Το σίριαλ Μπάγερν - Γκουαρδιόλα μέσα στο χρόνο (gTV & pics)

Το σίριαλ Μπάγερν - Γκουαρδιόλα μέσα στο χρόνο (gTV & pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Το σίριαλ Μπάγερν - Γκουαρδιόλα μέσα στο χρόνο (gTV & pics)

bet365

Αισίως έναν χρόνο πλησιάζει η άνοδος της… θερμοκρασίας αναφορικά με το μέλλον του Πεπ Γκουαρδιόλα και το αν αυτό βρίσκεται την «Allianz Arina» ή μακριά απ’ αυτή. Το gazzetta. gr επιχειρεί μια καταγραφή των τοποθετήσεων των «πρωταγωνιστών» ανά εποχή και τη σημασία τους.

Δεδομένης της σημασίας του πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα και της ποιότητας της δουλειάς του, τα media σε όλη την Ευρώπη δεν ήθελαν πολύ να καταπιαστούν με το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ανανέωση ή όχι του συμβολαίου του με τη Μπάγερν Μονάχου.

Ακόμα κι αν αρκετοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιτυχία του Πεπ στο Μόναχο, δεδομένων των απαιτήσεων και των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον ίδιο και για μεταγραφές απ’ το 2013, ουδείς διαφωνεί πως οι Βαυαροί παίζουν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, έχουν καταστήσει τη Μπουντεσλίγκα «τυπική διαδικασία» και κάθε χρόνο βρίσκονται στην «αφρόκρεμα» του Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα κι αν δεν το έχουν κατακτήσει στο διάστημα που ο Γκουαρδιόλα είναι προπονητής της.

Είναι αυτονόητο πως οτιδήποτε λέει ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα ή ο Ρουμενίγκε είναι από μόνο του είδηση, αφού τίποτε δεν ξεστομίζεται τυχαία από ανθρώπους με ρόλους σαν αυτούς που έχουν οι συγκεκριμένοι.

Το gazzetta.gr επιχειρεί μια αναδρομή, που πηγαίνει περίπου 10 μήνες πίσω, όταν ξεκίνησαν οι επίσημες τοποθετήσεις κυρίως του διευθύνοντος συμβούλου, Καρλ - Χάιντς Ρουμενίγκε, για το μέλλον του Πεπ στην ομάδα. Τότε η σεζόν πλησίαζε προς το φινάλε και ο Γκουαρδιόλα θα έμπαινε στον τρίτο και τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, με τα ερωτήματα σχετικά με την ανανέωση του ή όχι να τίθενται αναπόφευκτα, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, στην οποία ουσιαστικά «γεννήθηκε» ο 44χρονος προπονητής, δεν έμεινε παραπάνω από 4 χρόνια.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα της «Independent» και της «Marca» πως ο Καταλανός έχει πάρει την απόφαση του να αποχωρήσει απ’ τους πρωταθλητές Γερμανίας και να ψάξει για ένα νέο κίνητρο στην καριέρα του, ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών που διαμορφώνουν το «τοπίο» σήμερα:

Φεβρουάριος 2015

Ο Γκουαρδιόλα έχει συμπληρώσει 1,5 χρόνο στο Μόναχο, το καλοκαίρι πλησιάζει και τα πρώτα ερωτήματα των «διεγερμένων» δημοσιογράφων εκφράζονται ανοικτά. Τότε, με τους κρίσιμους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ να έπονται και δεδομένου ότι η Μπάγερν φάνταζε ως φαβορί για την κατάκτηση του, σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσει» το κλίμα, ο Ρουμενίγκε ανέφερε: «Δεν έχω δει ποτέ προπονητή σαν και αυτόν και κοντεύω τα 40 χρόνια στην Μπάγερν. Αυτός ο άνθρωπος προετοιμάζει την ομάδα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια: Tεχνικά, σωματικά, διανοητικά. Έχει ένα πολύ καθαρό πλάνο για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι παίκτες στο γήπεδο».

Μάιος 2015

Οι Βαυαροί έχουν «ταπεινωθεί» απ’ τη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (3-0 στη Βαρκελώνη, 3-2 στο Μόναχο), αποτυγχάνοντας «εκκωφαντικά» να φτάσουν στον τελικό. Οι σοκαρισμένοι οπαδοί που βλέπουν την ομάδα τους να διασύερεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στους «4», μετά το 0-4 στο Μόναχο απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης, εκφράζουν τα πρώτα -σοβαρά - παράπονα για τη δουλειά του Πεπ. Τότε, ο Ρουμενίγκε τον υπερασπίστηκε: «Υπάρχει μία τάση κατά του Γκουαρδιόλα στην κοινωνία της Μπάγερν. Είμαι ικανοποιημένος με την πορεία μας στην σεζόν. Πρόσφατα ο κόσμος συγκρίνει την κάθε σεζόν με το τρεμπλ το 2013. Αυτό συμβαίνει μία φορά σε 115 χρόνια! Το περασμένο Ιανουάριο συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε με τον Γκουαρδιόλα για το μέλλον του στο δεύτερο μισό του 2015. Ξέρει την γνώμη μου. Ελπίζω να μείνει. Έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού προπονητή. Η ομάδα είναι πολύ χαρούμενη μαζί του. Ο Γκουαρδιόλα «πληρώνει» και το τίμημα των τραυματισμών κόντρα στην Μπαρτσελόνα».

Ιούλιος 2015

Έχουν συπληρωθεί δύο χρόνια απ’ την ημέρα που ο Πεπ ανέλαβε τον πάγκο της Μπάγερν και η τελευταία σεζόν του συμβολαίου του πρόκειται να ξεκινήσει. Ο Ρουμενίγκε δέχεται τις πιέσεις των media να αφήσει έστω μια υπόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι και για πρώτη φορά δεν είναι σαφής σε όσα αναφέρει: «Η Μπάγερν ποτέ δεν θα απολύσει τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Σας το υπογράφω αυτό. Θα είναι προπονητής μας τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016, όταν το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται».

Αναπόφευκτα, αποδέκτης των ερωτημάτων γίνεται εν συνεχεία ο ίδιος ο Καταλανός, πριν την έναρξη της Μπουντεσλίγκα και μία μέρα πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν για το Σούπερ Καπ Γερμανίας απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, λέει στη συνέντευξη Τύπου, μάλλον πιεσμένος απ’ την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι είναι καλύτερο για την ομάδα. Προσπαθώ κάθε μέρα και κάνω ό,τι καλύτερο, όμως δεν μπορώ να πω τι θα γίνει σε έναν χρόνο ή σε δυο, σε τρία. Δεν θα είμαι πάντως ποτέ πρόβλημα για τη Μπάγερν, αν νιώσω πως κάποιος δεν με θέλει εδώ θα φύγω αμέσως. Δεν έχω καμία άλλη πρόταση, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούμε πάντα να είμαστε όλοι ευχαριστήμένοι απ’ τον άλλον. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε».

Σεπτέμβριος 2015

Η σεζόν έχει ξεκινήσει και η Μπάγερν, παρότι ξεκινάει χάνοντας το DFL-Supercup απ’ τη Βόλφσμπουργκ, έχει μπει με «φόρα» σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Ο Ρουμενίγκε δίνει τόνο αισιοδοξίας στους «οπαδούς» της παραμονής του Γκουαρδιόλα στην «Allianz Arina»: «Είμαι αισιόδοξος σχετικά με την ανανέωση του Πεπ.Έχουμε μια σπουδαία προσφορά στο τραπέζι την οποία δεν μπορείς να κάνεις στην άκρη. Θα έχουμε μια σοβαρή συζήτηση με τον Πεπ τις επόμενες εβδομάδες και θα δούμε τι θα βγει απ' αυτό. Ένα πράγμα πάντως είναι σαφές, έχουμε μια μεγάλη ομάδα και με μια μεγάλη ομάδα θα πρέπει να έχει έναν μεγάλο προπονητή. Είχαμε τον Χάινκες και τώρα έχουμε τον Γκουαρδιόλα. Θέλω να κατακτήσω το Champions League ξανά - με τον Γκουαρντιόλα».

Νοέμβριος 2015

Οι «σειρήνες» από την Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ έχουν αρχίσει να ηχούν δυνατά ξανά και λύση ενόψει καλοκαιριού και λήξης του συμβολαίου δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Λίγες μέρες πριν τα δημοσιεύματα που φέρνουν τον Καταλανό με το ένα «πόδι» εκτός Μπάγερν, ο Ρουμενίγκε δηλώνει το εξής: «Ουδείς αναντικατάστατος, συνεπώς ούτε ο Γκουαρντιόλα είναι αναντικατάστατος αν τελικά αποχωρήσει και δεν ανανεώσουμε τη συνεργασία μας. Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την τοποθέτηση της ημερομηνίας κατά την οποία θα συζητήσουμε, αφού οι επαφές θα γίνουν μετά και το τελευταίο μας παιχνίδι για το 2015, στις 19 Δεκεμβρίου. Η απόφασή μας θα ανακοινωθεί πριν φύγει το έτος».

Στις τοποθετήσεις με νόημα και αξία θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και όσα δήλωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Φραντς Μπεκενμπάουερ:«Θα ήταν κρίμα για την Μπάγερν να χάσει τον Γουαρδιόλα μετά από τρία χρόνια. Τώρα γνωρίζει καλύτερα τη Bundesliga, μιλάει τα γερμανικά και οι ποδοσφαιριστές είναι στο πλευρό του πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την εποχή που είχε μόλις φτάσει στην ομάδα», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Dpa", για να προσθέσει: «Ο Πεπ μπορεί να αφήσει ακόμα περισσότερο το δικό του σημάδι στην ομάδα».

Βέβαια, ο Μπεκενμπάουερ παλιότερα δεν παρέλειπε να σημαδεύει με τα «βέλη» του τις τακτικές επιλογές του Καταλανού μετά από ατυχή αποτελέσματα, ενώ μετά τον αποκλεισμό απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014, είχε δηλώσει το φοβερό: «Θα καταλήξουμε να παίζουμε σαν τη Μπαρτσελόνα, δηλαδή να μη βλεπόμαστε με το τίκι τάκα»… Κοινώς, καλό είναι να καταγράφουμε τι λέει ο «θρύλος» των Βαυαρών, δίχως πάντα να έχει νόημα να αναλύεται κάτι ενδελεχέστερα…

Ουσιαστικά το ζήτημα είναι απλό και λίγοι μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς πως έχει η κατάσταση: ο Γκουαρδιόλα, πριν φύγει απ' τη Μπαρτσελόνα, είχε πει πως «όταν λείπει το κίνητρο, λείπουν όλα. Αν δεν νιώθω το λόγο να εμπνεύσω τους παίκτες μου, αν δεν μπορώ να τους προκαλέσω, κι αν δεν μπορούν κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο κάθε μέρα στην προπόνηση σε μένα, τότε έχει έρθει το τέλος». Αν ο Πεπ είναι σ' αυτή την κατάσταση φέτος, τότε η απόφαση του για την Μπάγερν δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική...

Το σίριαλ είναι δεδομένο πως θα «τραβήξει» έως την άλλη εβδομάδα, όταν και έχουν προαναγγελθεί εξελίξεις. Είτε ανακοινωθεί η αποχώρηση του α λα.. Χάινκες, όταν ο Γερμανός και η Μπάγερν γνωστοποίησαν το «διαζύγιο» μεσούσης της σεζόν, που ολοκληρώθηκε με ένα θριαμβευτικό τρεμπλ, είτε ανακοινωθεί η ανανέωση του συμβολαίου του Γκουαρδιόλα, είτε και τίποτα απ’ αυτά, θεωρείται αυτονόητο πως το ενδιαφέρον δεν θα ατονήσει σύντομα. Οψόμεθα…

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα