Παναθηναϊκός: Το... μαύρο κουτί του «ναυαγίου»

Παναθηναϊκός: Το... μαύρο κουτί του «ναυαγίου»

Νίκος Ρόλλας
Παναθηναϊκός: Το... μαύρο κουτί του «ναυαγίου»

bet365

Το Gazzetta.gr επιχειρεί να καταγράψει στους λόγους και τα γεγονότα που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην πιο αποτυχημένη σεζόν των τελευταίων ετών...

Αν εξαιρέσει κανείς την σεζόν 2012-13 που ήταν ειδικών συνθηκών, η εφετινή χωρίς αμφιβολία ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών για τον Παναθηναϊκό. Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, θετικά στοιχεία -σε καμία περίπτωση- δεν μπορεί να βρει, καθώς όποιος στόχος και αν τέθηκε στην αρχή ή κατά την διάρκεια της χρονιάς, δεν επετεύχθη...

Η ευρωπαϊκή παρουσία εξελίχθηκε σε εφιάλτη, ο στόχος του πρωταθλήματος «χαιρέτησε» από νωρίς, το Κύπελλο χάθηκε στο Περιστέρι, οι νίκες στα ντέρμπι αποτέλεσαν είδος προς εξαφάνιση, ενώ το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την ισοπαλία στην Τούμπα και την απώλεια της πρώτης θέσης στα play offs που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Το Gazzetta.gr επιχειρεί να καταγράψει τους λόγους και τα γεγονότα που μετέτρεψαν μία χρονιά με πολλές προσδοκίες, σε εφιάλτη που άπαντες στο «τριφύλλι» περίμεναν πως και πως να φύγει και να μην ξανάρθει.

Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί
Από την πρώτη ημέρα της καλοκαιρινής προετοιμασίας μέχρι και το παιχνίδι στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, το ιατρικό δελτίο του Παναθηναϊκού ελάχιστες ημέρες έμεινε λευκό. Παίκτες που αποτελούσαν το βασικό κορμό τα προηγούμενα χρόνια δεν έδωσαν το παρών σε σημαντικά παιχνίδια (Νάνο, Στιλ δεν αγωνίστηκαν κόντρα στην Μπριζ), ενώ ποδοσφαιριστές που ήρθαν για να κάνουν την διαφορά ή να δώσουν λύσεις, όπως π.χ ο Εσιέν, ο Σάντσεθ, ο Τελάντερ και ο Βέμερ έχασαν μεγάλο μέρος των αγωνιστικών υποχρεώσεων του «τριφυλλιού». Έτσι, ούτε ο Γιάννης Αναστασίου, ούτε και ο Αντρέα Στραματσόνι που τον διαδέχθηκε, κατάφεραν να χτίσουν ένα σταθερό κορμό παικτών που θα έβρισκαν ρυθμό από συνεχόμενα παιχνίδια.

Τα ευρωπαϊκά σοκ
Τα παιχνίδια με την Μπριζ και την Γκαμπάλα ήταν ίσως η βασική αιτία της εφετινής αποτυχία. Ειδικά ο αποκλεισμός σοκ από τους ομίλους του Europa League, αποτέλεσε ένα γεγονός που στον Παναθηναϊκό ουδέποτε κατάφεραν να «χωνέψουν» και να ξεπεράσουν. Το ψυχολογικό βάρος έγινε δυσβάστακτο για όλους, η πίεση αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως και η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και κάπως έτσι, οι «πράσινοι» δεν βρήκαν το ψυχολογικό σθένος για να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους στις εγχώριες διοργανώσεις.

Μεταγραφές που δεν βοήθησαν
Το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση 9 παικτών, όμως με εξαίρεση κάποια παιχνίδια του Τελάντερ και κάποια του Καλτσά, κανένας τους δεν μπόρεσε να βοηθήσει, για διαφορετικούς λόγους με πρώτο και... καλύτερο τον Μάικλ Εσιέν. Τον Ιανουάριο είχαμε νέο μπαράζ με άλλες τόσες μεταγραφές, όμως και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Σίγουρα έγιναν κάποιες πετυχημένες κινήσεις, όπως των Λέτο, Μολέντο που αποδείχθηκαν λίρα 100, των Μέστο, Βιγιαφάνιες που δείχνουν αξιόπιστες επιλογές, αλλά και του Μπουμάλ πριν τον τραυματισμό του, όμως όλοι οι υπόλοιποι ήταν κάτω του μετρίου, χωρίς να δικαιολογήσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο Αντρέα Στραματσόνι.

Ο Αναστασίου και η ευθύνη του Στραματσόνι

Το κλίμα για τον Γιάννη Αναστασίου ήταν αποπνικτικό στην Λεωφόρο μετά τον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα και ο Αντρέα Στραματσόνι ήρθε για να δώσει άλλο... αέρα. Παρά την εμπιστοσύνη που του έδειξε όμως η διοίκηση, ικανοποιώντας τα αιτήματά του για αποχωρήσεις και αποκτήσεις παικτών, ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε κανένα σημάδι βελτίωσης στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο του. Με εξαίρεση κάποιες αναλαμπές, τα προβλήματα στο δημιουργικό κομμάτι παρέμειναν και αν δεν υπήρχε η τετράδα των Μολέντο, Ζέκα, Λέτο, Μπεργκ, ίσως τα πράγματα να ήταν χειρότερα.

Αγνοούνται οι νίκες στα ντέρμπι
Τα παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, θα μπορούσαν να διασκεδάσουν κάπως τις εντυπώσεις της εφετινής σεζόν, όμως ούτε και εκεί τα κατάφεραν οι «πράσινοι». Από τα 9 ματς που έδωσαν κατάφεραν να κερδίσουν μόλις 1, μετρώντας 4 ήττες και 4 ισοπαλίες. Μάλιστα τα δύο Χ με τον ΠΑΟΚ και η ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός να μην καταφέρει να κατακτήσει την πρώτη θέση play off της SuperLeague.

Διαιτησία και τιμωρίες
Το κεφάλαιο αυτό «πονάει» τον Παναθηναϊκό, πόσω μάλλον όταν γίνεται η απαραίτητη σύγκριση με άλλα, ανάλογα περιστατικά. Για παράδειγμα ο διαιτητής Παππάς αποφάσισε να μην ξεκινήσει ποτέ το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο, την ώρα που στην Τούμπα, σε μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια, βγήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο για να τελειώσει το ματς, έστω και αν δεν τα κατάφερε. Για τα δύο αυτά ματς, πέρα από την ποινή της έδρας, ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε το κλείσιμο της «Θύρας 13», την ώρα που για την αντίστοιχη των οπαδών του ΠΑΟΚ δεν έλαβε κάποια ανάλογη απόφαση. Πέρα από αυτά όμως, στο «τριφύλλι» έχουν πολλά παράπονα για την αντιμετώπιση που έχουν από τους διαιτητές κατά την διάρκεια των αγώνων, με τελευταία παραδείγματα τις αποφάσεις του Κουκουλάκη στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ (η κάρτα στον Μπεργκ, η αποβολή του Βιγιαφάνιες) και του Αρετόπουλο στην ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα