Εργοτέλης: Το χρονικό της... κατάρρευσης!

Δημήτρης Τομαράς
Εργοτέλης: Το χρονικό της... κατάρρευσης!

bet365

Το Gazzetta.gr έψαξε την... ρίζα του κακού στον Εργοτέλη και γενικότερα τα αίτια που τον έφτασαν σήμερα στο χείλος του γκρεμού και μπροστά στον κίνδυνο του... αφανισμού!

Ο Δημήτρης Παπουτσάκης πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την αδυναμία του να συνεχίσει να προσφέρει στον Εργοτέλη. Με αυτήν του την κίνηση άνοιξε και τους ασκούς του αιόλου σε μία ομάδα που ταλαιπωρείται με πολύ σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα από την τελευταία της χρονιά στην Super League (2014 - 2015). Η κρητική ομάδα με τα όσα χρόνια ιστορίας (σ.σ. έτος ίδρυσης 1929) κινδυνεύει άμεσα με διάλυση, όμως τα προβλήματα και οι... πονοκέφαλοι είχαν αρχίσει αρκετό καιρό πριν, φτάνοντας μέχρι και στην εποχή του αείμνηστου Απόστολου Παπουτσάκη.

Ουσιαστικά εκείνοι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα μιλούν για... κατάρρευση του Εργοτέλη όταν και υποβιβάστηκε στην Football League πριν από 3 χρόνια. Τότε βρέθηκε με χρέη της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. Τα μισά ήταν σε εφορία και ΙΚΑ και άλλα μισά σε παίκτες και προμηθευτές. Ορισμένοι κακοί χειρισμοί και υπολογισμοί της τότε διοίκησης έφεραν για τα καλά το οικονομικό... κραχ.

Μέσα σε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Απόστολου Παπουτσάκη η άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία του "Διεθνής Ένωση" έκλεισε και έτσι ούτε και γιος του, Δημήτρης, που παρέλαβε μία πολύ δύσκολη κατάσταση μπορούσε να ανταπεξέλθει. Τα 5 εκατ. ευρώ φυσικά και αυξήθηκαν. Τα χρέη αντί να μειώνονται άρχισαν να αυξάνονται για τα καλά. Οι πληροφορίες από πέρυσι έκαναν λόγο για οφειλές που υπήρχαν για καιρό προς τους παίκτες. Η αδυναμία ρευστότητας και ύπαρξης κεφαλαίου στην ομάδα δημιούργησε και φέτος χρέη, παρά την υπομονή που κάνουν τόσο καιρό οι 17 εναπομείναντες παίκτες και ο Σταύρος Λαμπράκης, που είναι ουσιαστικά... παιδί του Εργοτέλη.

Από πληροφορίες από το... εσωτερικό των Κρητικών προκύπτει πως εάν οι παίκτες δεν πάρουν τις οφειλές τους έως την ερχόμενη Δευτέρα, τότε άπαντες θα αποχωρήσουν.

Πληροφορίες από την Κρήτη ανέφεραν εδώ και μέρες πως οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της ΠΑΕ Εργοτέλης από το 2009 είναι 69 (!) και ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ποινές στο άμεσο μέλλον είναι μεγάλος. Η επόμενη μέρα της ομάδας με τα έως τώρα δεδομένα δείχνει... διάλυση. Στόματα ερμητικά κλειστά από την διοίκηση που με το ζόρι και με την βοήθεια φιλάθλων μάζεψε τα χρήματα για την διαιτησία για να γίνει το ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο. Και αυτό διότι είχαν εξαλειφθεί καιρό τώρα και οι χορηγοί.
Μόνη ελπίδα οι Ακαδημίες
Η επόμενη ημέρα του Εργοτέλη είναι λοιπόν τρομερά δύσκολη από κάθε άποψη. Ο Εργοτέλης χρωστάει... παντού και ο Δημήτρης Παπουτσάκης - που προσπαθούσε να πουλήσει μέχρι και κάποια ακίνητα σε Ιεράπετρα και άλλες περιοχές της Κρήτης για να ξεχρεώσει παίκτες - έχει δώσει ως διορία την 17η Ιανουαρίου. Επενδυτής δεν βρίσκεται πουθενά, προοπτική δεν υπάρχει και η μοναδική ελπίδα είναι οι Ακαδημίες της ομάδας. Η... κυψέλη του Μαρτινέγκο.
Η Κ19 είναι πρωτοπόρος στην Football League και η ομάδα έχει και τους Νέους Εργοτέλη και τα Κανάρια που μετέχουν και πρωταγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα και απαρτίζονται από παίκτες 14 - 16 ετών. Στην ομάδα θεωρούν πως υπάρχει τεράστιο ταλέντο που μπορεί να κρατήσει... ζωντανό τον σύλλογο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μετά την αποχώρησή του από την Β' κατηγορία.

Η ουσία είναι βέβαια πως μετά την... κατάρρευση του ΟΦΗ που βρέθηκε στην Γ' Εθνική ο Εργοτέλης περιμένει ανάλογη και χειρότερη... μοίρα. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη και τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει κάτι...

Λαμπράκης στο Gazzetta.gr: "Προφανώς και έγιναν λάθη, έχουμε δώσει διορία..."
Ο Σταύρος Λαμπράκης, παλιός αρχηγός του Εργοτέλη, που έχει περάσει από τόσα πόστα και σήμερα είναι προπονητής της ομάδας, μίλησε στο Gazzetta.gr για τα προβλήματα επιβίωσης του Εργοτέλη και το τι θα περιμένει στο μέλλον αλλά και για την στάση του ποδοσφαιρικού τμήματος.
"Προφανώς έχουν γίνει λάθη στην ομάδα. Υπήρξε ένα μεγάλο άνοιγμα από την εποχή του θανάτου του κ. Απόστολου (σ.σ. Παπουτσάκη). Προσπάθησε η διοίκηση να το μειώσει. Έως έναν βαθμό τα κατάφερε αλλά θέλει ακόμα αρκετά χρήματα. Η κρίση μας χτύπησε. Μας επηρέασε, όπως επηρέασε και άλλες ομάδες. Τα έσοδα είναι λίγα και τα έξοδα πολλά. Στον ίδιο παρανομαστή είναι και άλλες ομάδες.
Εμείς ως ποδοσφαιρικό τμήμα έχουμε δώσει διορία μέχρι την άλλη Δευτέρα. Την επόμενη μέρα ή έρχεται και μας λέει η διοίκηση πως βρέθηκαν χρήματα και προχωράμε έχοντας πλάνο ή σταματάμε ως ομάδα. Εάν τελικώς σταματήσει ομάδα για την επόμενη ημέρα θα βρεθούν οι άνθρωποι που αγαπούν τον σύλλογο και θα αποφασίσουν. Όσο ο Εργοτέλης έχει το Μαρτινέγκο και τις Ακαδημίες μπορεί να κάνει μία... διακοπή δύο τρία χρόνια από τις επαγγελματικές κατηγορίες.
Να επανέλθει μετά. Έχει μία μεγάλη και καλή Ακαδημία. Εάν συνεχιστεί η δουλειά που γίνεται - που δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει αυτό - τότε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως ομάδα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Από την άλλη ο Εργοτέλης είχε και έχει την συμπάθεια όλης της Ελλάδας αλλά και μεγάλες συμπάθειες σε Ηράκλειο και Κρήτη αλλά η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε τόσο πολύ μεγάλη στήριξη από κόσμο. Χρειάζεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα", μας επισήμανε σχετικά.
 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα