Euroleague: Oι Έλληνες προπονητές σε τελικούς! (vids)

Euroleague: Oι Έλληνες προπονητές σε τελικούς! (vids)
Ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο τέταρτος Έλληνας προπονητής που φτάνει σε τελικό Final 4 και το gazzetta.gr γυρίζει το χρόνο στην… εποχή του Ιωαννίδη, του Γιαννάκη και του μοναδικού που έφτασε μέχρι την κορυφή, Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το μπάσκετ -δίκαια- θεωρείται ως το εθνικό μας άθλημα κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα φέτος. Στο Final 4 του Βερολίνου δεν υπάρχει ελληνική ομάδα, ωστόσο η παρουσία του ελληνικού μπάσκετ είναι… έντονη! Μάλιστα, στον έναν ημιτελικό τέθηκαν αντιμέτωποι δύο Έλληνες προπονητές, επομένως ήταν δεδομένο ότι θα βλέπαμε ξανά coach από τη χώρα μας φτάνει στον τελικό. Κι εν τέλει εκείνος που τα κατάφερε ήταν ο Δημήτρης Ιτούδης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έβαλε το όνομα του στη λίστα των Ελλήνων τεχνικών που έχουν φτάσει σε τελικό (ή τελικούς) Euroleague:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο «Ξανθός» έχει πάρει μέρος συνολικά έξι Final 4. Τρία με τον Άρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μία ως προπονητής της ΑΕΚ. Με τον Άρη δεν κατάφερε σε κανένα από τα τρία Final 4 να πάρει μέρος σε τελικό (1988, 89, 90) ωστόσο τα κατάφερε με την ομάδα του Πειραιά. Τόσο το 1994 όσο και το 1995 ο Γιάννης Ιωαννίδης οδήγησε τον Ολυμπιακό στον μεγάλο τελικό, παρόλα αυτά, όμως, δεν... γεύτηκε τη χαρά της κορυφής, αφού ηττήθηκε από τη Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και τις δύο φορές έχοντας ως αντίπαλο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Στον τελικό έφτασε κι ως προπονητής της ΑΕΚ. Η Ένωση διεκδίκηση το τρόπαιο κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια, ηττήθηκε, όμως, εύκολα με 58-44.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε ξανά Έλληνα προπονητή σε τελικό Final 4. Ήταν το 2010, όταν ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τη συμμετοχή του για το Final 4 του Παρισιού κι αφού πρώτα ξεπέρασε το εμπόδιο της Παρτιζάν, εν συνεχεία αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό της Euroleague. Ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός κι ηττήθηκε με 86-68 από τους Καταλανούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Το καλοκαίρι του 2012, λίγο καιρό μετά το... έπος της Πόλης, ο Ολυμπιακός βγήκε στην αγορά για να βρει τον νέο του προπονητή, καθώς η συνεργασία με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε ολοκληρωθεί. Εκείνος που ανέλαβε την ομάδα του Πειραιά ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος μερικούς μήνες μετά κατάφερε να γράψει την ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης! Ο Ολυμπιακός πέταξε έξω την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο τελικό έριξε... 100άρα στη Ρεάλ Μαδρίτης κι έκανε το back2back, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να γράφει ιστορία στη Euroleague!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επόμενος στη λίστα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Πειραιά είχε μειονέκτημα έδρας κι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Final 4 της Μαδρίτης. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν την απόλυτη έκπληξη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πρόσθεσαν ακόμα μία ιστορική ανατροπή στη σπουδαία ιστορία τους κι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έβαλε το όνομα του στη λίστα με τους Έλληνες που έχουν παίξει σε τελικούς Euroleague. Εκεί η ομάδα του δεν τα κατάφερε κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία σήκωσε το τρόπαιο μπροστά στο κοινό της!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Όταν ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλαβε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έμοιαζε λίγο έως πολύ δεδομένο ότι θα δούμε ξανά Έλληνα προπονητή στον τελικό. Πέρυσι δεν τα κατάφερε, καθώς η «Αρκούδα» αν και είχε το προβάδισμα, εν τέλει ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό της Μαδρίτης. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκείνος που... στέρησε από τον coach Ιτούδη την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο, ωστόσο φέτος ο Νάντο Ντε Κολό πήρε από το χέρι την ομάδα του, πέτυχε 30 πόντους κόντρα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν και πλέον η ΤΣΣΚΑ ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό του Final 4 με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε.