Ο Ιτούδης δεν ήταν ποτέ ένας απλός συνεργάτης του Ζοτς (pics)

Ο Ιτούδης δεν ήταν ποτέ ένας απλός συνεργάτης του Ζοτς (pics)

Ο Ιτούδης δεν ήταν ποτέ ένας απλός συνεργάτης του Ζοτς (pics)
Μόλις λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου της καριέρας του ο Δημήτρης Ιτούδης ευχαρίστησε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το gazzetta επιχειρεί να εξηγήσει το γιατί.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε στον μεγάλο τελικό της Euroleague με 101-96 της Φενέρμπαχτσε και κατέκτησε τον 7ο τίτλο της πλούσιας ιστορίας της και πρώτο μετά από 8 χρόνια αναμονής.

Ο Δημήτρης Ιτούδης οδήγησε την ρωσική ομάδα και πάλι στην κορυφή, κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του (ως head coach) και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα το 2013.

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος του τελικού ευχαρίστησε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τα όσα του χάρισε στα 13 και πλέον χρόνια γνωριμίας του.

Η πρώτη γνωριμία

Ο Ιτούδης γνώρισε τον Ομπράντοβιτς πριν από 24 χρόνια, σε ένα τουρνουά προετοιμασίας στο Άκερσλοτ και 7 χρόνια αργότερα, μετά από μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ο Σέρβος του πρότεινε να συνεργαστούν στον Παναθηναϊκό.

Ο Ιτούδης φυσικά απάντησε θετικά, άφησε πίσω του την ΜΕΝΤ και έτσι έγινε το δεξί χέρι του Ομπράντοβιτς στον πάγκο των «πρασίνων».

Εκείνη έμελλε να είναι η αρχή μιας συνεργασίας που είχε ως απολογισμό 23 κερδισμένα τρόπαια σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και το... χτίσιμο ενός μεγάλου προπονητή.

Ο καθοριστικός ρόλος του Ιτούδη στον Παναθηναϊκό

Στα 13 χρόνια κοινής πορείας των δυο ανδρών, ο ρόλος του Ιτούδη εξελισσόταν σταδιακά και με τον καιρό αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Ο νυν προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας άρχισε με τον ρόλο του... μεταφραστή του Ομπράντοβιτς, ωστόσο όσο περνούσαν τα χρόνια άρχισε να επωμίζεται με περισσότερες ευθύνες και ο Ζοτς να πηγαίνει ολοένα και συχνότερα μόνος του στις συνεντεύξεις Τύπου.

Οι αρμοδιότητες του Ιτούδη δεν σταματούσαν στο παρκέ, καθώς ο Έλληνας τεχνικός ήταν αυτός που περνούσε από το πρώτο... κόσκινο τις προτάσεις παικτών, τις περιόριζε και στη συνέχεια παρέδιδε τη λίστα στον Ζοτς, ο οποίος είχε πάντα τον τελευταίο λόγο όσον αφορά στις προσθήκες στο ρόστερ, αλλά πάντα με την γνώμη του άμεσου βοηθού του.

Εκτός αυτού, ο Ιτούδης ήταν υπεύθυνος και για ένα πολύ μεγάλο μέρος της προπόνησης του Παναθηναϊκού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έτρεχε αυτός το καθημερινό πρόγραμμα, με τον Ομπράντοβιτς να παρακολουθεί και να επεμβαίνει όποτε κρίνει αυτός αναγκαίο ή όταν κάτι δεν γινόταν όπως θα το ήθελε.

Οι... επικοί καυγάδες τους

Είναι κοινό μυστικό πως Ζοτς και Ιτούδης ενίοτε διαφωνούσαν και με το παραπάνω και αρκετές φορές έφταναν στο σημείο που οι καυγάδες του ήταν εύκολα αντιληπτοί από τους γύρω τους.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές εκείνες, στις οποίες είχαν διαφορετική άποψη πάνω σε συστήματα, στις αλλαγές σε άμυνες και άλλα τεχνικά στοιχεία του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.

Βεβαίως, ο Ιτούδης ήξερε πως ο τελευταίος λόγος άνηκε αποκλειστικά στον Ομπράντοβιτς, αλλά από την άλλη, και ο Σέρβος αρκετές φορές άλλαζε... άποψη και εν τέλει άκουγε τον βοηθό του.

Από τις διαφωνίες τους πάντως, μόνο κερδισμένη έβγαινε η ομάδα.

Τι πραγματικά πήρε από τον Ομπράντοβιτς

Από τη στιγμή που ο Ζοτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το 2012 και ουσιαστικά ξεκίνησε η καριέρα του Ιτούδη ως πρώτος προπονητής, ήταν ήδη έτοιμος.

Κάτι που φάνηκε στο πέρασμά του από την Μπάνβιτ, με την οποία έκανε πολύ καλή πορεία στο τουρκικό πρωτάθλημα και τράβηξε πάνω του τα βλέμματα.

Ως αποτέλεσμα, ήρθε η πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η εκτόξευση στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ πέρσι (συμμετοχή στο Final 4), αλλά και φέτος με την κατάκτηση του τροπαίου.

Το βασικότερο στοιχείο που πήρε ο Ιτούδης από τον Ομπράντοβιτς, εκτός από το τεχνικό κομμάτι, είναι η αυτοπεποίθηση, κάτι που ο κουμπάρος του Σέρβου, ήθελε οπωσδήποτε να... κληρονομήσει από τον μέντορά του.

Η πιο κλασική ιστορία που αποδεικνύει του λόγου το αληθές και διηγείται συχνά πυκνά ο Ιτούδης, έλαβε χώρα 16 χρόνια πριν, όταν στον τελικό της Euroleague κόντρα στη Μακάμπι, ο Ομπράντοβιτς ήταν σίγουρος για τη νίκη, ακόμη κι όταν η κατάσταση ήταν εις βάρος του.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πίσω στο σκορ με 6 πόντους (63-57), 4' πριν το τέλος, ο Ιτούδης τον συμβούλεψε να πάρει time out, ωστόσο ο «Γκαστόνε» απάντησε με το μυθικό: «Χαλάρωσε. Δε χρειάζεται να πάρουμε τίποτα. Η υπόθεση είναι τελειωμένη και το Κύπελλο βρίσκεται στα χέρια μας» με τον Ιτούδη να απορεί. Εν τέλει δικαιώθηκε, όπως συνέβαινε συνήθως.

Αυτή τη σιγουριά λοιπόν, αλλά και την πολύ καλή σχέση με τους παίκτες του, πήρε ο Ιτούδης από τον Ομπράντοβιτς.

Αντί επιλόγου

Χθες βράδυ, πιθανότατα στον πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία της Euroleague, όσο κλισέ και αν ακούγεται, ο μαθητής νίκησε τον δάσκαλο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο Ομπράντοβιτς είναι πολλά παραπάνω από δάσκαλος για τον Δημήτρη Ιτούδη.

«Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας ανήκει και στον Ζέλικο. Δεν θα ήμουν σε αυτό το επίπεδο αν δεν ήταν αυτός. Αν δεν ήταν ο μεγάλος μου αδερφός και αν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία στον Παναθηναϊκό» δήλωσε λίγο μετά το παιχνίδι στην κάμερα του gazzetta και τον Βασίλη Σκουντή ο Δημήτρης Ιτούδης και η δήλωση αυτή περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την σχέση τους.