Ο ταλαντούχος... δολοφόνος κύριος Κρίτεντον (pics &vids)

Ο ταλαντούχος... δολοφόνος κύριος Κρίτεντον (pics &vids)

bet365

Το gazzetta.gr ασχολείται με την περίπτωση του Τζαβάρις Κρίτεντον, που από μεγάλο ταλέντο του ΝΒΑ έφτασε να γίνει δολοφόνος που θα μείνει για πάρα πολλά χρόνια στη φυλακή.

Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν μια χώρα που έμοιαζε με... ψηφιδωτό. Μια χώρα αποτελούμενη από εκατοντάδες άλλες εθνικότητες, ένας γίγαντας που στην καθημερινότητά της έχει όλα τα καλά και τα κακά...

Το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από μια μικρογραφία της αμερικανικής κοινωνίας. Ενα σόου με τα καλά του και τα κακά του, μια μικρή - μεγάλη κοινωνία που μέσα σ' αυτή συμβιώνουν από επιστήμονες μέχρι και δολοφόνοι!

Το gazzetta.gr λοιπόν ξετυλίγει μία από τις πολλές «κακές» ιστορίες του ΝΒΑ, την περίπτωση του Τζαβάρις Κρίτεντον που από μεγάλο ταλέντο εξελίχθηκε σε... μεγάλος δολοφόνος. Μια ιστορία που αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και ορισμένες φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα πρόσωπο που θαυμάζεις μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Το περιστατικό αφορά τη δολοφονία μια 22χρονης μητέρας στους δρόμους της Ατλάντα τον Αύγουστο του 2011, την οποία όπως αποκαλύφθηκε είχε διαπράξει ο Κρίτεντον που αρχικά δήλωνε αθώος μέχρι που αναγκάστηκε να τα παραδεχτεί όλα.

Ο ηγέτης του πανεπιστημίου και μεγάλο ταλέντο της χώρας

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο Τζαβάρις Κρίτεντον γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Ατλάντα, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Georgia και μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας παίκτης.

Μπήκε στο ΝΒΑ με τις καλύτερες προοπτικές, καθώς τα νούμερά του, αλλά και τα λόγια των προπονητών του, έδειχναν πως το μέλλον του προμηνυόταν λαμπρό.

Έγινε ντραφτ από τους Λος Άντζελες Λέικερς στο Νο. 19 του πρώτου γύρου και άπαντες μιλούσαν για τον γκαρντ που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ.

Εν τέλει ήταν μέρος της ανταλλαγής που έφερε τον Πάου Γκασόλ στο Χόλιγουντ και κατέλειξε στους Γκρίζλις. Εκεί έμεινε μόλις για έναν χρόνο πριν γίνει ανταλλαγή στους Γουίζαρντς.

Έκτοτε άρχισε να παίρνει την κατιούσα, όχι μόνο η καριέρα του, αλλά και ζωή του γενικότερα.

Η διαμάχη με τον Αρίνας και ο αποκλεισμός

Τον Δεκέμβριο του 2009 οι Γουίζαρντς επέστρεφαν στην πόλη τους μετά από ένα εκτός έδρας παιχνίδι και κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάποιοι παίκτες έπαιζαν χαρτιά.

Τα αίματα άναψαν μεταξύ του Αρίνας και του Κρίτεντον και ο ένας απείλησε ακόμη και πως θα σκοτώσει τον άλλον.

Δυο μέρες μετά, λίγο πριν την προπόνηση της ομάδας, ο Αρίνας περίμενε τον Κρίτεντον στα αποδυτήρια με 4 όπλα, τα οποία ήταν ακουμπισμένα στο ντουλαπάκι του.

Ο Κρίτεντον όμως είχε ήδη οπλίσει το δικό του και σημάδευε τον συμπαίκτη του.

«Ήταν απίστευτο το πόσο ψύχραιμος ήταν. Τα αποδυτήρια είχαν αδειάσει και είχαμε μείνει μόνο εγώ, ο Γκίλμπερτ και ο Τζαβάρις. Είπα στον Τζαβάρις να χαμηλώσει το όπλο γιατί αν πατούσε την σκανδάλη θα κατέστρεφε τη ζωή του. Ο Γκίλμπερτ είχε τρομοκρατηθεί. Δε περίμενε πως ο Τζαβάρις θα έφτανε τόσο μακριά.

