Πότε και πώς θα ξαναπάρουμε Euroleague;

Πότε και πώς θα ξαναπάρουμε Euroleague;
Η Euroleague αλλάζει μορφή, οι ομάδες επενδύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα και το gazzetta.gr αναλύει το συνδυασμό αυτών των δύο, που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την προοπτική διάκρισης για τις ελληνικές ομάδες.

Από τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε και θα αρχίσει η νέα αγωνιστική περίοδος της Euroleague, η διοργάνωση αλλάζει μορφή. Οι ομάδες μειώνονται στις 16 και το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων είναι όπως στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Τι σημαίνει αυτό; Όλοι θα παίξουν με όλους, στη συνέχεια playoffs και οι 4 καλύτεροι θα πάνε στο Final 4, το οποίο όμως διατηρεί την υπάρχουσα μορφή του.

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός, αυξάνονται και οι απαιτήσεις

Μπορεί οι ομάδες να είναι λιγότερες, ωστόσο είναι αναμφίβολα ποιοτικότερες και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αγώνες είναι περισσότεροι, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τα ταξίδια είναι πιο πολλά, η κούραση πολύ μεγαλύτερη και όλα αυτά την ώρα που τα εγχώρια πρωταθλήματα συνεχίζουν να εξελίσσονται κανονικά.

Η Euroleague έχει γνωστοποιήσει εξάλλου την πρόθεσή της σε μερικά σημεία της σεζόν οι ομάδες να δίνουν και δυο αγώνες την εβδομάδα.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις λοιπόν, μοιραία, θα πρέπει να φέρουν και αύξηση στο επίπεδο του ρόστερ, κάτι που για τις ελληνικές ομάδες είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές.

Η απαγορευτική φορολογία

Όπως σας είχε ενημερώσει πρόσφατα το gazzetta με αφορμή τις δηλώσεις των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού περί εφορίας, στην Ελλάδα τα έξοδα των ομάδων προς την εφορία είναι πολύ πιο υψηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για συμβόλαια αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, με τα νέα μέτρα, η φορολογία αγγίζει το 145%.

Παίξε νόμιμα με τις καλύτερες αποδόσεις στη Vistabet!

Το συμβόλαιο του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό για παράδειγμα (περίπου 1,5 εκατ. τον χρόνο), για τους «ερυθρόλευκους» κοστίζει περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ εάν συμπεριλάβει κανείς τα έξοδα της φορολογίας και του ατζέντη του.

Έτσι, παρότι οι ομάδες θα έχουν αυξημένα έσοδα από την Euroleague την επόμενη σεζόν, οι δυο ελληνικές, δε θα επωφεληθούν, αλλά πιθανότατα θα επιβαρυνθούν με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα.

Η φορολογία όμως, δε θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα αν ήταν η ίδια για όλους. Στις χώρες των μεγάλων αντιπάλων των ελληνικών ομάδων όμως είναι πολύ πιο χαμηλή με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται τα ίδια ποσά προκειμένου να «κλείσει» ένας ακριβός παίκτης.

Οι αντίπαλοι-μεγαθήρια

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες κυριαρχούν στην Euroleague και ανήκουν στην ελίτ της διοργάνωσης, ωστόσο όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοί τους είναι πολύ πιο ισχυροί από οικονομικής πλευράς.

Οι τουρκικές (Φενέρ, Εφές, Νταρουσάφακα, Γαλατασαράι) με σύμμαχο την πολύ χαμηλή φορολογία (13-18%), οι ρωσικές (ΤΣΣΚΑ, Ούνικς) που επίσης φορολογούνται χαμηλά (10%) και φυσικά οι ισπανικές.

Στην Ισπανία η φορολογία διαφοροποιείται ανάλογα την περιοχή (Καταλωνία 56%, υπόλοιπη Ισπανία 48%), ωστόσο εκτός των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που είναι έτσι κι αλλιώς κολοσσοί, πλέον και η Λαμποράλ θα έχει πολύ αυξημένο μπάτζετ, καθώς θα έχει πολλά περισσότερα έσοδα. Ο λόγος; Η ποδοσφαιρική Αλαβές που ανέβηκε στην Primera Division και στην οποία πρόεδρος είναι ο ισχυρός άνδρας της Λαμποράλ Κούτσα, Χοσεάν Κερεχέτα.

Στην Βιτόρια συγκεκριμένα, η φορολογία για τους παίκτες είναι η χαμηλότερη στην Ισπανία (10%) και αυτή η σημαντική λεπτομέρεια σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση (περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι) του budget της ομάδας στη νέα σεζόν, ισχυροποιεί αρκετά την ευχάριστη έκπληξη της εφετινής Euroleague.

Εκτός αυτών υπάρχει και η Μακάμπι, η οποία προέρχεται από μια κάκιστη σεζόν, ωστόσο ήδη έχει κάνει πολλές μεγάλες κι ακριβές κινήσεις (Τσίρμπες, Μίλερ και Ουίμς μέχρι στιγμής) προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή.

Αναζητώντας περιπτώσεις τύπου Χάινς

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να κινούνται πολύ προσεκτικά και στοχευμένα στις μεταγραφικές περιόδους, επιλέγοντας καλές, αλλά ταυτόχρονα όχι πολύ ακριβές περιπτώσεις, οι οποίες να μπορούν να τους δώσουν πολλά περισσότερα από όσα περίμεναν. Με άλλα λόγια, παίκτες «λαβράκια».

Τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μας έχουν... καλομάθει με τις επιτυχίες τους στην Euroleague, ωστόσο από 'δω και στο εξής, οι παρουσίες σε Final 4 και οι κατακτήσεις του τίτλου θα ισοδυναμούν με άθλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.