Oι προπονητές που δεν συνδύασαν επιτυχίες με Εθνικές και ομάδες

Oι προπονητές που δεν συνδύασαν επιτυχίες με Εθνικές και ομάδες

bet365

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι απέτυχε στην Ελλάδα και πήρε τίτλο με την Λέστερ. Το gazzetta.gr θυμάται ανάλογες περιπτώσεις προπονητών που τα πήγαν περίφημα με τις εθνικές αλλά απέτυχαν με τις ομάδες, αλλά και προπονητών που είχαν επιτυχία σε ομάδες, αλλά δεν τα κατάφεραν ως ομοσπονδιακοί τεχνικοί.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι κατάφερε λίγους μήνες μετά την εκκωφαντική αποτυχία του στην Εθνική Ελλάδος να γίνει ο βασιλιάς Κλαύδιος ο οποίος έφτιαξε στο Λέστερ το πιο όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι. Εδώ και τρεις ημέρες στην Ελλάδα ζούμε την απόλυτη παράνοια με τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός ο οποίος ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Βατερλό της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2018 τώρα γνωρίζει την αποθέωση ακόμα κι εντός των τειχών.

Ο Ρανιέρι όμως δεν είναι ο πρώτος προπονητής που απέτυχε παταγωδώς σε κάποια δουλειά κι επανήλθε δριμύτερος σημειώνοντας επιτυχίες. Άλλωστε δεν είναι όλοι τους γεννημένοι για την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ενώ κάποιοι άλλοι δεν δείχνουν την ίδια ικανότητα στην καθημερινή τριβή σε συλλόγους.

Το gazzetta.gr αναφέρει ανάλογες περιπτώσεις προπονητών που πήγαν καλά με τις εθνικές ομάδες αλλά απέτυχαν σε διασυλλογικό επίπεδο αλλά και κάποιος που είχαν επιτυχία σε ομάδες αλλά δεν τα κατάφεραν με τις εθνικές.

Μπόρα Μιλουτίνοβιτς

Ο Σέρβος τεχνικός αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα προπονητή ο οποίος θεωρείται απόλυτα πετυχημένος όσον αφορά το επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε συλλογικό επίπεδο. Ο 71χρονος τεχνικός έχει βρεθεί στον πάγκο οκτώ εθνικών ομάδων και με ελάχιστες εξαιρέσεις το έργο του μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο. Υπό τις οδηγίες του το Μεξικό έφτασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 πριν αποκλειστεί από την τότε Δυτική Γερμανία στην διαδικασία των πέναλτι. Σημαντική ήταν και η επιτυχία του με την Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο
Κύπελλο του 1990 με την οποία πήρε την πρόκριση από την φάση των ομίλων. Το ίδιο κατόρθωμα σημείωσε και με τις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα.

Αντίθετα σε διασυλλογικό επίπεδο δεν είχε τις ανάλογες επιτυχίες τόσο σε ομάδες του Μεξικού, όσο και στην Σαν Λορέντζο όσο και στην Ουντινέζε στην οποία έμεινε για μόλις εννιά ματς το 1987.

Σβεν Γκόραν Έρικσον

Αντίθετα, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον θεωρείται από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς σε διασυλλογικό επίπεδο έχοντας κατακτήσει συνολικά 18 τρόπαια ως προπονητής σε Σουηδία, Πορτογαλία και Ιταλία από το 1979 έως το 2000. Μάλιστα, ο Σουηδός έγινε ο πρώτος τεχνικός ο οποίος κατέκτησε νταμπλ σε τρεις διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα με την Γκέτεμποργκ το 1982, για να συνεχίσει στην Πορτογαλία με την Μπενφίκα την επόμενη σεζόν, ενώ το 2000 έκανε το νταμπλ με την Λάτσιο στην Ιταλία.

Το πέρασμά του στις εθνικές όμως δεν θεωρείται καθόλου πετυχημένο, αντίθετα μάλιστα με την εθνική Αγγλίας απέτυχε σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις (2 Μουντιάλ κι 1 Euro). Τα ίδια και χειρότερα με το Μεξικό με τον ίδιο να αποχωρεί από τους Αζτέκους μετά από μόλις δέκα μήνες παρουσίας και με μόλις μία νίκη σε επτά επίσημα παιχνίδια. Στη συνέχεια ανέλαβε την Ακτή Ελεφαντοστού για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 αλλά δεν κατάφερε να περάσει τους Ιβοριανούς στη νοκ άουτ φάση κι έτσι αποχώρησε μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Κέβιν Κίγκαν

Μια ανάλογη περίπτωση αποτυχίας σε εθνικό επίπεδο ήταν αυτή του Κέβιν Κίγκαν. Ο θρυλος της Λίβερπουλ, ήταν ο αναμορφωτής της Νιούκαστλ. Ανέλαβε τις «καρακάξες» όταν και κινδύνευαν να υποβιβαστούν από την δεύτερη κατηγορία (τωρινή Τσάμπιονσιπ) και όχι μόνο κατάφερε να τις σώσει, αλλά και να τις προβιβάσει στην πρώτη κατηγορία. Μάλιστα υπό τις οδηγίες του η Νιούκαστλ βγήκε ξανά Ευρώπη μετά την δεκαετία του 70, ενώ έφτασε κοντά στο να κατακτήσει και το πρωτάθλημα.

Μετά την παρουσία του σε διασυλλογικό επίπεδο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το Φεβρουάριο του 1999 ανέλαβε την εθνική Αγγλίας στην θέση του Γκλεν Χοντλ με στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Τα «λιοντάρια» όμως απέτυχαν παταγωδώς και με δύο ήττες από Πορτογαλία και Ρουμανία αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων με τον Κίγκαν να παραιτείται μετά την εντός έδρας ήττα από την Γερμανία με 1-0 τον Οκτώβριο του 2000.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα