Οταν Ηρακλής και ΠΑΟΚ «συγκατοικούσαν» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οταν Ηρακλής και ΠΑΟΚ «συγκατοικούσαν» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

bet365

Φανταστείτε τι γινόταν τις Κυριακές στο κέντρο της προπολεμικής και μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης για 27 χρόνια. Τo gazzetta.gr θυμίζει τη «συγκατοίκηση» Ηρακλή και ΠΑΟΚ σε διπλανά γήπεδα.

Τώρα, τα παιδιά της νέας γενιάς έχουν πολλά περισσότερα να χωρίσουν, απ’ όσα ένωναν τους παππούδες και τους πατεράδες τους, ανηφορίζοντας τις Κυριακές στην περιοχή των Πανεπιστημίων. Δίπλα – δίπλα έπαιζαν οι δύο ομάδες, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Εκεί που σήμερα είναι η πλατεία του Χημείου από το 1915 ήταν του Ηρακλή, ενώ στο λεγόμενο Συντριβάνι, πλάι στην έκθεση πίσω από το κτίριο του Ασύλου του Παιδιού, εκεί που σήμερα είναι η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, από το 1929 του ΠΑΟΚ.

Λεπτομέρεια: Το νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, γνωστό στους Θεσσαλονικείς ως τα «Εβραίικά Μνήματα», χώριζε τα δύο γήπεδα. Στη βορειοδυτική πλευρά των νεκροταφείων ήταν το γήπεδο του ΠΑΟΚ και στη νοτιοανατολική το γήπεδο του Ηρακλή.

Κάπως έτσι, προέκυψε και η φράση «στέλνω την μπάλα στα μνήματα», που την εποχή των 50s είχε κυριολεκτική σημασία και σχετίζεται με την γειτονία των δύο γηπέδων της πόλης, με το εβραϊκό νεκροταφείο. Οι παλαιότεροι θυμούνται καλά, ότι όποτε ένας παίκτης έστελνε την μπάλα έξω από το γήπεδο, είτε το ένα είτε το άλλο, λέγανε οι φίλαθλοι - κατ' απόλυτη κυριολεξία - ότι «έστειλε τη μπάλα στα μνήματα».

Μια άλλη λεπτομέρεια: το γήπεδο του ΠΑΟΚ είχε κτιστεί μερικώς πάνω από ένα κομμάτι του νεκροταφείου που ονομάζονταν Χολέρα και στο οποίο είχαν θαφτεί οι εβραίοι θύματα της επιδημίας χολέρας του 1911/1913.

Ένα τσιγάρο δρόμος…

Πάμε στο σήμερα. Η απόσταση, μέσω Αγίου Δημητρίου και Διογένους, που χωρίζει το Καυτανζόγλειο από την Τούμπα, είναι δεν είναι σκάρτα, 1.500 μέτρα. Αν επιλέξεις να πας πάλι από Αγίου Δημητρίου, αλλά μέσω Γρηγορίου Λαμπράκη (πρώην Κονίτσης) η απόσταση φτάνει δεν φτάνει τα 2 χιλιόμετρα. Με το αυτοκίνητο θα κάνεις 5 με 6 λεπτά και με τα πόδια το πολύ 20 λεπτά.

Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 ήταν σύνηθες το φαινόμενο, Ηρακλής και ΠΑΟΚ να χρησιμοποιούν η μια ομάδα το γήπεδο της άλλης. Ας μην ξεχνάμε, ότι στο Καυτανζόγλειο έδωσε ο ΠΑΟΚ το πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του, κόντρα στην αυστριακή Βίνερ το 1965. Εντός των ’60s και των ‘70s οι «κυανόλευκοι» έδωσαν, ως γηπεδούχοι, ουκ ολίγα ματς στην Τούμπα.

Κι όμως, η σημερινή γενιά των (λεγόμενων) σκληροπυρηνικών οπαδών τα αγνοούν όλα αυτά. Ενας βασικός λόγος γιατί οι δύο «γείτονες» δεν μπορούν ο ένας να πάει στο γήπεδο του άλλου…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα