Χώρες που είδαν το... «EXIT» από τη FIFA

Κώστας Ζάλιαρης
Χώρες που είδαν το... «EXIT» από τη FIFA

bet365

To gazzetta.gr θυμήθηκε και παρουσιάζει περιπτώσεις χωρών που δεν συμμορφώθηκαν με τις προειδοποιήσεις της FIFA και αποκλείστηκαν, όπως ενδέχεται να γίνει και με το ελληνικό Grexit...

Παραχωρώντας μια μικρή διορία στον Σταύρο Κοντονή για την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, αποχώρησαν οι FIFA/UEFA από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο τελευταίος δείχνει ανυποχώρητος, η συζήτηση με τις ανώτερες ποδοσφαιρικές Αρχές κατέληξε σε αδιέξοδο με τις δύο πλευρές να παρατηρούν τεράστια απόσταση στα ζητούμενά τους και το ελληνικό ποδόσφαιρο... ακροβατεί πιο πολύ ποτέ...

Ποιες όμως είναι οι χώρες που βίωσαν από πρώτο χέρι τον αποκλεισμό από τη FIFA λόγω των προβλημάτων ανάμεσα σε Κυβερνήσεις και ποδόσφαιρο; Το gazzetta.gr θυμάται...

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2015, η FIFA πήρε την απόφαση ν' αποκλείσει από το διεθνές επίπεδο το Κουβέιτ. Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της χώρας στον τρόπο λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τις αποφάσεις που λαμβάνονταν, οδήγησαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία στον αποκλεισμό του Κουβέιτ, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό παράθυρο για άρση της τιμωρίας όταν θα υπήρχαν χειροπιαστές ενδείξεις για τον διαχωρισμό ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την Κυβέρνηση και την ανεξάρτητη δράση της KFA. Μάλιστα, αυτό συνέβη ενώ βρισκόταν υπό πλήρη εξέλιξη η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη ζώνη της Ασίας.

Λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2015, αυτή που ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων των αρμοδίων στο ποδόσφαιρο, ήταν η Ινδονησία. Η FIFA απέκλεισε τη χώρα και φυσικά απαγόρευσε στην εθνική ομάδα να συνεχίσει να μετέχει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια από τώρα στη Ρωσία. Ξανά, ο τρόπος με τον οποίο δρούσε η Κυβέρνηση και επηρέαζε τον τρόπο λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ήταν η αιτία που η Ινδονησία αποκλείστηκε, ενώ είχε αντίκτυπο και στη συμμετοχή στο Asian Cup του 2019.

Η Νιγηρία ήταν από αυτές που δεν γλίτωσαν όταν αποδείχθηκαν οι παρατυπίες στο ποδόσφαιρό της. Το 2014, η FIFA απέστειλε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας εντολή να σταματήσει να «τρέχει» τα θέματα του αθλήματος και ο αποκλεισμός αφορούσε τόσο το διεθνής επίπεδο, όσο και αυτό των συλλόγων. Η απόφαση ήρθε έπειτα από δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο Υπουργός Αθλητισμού της Νιγηρίας αναγκάστηκε να προσλάβει ένα από τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας για να βρεθεί στην κεφαλή της Ομοσπονδίας και να ελέγχει το ποδόσφαιρο. Εκείνη την περίοδο, απαγορεύτηκε και στην εθνική ομάδα γυναικών της Νιγηρίας να πάρει μέρος στο Μουντιάλ κ-20 στον Καναδά.

Η διαμάχη της Κυβέρνησης με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Περού για την ανάδειξη του Μανουέλ Μπούργκα στην προεδρία της FPF, παρά την προειδοποίηση που είχε αποστείλει η FIFA στη χώρα, οδήγησε στον αποκλεισμό. «Είναι οδυνηρό όταν καλούμαστε να παρέμβουμε για καταστάσεις όπου εμπλέκεται η πολιτική και οι χειρισμοί των Κυβερνήσεων με το ποδόσφαιρο» είχε τονίσει τότε, το 2008, ο Σεπ Μπλάτερ, ως πρόεδρος της FIFA. Οι διαξιφισμοί του Μπούργκα με τους κυβερνώντες συνεχίστηκαν, με τον επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Περού να δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να πέφτει πάνω του η ευθύνη για την κατάσταση του ποδοσφαίρου της χώρας.

Την ίδια χρονιά, πάντως, η Πολωνία γλίτωσε τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, αφού συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της FIFA που είχε απειλήσει ξεκάθαρα τη χώρα με τιμωρία αναγκαστικής απόσυρσης από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα όσα είχαν διαδραματιστεί με την Κυβέρνηση, την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την προσπάθεια εξάλειψης της διαφθοράς που είχε αποκαλυφθεί στο ποδόσφαιρο της Πολωνίας, την είχαν βάλει στο στόχαστρο της ανωτέρας Αρχής, ωστόσο, αποφεύχθηκε το κάκιστο σενάριο, άσχετα αν τελικά οι Πολωνοί δεν έδωσαν το «παρών» στην τελική φάση της προ εξαετίας διοργάνωσης.

Η Αιθιοπία αντιστάθηκε και έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες για την τιμωρία αποκλεισμού που της είχε επιβληθεί πριν από 8 χρόνια. Έχοντας μείνει αναγκαστικά εκτός Μουντιάλ 2010 και των προκριματικών του Κόπα Άφρικα λόγω αδυναμίας ν' ακολουθήσει συγκεκριμένους κανονισμούς για να μπει τέλος στις όποιες διαμάχες και κόντρες της πολιτικής ηγεσίας και αυτής του ποδοσφαίρου, η EFF προσέφυγε στο CAS.

Το 2009 ήταν η σειρά του Ιράκ να έρθει αντιμέτωπο με τη FIFA και να μάθει ότι επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού. Η αιτία ήταν πως η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας πήρε την απόφαση και προχώρησε στη διάλυση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, πράγμα που εξελήφθη ως ξεκάθαρη παρέμβαση στο έργο της ποδοσφαιρικής αρχής του Ιράκ και απέφερε τιμωρία από το ανώτερο όργανο. Εκείνη την περίοδο απαγορεύθηκε από τους συλλόγους και τα κλιμάκια της εθνικής ομάδας του Ιράκ να συμμετέχουν σε διοργανώσεις της FIFA, όμως εξαιρέθηκε το σύνολο του τμήματος κ-16 κορασίδων σε που συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Ιορδανία.

 

Τελευταία Νέα