Αμέσως κάποιος κάλεσε την αστυνομία και όλοι καταλάβαμε πως αυτό ήταν το τέλος των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, όπως τους ξέραμε», διηγείται στο βιβλίο του ο Καρόν Μπάτλερ, συμπαίκτης των δυο ανδρών στην ομάδα.

Και οι δυο αποβλήθηκαν για όλη την υπόλοιπη σεζόν από το ΝΒΑ, ωστόσο ο Κρίτεντον δεν ξανάπαιξε μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο ποτέ.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στην Κίνα και έκλεισε την καριέρα του στους Dakota Wizards του NBDL.

Το συγκλονιστικότερο στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως η όλη διαμάχη τους ήταν για 1100 δολάρια. Όταν και οι δυο είχαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων.

Οι συμμορίες και η δολοφονία της άτυχης μητέρας

Τον Αύγουστο του 2011 οι αρχές συνέλαβαν τον Τζαβάρις Κρίτεντον σε αεροδρόμιο της Καλιφόρνια με την κατηγορία του φόνου.

Ο ίδιος αρχικά δήλωσε αθώος, ωστόσο όλα τα στοιχεία έδειχναν προς το μέρος του.

Η δολοφονία έγινε μέσα από το αυτοκίνητό του. Ο Κρίτεντον άνοιξε πυρ εν κινήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει κι άλλος ο κόσμος και όχι μόνο ο στόχος του. Έτσι κι έγινε!

Το θύμα, μια 22χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών δεν ήταν ο στόχος. Στόχος ήταν ένας άνδρας που περπατούσε δίπλα της και πριν από μερικές ημέρες λέγεται πως είχε κλέψει τον 23χρονο (τότε) παίκτη.

Ο Κρίτεντον μπήκε φυλακή και τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, ομολόγησε το έγκλημά του, με τις αρχές να τον καταδικάζουν σε 23 χρόνια κάθειρξης, χωρίς να υπολογίζουν το έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένο ιστορικό του.

Η παραδοχή του για τη συμμορία των γκάνγκστερ

Από τη φυλακή πλέον, ο Τζαβάρις Κρίτεντον εξηγεί πως έφτασε στο σημείο να γίνει ο άνθρωπος που είναι.

Παραδέχθηκε πως από την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ και τους Λέικερς έγινε μέλος μιας συμμορίας με βάση το Λος Άντζελες, ενώ είχε ήδη αγοράσει τα πρώτα του όπλα.

«Η αστυνομία μας φοβόταν. Όχι επειδή είμασταν αδίστακτοι, αλλά επειδή ότι κάναμε, το κάναμε με πλάνο και το κάναμε αφού πρώτα το είχαμε σκεφτεί διεξοδικά. Ήμασταν η πιο έξυπνη συμμορία της περιοχής. Ο Τζαβάρις είδε τον τρόπο ζωής και τον προσέλκυσε. Αυτό είναι το δυνατό μας σημείο», λέει σε συνέντευξή του ο T. Locc, μέλος της συμμορίας του Κρίτεντον.

Ο Γκίλμπερτ Αρίνας, ο οποίος έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές μετανιωμένος για το περιστατικό στα αποδυτήρια των Γουίζαρντς μίλησε για τον Κρίτεντον δηλώνοντας:

«Έγινε γκάνγκστερ. Κάποιοι άνθρωποι γυρίζουν σελίδα μετά από ένα άσχημο περιστατικό. Εκείνος αποφάσισε να γυρίσει προς τα πίσω. Άκουσα πως ο Τζαβάρις πήγε εντελώς στην απέναντι πλευρά. Έγινε συμμορίτης, πολύ σκληρός. Υπό αυτήν την έννοια. Είναι κρίμα γιατί ήταν πολύ ταλαντούχος παίκτης»

Ο Κρίτεντον αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα πως μερικές φορές, τα λεφτά, η φήμη και η δόξα μπορούν να σε μεταμορφώσουν και να σε κάνουν να φτάσεις στα άκρα.

 

NBA Τελευταία Νέα