Η Λοκομοτίβ σε… πνίγει εντός έδρας!

Φάνης Παναγιώτου
Η Λοκομοτίβ σε… πνίγει εντός έδρας!
Η Λοκομοτίβ Κούμπαν του Γιώργου Μπαρτζώκα έριξε στο καναβάτσο την Ουνικάχα Μάλαγα δίνοντας βάση στην άμυνα της, όπως συμβαίνει από την αρχή της σεζόν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την… ευλογία να διαθέτει στο ρόστερ του έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά παρκέ. Αναφερόμαστε στον Μάλκομ Ντιλέινι, ο οποίος σημειώνει 16 πόντους κατά μέσο όρο κι έχει στο πλευρό του κι άλλους ικανούς σκόρερ, όπως ο Άντονι Ράντολ, που μετράει 14 πόντους ανά αγώνα.

Γενικά η Λοκομοτίβ Κούμπαν είναι από τις ομάδες που αποδίδουν πολύ καλό μπάσκετ κι έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με την εικόνα που παρουσιάζουν στο παρκέ. Κι όμως. Το μεγάλο… όπλο των Ρώσων είναι η δυνατή τους άμυνα! Ειδικά εντός έδρας, η «Λόκο»… πνίγει τους αντιπάλους της! Το είδαμε και στο πρόσφατο ματς με την Ουνικάχα Μάλαγα.

Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με την ομάδα της Ανδαλουσία οι Ρώσοι είχαν δεχτεί 35 πόντους, στο δεύτερο η Ουνικάχα σημείωσε 25 και μάλιστα το επιμέρους σκορ στην 4η περίοδο ήταν 19-5! Ναι, η Λοκομοτίβ έβαλε 81 πόντους, με τους σταρ της να έχουν ακόμα ένα καλό βράδυ στο ενεργητικό τους. Οδηγός, όμως, ήταν η άμυνα, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να κρατούν τους αντιπάλους τους μόλις στους 60 πόντους!

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, όπως θα δείτε στη συνέχεια:

REGULAR SEASON
vs. Παναθηναϊκός 81-70
vs. Καρσίγιακα 72-53
vs. Ζαλγκίρις Κάουνας 80-50
vs. Ζιέλονα Γκόρα 51-66
vs. Μπαρτσελόνα 78-74

TOP 16
vs. Εφές 78-77
vs. Παναθηναϊκός 76-67
vs. Νταρουσάφακα 82-58
vs. Τσεντεβίτα 87-63
vs. Φενέρμπαχτσε 52-55
vs. Ερυθρός Αστέρας 86-62
vs. Ουνικάχα Μάλαγα 81-60

Κοντολογίς, η Λοκομοτίβ Κούμπαν στην πρώτη φάση δεχόταν 62.6 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στο TOP 16 το παθητικό της είναι 52.1! Φοβερός αριθμός για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία -για παράδειγμα- δεν δέχτηκε πάνω από 70 πόντους σε δύο ματς με τον Παναθηναϊκό, ενώ στις μοναδικές της ήττες επέτρεψε στους αντιπάλους της 66 (Ζιέλονα Γκόρα) και 55 (Φενέρμπαχτσε) πόντους!

Η εντός έδρας αμυντική της συμπεριφορά, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καθοριστική, αφού η Λοκομοτίβ Κούμπαν είναι φαβορί για να έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Ευρωλίγκας. Επομένως, η ομάδα που θα κληθεί να της… σπάσει την έδρα, θα παίξει κόντρα σ’ έναν αντίπαλο που σπάνια δέχεται πάνω από 70 πόντους!

Όσο για τη συνολική της συμπεριφορά; Στη φετινή Ευρωλίγκα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δέχεται 68.4 πόντους κατά μέσο όρο κι επιτρέπει στους αντιπάλους της να σουτάρουν με 49.5% στα δίποντα και 33.8% στα τρίποντα. Δεν φτάνει, λοιπόν, απλά να έχει επιθετικά «όπλα» όπως ο Ντιλέινι για παράδειγμα. Χρειάζεται και καλή άμυνα κι η «Λόκο» του Μπαρτζώκα… πνίγει τους αντιπάλους της!