταν μετά από ένα… στεναχωρημένο 0-0 στο Γκρατς της Αυστρίας απέναντι στην Κέρντεν τον Σεπτέμβριο του 2001 για τον α’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ένα ματς που λόγω της πτώσης των «Δίδυμων Πύργων» αναβλήθηκε και έγινε μια εβδομάδα αργότερα. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη και αποτυπώθηκε στο χορτάρι της Τούμπας με το εύκολο 4-0 της ρεβάνς.

Όταν έχασε την πρόκριση…

Αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις, που ο ΠΑΟΚ υπερασπίστηκε θεωρητικά το θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα (ισοπαλία) του πρώτου αγώνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γιατί στην ιστορία υπάρχουν και οι εντός Τούμπας αποκλεισμοί.

Ένα χρόνο πριν από την πρόκριση επί της Λέγκια, την περίοδο 1972-73 στην πρώτη παρουσία στο θεσμό του κυπέλλου κυπελλούχων, υπήρξε ο αποκλεισμός από τη Ραπίντ Βιέννης. Στο πρώτο ματς, που έγινε στο «Ερνστ Χάπελ», ο «Δικέφαλος» αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0, αλλά στη ρεβάνς η ισοπαλία 2-2 έδωσε την πρόκριση στους Αυστριακούς, που προηγήθηκαν δύο φορές (Γκάλος 22’, Κρανκλ 43’) και τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζει αρχικά με πέναλτι του Σαράφη και στο φινάλε της αναμέτρησης με τον Ασλανίδη.

Πικρός ήταν ο αποκλεισμός στα πέναλτι την περίοδο 1990-’91 από τη Σεβίλλη. Στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» η ελληνική ομάδα απέσπασε «λευκή ισοπαλία» (0-0), κάτι ανάλογο συνέβη, μετά από 120 λεπτά αμφίρροπης μάχης, στη ρεβάνς της Τούμπας μπροστά σε 40.000 θεατές. Το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τον αρχηγό Γιώργο Σκαρτάδο να αστοχεί στο πρώτο πέναλτι, τον Γιάννη Γκιτσιούδη να αποκρούει το πρώτο ισπανικό πέναλτι και αφού ευστόχησαν οι Καραγεωργίου, Τουρσουνίδης, Ι. Χασάν, ο Μαγκντί Τολμπά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι στο πέμπτο και τελευταίο ασπρόμαυρο πέναλτι.

Στη λίστα υπάρχουν και οι δύο αποκλεισμοί στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρώτος πάλι από τον Άγιαξ, τη σεζόν 2010-11, με το συγκλονιστικό 3-3 της Τούμπας, όπου ο Λουίς Σουάρες «σκότωσε» τα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων, ενώ τρία χρόνια αργότερα ο «Δικέφαλος» δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Γκελζενκίρχεν απέναντι στη Σάλκε.

Στην άδεια, λόγω τιμωρίας, Τούμπας ο ΠΑΟΚ άγγιξε, όσο ποτέ άλλοτε, την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η γερμανική ομάδα πανηγύρισε την πρόκριση επικρατώντας με 3-2.

Ενδιάμεσα των δύο αγώνων για το Τσάμπιονς Λιγκ υπήρξε ένας ακόμη αποκλεισμός, για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2011-'12, από την Ουντινέζε. Ο «Δικέφαλος» έφυγε με το 0-0 από το «Φρίουλι», αλλά στη ρεβάνς ηττήθηκε με 3-0 από την παρέα του Ντι Νατάλε.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα