Ολυμπιακός: Το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού

Ολυμπιακός: Το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού

Ολυμπιακός: Το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού
Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας και το gazzetta.gr αναφέρει τους εφτά βασικούς λόγους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε δίκαια από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας και πλέον καλείται να δώσει τα πάντα για να κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ώστε να μη θεωρηθεί η σεζόν απόλυτα αποτυχημένη. Οι Πειραιώτες δεν έπαιξαν καλό μπάσκετ το συγκεκριμένο τρίμηνο και δεν έδειξαν αγωνιστική συνέπεια όταν έπιαναν καλή απόδοση.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά από δέκα συνεχόμενες παρουσίες στα ευρωπαϊκά playoffs έχουν φυσικά κάθε δικαίωμα να απουσιάσουν μία χρονιά από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Το ταξίδι λοιπόν στη φετινή Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και το gazzetta.gr ανοίγει το «μαύρο κουτί» και αναλύει τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

*Η σειρά είναι τυχαία

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ TOP 16 ΓΙΑΤΙ…

1. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΡΟΛΟΙ - ΡΟΤΕΪΣΟΝ

Οι πολλές προσθήκες (Όντομ, Παπανικολάου, Ουόρικ) και η μοναδική έξοδος (Τζέιμς) μπέρδεψαν τα πράγματα στον τρόπο που αγωνίστηκε η ομάδα. Παίκτες που έπαιζαν καλά έχασαν χρόνο συμμετοχής, παίκτες που έπαιζαν καλά αναγκάστηκαν να μετατοπιστούν σε άλλη θέση από τη φυσική τους. Το ροτέισον μεγάλωσε υπερβολικά για να χωρέσουν όλοι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπερδευτούν οι ρόλοι κυρίως των παικτών που δεν είχαν τις απαραίτητες εμπειρίες.

Σε πολλά παιχνίδια που η ομάδα είχε ρυθμό γίνονταν αλλαγές με το ρολόι κάτι το οποίο στοίχισε πολλάκις. Στα περισσότερα ματς του Top 16 ο Ολυμπιακός είχε χρησιμοποιήσει 11 παίκτες στο πρώτο ημίχρονο.

2. ΕΛΕΙΨΕ Ο ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Ο Αμερικανός είναι το βασικό «τριάρι» του Ολυμπιακού και έλειψε πάρα πολύ στην ομάδα. Ειδικά στην παραγωγικότητα της επίθεσης αφού ο Λοτζέσκι είναι παίκτης ο οποίος διαθέτει ικανότητα να σκοράρει με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως από μακρινή απόσταση. Το μακρινό σουτ και το τρίποντο έλειψαν από τους Πειραιώτες.

3. ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτός ο λόγος έχει άμεση σχέση με τον παραπάνω (Λοτζέσκι). Αν ο Αμερικανός ήταν υγιής τότε οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν επιπλέον όπλα στην επίθεσή τους. Η ομάδα πρόκρινε ξεκάθαρα να πάει σε σετ επιθέσεις 5 εναντίον 5. Το pick ‘n’ roll έμοιαζε μόνιμη επιλογή με κύριο εκφραστή τον Βασίλη Σπανούλη. Οι αντίπαλοι είχαν «διαβάσει» τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, όμως στον Ολυμπιακό φάνηκαν να επιμένουν.

Ακόμη και το παιχνίδι με πλάτη γκαρντ όπως οι Μάντζαρης και Χάκετ το οποίο πρόσφερε λύσεις στην πρώτη φάση εγκαταλείφθηκε.

Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να τρέξει πολύ περισσότερο.

4. Ο ΟΜΙΛΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ

Τα δύο γκρουπ δεν είχαν την παραμικρή σχέση σε ποιότητα. Ο Ερυθρός Αστέρας που προκρίθηκε στα playoffs θα ήταν μαζί με τη Ζαλγκίρις.

Υπήρχαν εφτά πολύ καλές ομάδες και δύο που δεν τις φανταζόταν κανείς πως θα έπαιζαν ρόλο στην πρόκριση. Άπαντες υποστήριζαν πως η Λαμποράλ θα «ξεφούσκωνε» και η Μπάμπεργκ θα ήταν «σάκος του μποξ» μαζί με τη Ζαλγκίρις. Αν συνέβαινε αυτό οι 4 θέσεις θα μοιράζονταν σε 5 ομάδες. Τελικά οι 4 θέσεις μοιράστηκαν σε 7 ομάδες.

Υπήρξαν ομάδες με βαριά φανέλα που έπαιζε ρόλο στις κρίσιμες στιγμές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ), ομάδες με εξαιρετική τακτική (Μπάμπεργκ), ομάδες με εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο (Χίμκι) και ομάδες που έπαιζαν με κεκτημένη ταχύτητα λόγω ρόστερ (ΤΣΣΚΑ) ή αυτοπεποίθησης (Λαμποράλ Κούτσα).

5. ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΨΗΛΟΥ

Ο Πάτρικ Γιανγκ τραυματίστηκε τον Νοέμβριο και ουσιαστικά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Ο Σον Τζέιμς που ήρθε έφυγε απογοητευμένος από τον μικρό χρόνο συμμετοχής του και τις λίγες ευκαιρίες που πήρε. Ακολούθησε καθημερινή σύγχυση μεταξύ του «όχι δε θα πάρουμε ψηλό» και του «ψάχνουμε την αγορά για ψηλό». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία απίστευτη καθυστέρηση και στο τέλος τρέξιμο να προλάβουν την ημερομηνία. Ο Χακίμ Ουόρικ δεν ήταν ποτέ πρώτη επιλογή (ούτε καν δεύτερη, τρίτη). Ο Χακίμ Ουόρικ ήταν η μοναδική επιλογή.

Και φυσικά ο Αμερικανός είναι μόνο «τεσσάρι» και καθόλου «πεντάρι».

6. ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Ο Ολυμπιακός έκανε μόλις μία νίκη στα εφτά ματς μακριά από το ΣΕΦ. Η άμυνά του σε αυτές τις εφτά αναμετρήσεις ήταν χάλια δεχόμενη 82,5 πόντους μέσο όρο.

7. ΗΤΤΕΣ ΣΕ ΚΑΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

Ήταν δεδομένο πως οι ελάχιστες νίκες των Λιθουανών θα σήμαιναν αποκλεισμό για τους αντιπάλους της. Ολυμπιακός και Μπάμπεργκ τις πλήρωσαν. Ομάδα που παλεύει για την παρουσία της στα playoffs ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χάνει από την Ζαλγκίρις.

Η διαφορά των 20 πόντων επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία. Μία ψυχολογία η βούτηξε στα «τάρταρα» μετά την ήττα στην έδρα της Μπάμπεργκ και τον τρόπο με τον οποίο ήρθε εκείνη. Το νικητήριο σουτ του Γιάνις Στρέλνιεκς και το «κάνω, δεν κάνω φάουλ» στοίχισαν βαθμολογικά και πνευματικά στους Πειραιώτες.