Η ρωσική εξάρτηση του ΠΑΟΚ

Η ρωσική εξάρτηση του ΠΑΟΚ

Σταύρος Σουντουλίδης
Η ρωσική εξάρτηση του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Ιβάν Σαββίδης «έσωσε» για τρίτη φορά την Ροστόφ. To gazzetta.gr αποκαλύπτει την εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις. Ο ΠΑΟΚ, ο Νομπόα κι άλλες ποδοσφαιρικές ιστορίες…

Η μόνιμη παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία δημιουργεί πολύ εύκολα συνειρμούς και φτιάχνει ευκολοχώνευτα σενάρια περί απόκτησης ποδοσφαιριστών από την συγκεκριμένη αγορά. Η πρόσφατη ενίσχυση του άδειου ταμείου της Ροστόφ, για τρίτη φορά από τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, δημιούργησε την εντύπωση, ότι ο Κριστιάν Νομπόα μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον «Δικέφαλο».

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας του Ισημερινού είναι όντως ο παίκτης που λείπει από το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Το παραδέχθηκε πρόσφατα σε μια ποδοσφαιρική κουβέντα κι ο Φρανκ Αρνεσεν, ο οποίος πάντως δεν είπε «όχι» το καλοκαίρι στο 1,5 εκατομμύριο της Ροστόφ και πολύ εύκολα άφησε τον Νομπόα να επιστρέψει στον ποδοσφαιρικό μέντορά του, Κουρμπάν Μπερντίεφ.

Τώρα το αν ο Σαββίδης κινηθεί για την απόκτηση κάποιων ποδοσφαιριστών από τη Ροστόφ ή τη Ρωσία γενικά, όπως εικάζεται, μόνον ο ίδιος το γνωρίζει. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ γνωστή και φιλική προς τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Αλλωστε, έχει «ψωνίσει» κατά το πρόσφατο παρελθόν, όμως όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στις οικονομικές απολαβές των παικτών, που αγωνίζονται στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ με αυτές του ελληνικού πρωταθλήματος. Κάτι που δεν αποτελεί εμπόδιο για τον ομογενή επιχειρηματία, αλλά όπως και να το κάνουμε αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για μια μεταγραφή.

Η Ροστόφ που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να κρατήσει και μετά το τέλος της σεζόν ποδοσφαιριστές, όπως ο γνωστός μας Νομπόα, αλλά και οι Μπουχάροφ, Νάβας, Μπάστος, Κανγκά, Μαργκάσοφ τα συμβόλαια των οποίων λήγουν.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΣΤΟΦ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στο ελληνικό χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, αλλά μεγάλωσε στην περιφέρεια του Ροστόφ, εκεί ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Το 2002 αποφάσισε να γίνει πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, παραμένοντας για μια τριετία στη διοίκηση.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του θα διαπιστώσει ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον του Ελληνα ομογενή επιχειρηματία για τον αθλητισμό της περιοχής είναι μεγάλη. Εκτός από την ενασχόληση του με την ποδοσφαιρική ομάδα, δημιούργησε πριν εννιά χρόνια την ακαδημία-σχολείο «Βίκτορ Πονεντέλνικ», ενώ μετά το πέρασμά του από την Ροστόφ ήραν πρόεδρος της ΣΚΑ Ροστόφ (ομάδα β’ κατηγορίας), ενώ σήμερα στηρίζει οικονομικά τη γυναικεία ομάδα χάντμπολ Ροστόφ Ντον, τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία, την Ομοσπονδία μπιλιάρδου της Νότιας Ρωσίας, ενώ χορηγεί και άλλα αθλήματα.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες θεωρούν υποχρέωση απέναντι στην πόλη και την περιοχή τους την στήριξη ομάδων και άλλων πολιτιστικών συλλόγων και δράσεων. Ο Ιβάν Σαββίδης τον περασμένο Αύγουστο χορήγησε στην Ροστόφ άτοκο (και όχι με επιτόκιο 12% όπως είχε γραφτεί εκείνες τις ημέρες, αλλά διαψεύστηκε απ’ όλες τις πλευρές) δάνειο 1,4 εκατομμυρίων ευρώ ή 100 εκατομμύρια ρούβλια, αλλά λίγες μέρες αργότερα οι βασικοί ποδοσφαιριστές «απείχαν» από τον αγώνα κυπέλλου με την Τόσνο διαμαρτυρόμενοι για τη μη πληρωμή τους.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ τον περασμένο Νοέμβριο «έβαλε το χέρι στην τσέπη» για δεύτερη φορά, ενισχύοντας την ομάδα με 730.000 ευρώ ή 50 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ σχεδόν άλλα τόσα χρήματα έδωσε και την παραμονή του Νέου Ετους. Όλα αυτά προκειμένου η Ροστόφ να μπορέσει να φανεί συνεπής στις οφειλές της και να αποκτήσει, μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος, δικαίωμα για μεταγραφές.

Η πορεία της στο πρωτάθλημα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή του Ντον. Κι αυτό συζητιέται στα τζάκια των πλουσίων της πόλης. Ο Κουρμπάν Μπερντίεφ ανέλαβε τον Μάρτιο του 2015 και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο 62χρονος Τουρκένος προπονητής (με δυο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δυο Σούπερ Καπ με τη Ρουμπίν Καζάν) την μετέτρεψε από μια ομάδα που πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό σε πρωταγωνίστρια και μια εκ των φαβορί για τον τίτλο! Η διακοπή βρήκε την Ροστόφ στη 2η θέση και στο μείον 3 από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ενδεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος ή συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, θα κρατήσει αρκετούς παίκτες στο Ροστόφ και τα έσοδα θα δώσουν τη δυνατότητα στον Σαββίδη να ξεκινήσει να παίρνει πίσω μέρος των χρημάτων, που έδωσε μέσα στο 2015, καθώς αυτό προβλέπει και η μακροχρόνια δέσμευση των δύο πλευρών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα