Άρσεναλ - Τσεχ: Λύσεις και προβλήματα

Άρσεναλ - Τσεχ: Λύσεις και προβλήματα

bet365

Ο Βενγκέρ αδειάζει το πορτοφόλι για πρώτη φορά σε παίκτη άνω των 30, ελπίζοντας ότι ο Τσεχ θα λύσει το αιώνιο πρόβλημα στον «άσο», άμεσα και σε βάθος χρόνου. Το gazzetta.gr αναλύει.

Ο άνθρωπος με το Νο.1 στα χρόνια του Αλσατού ήταν πάντοτε ένα πρόβλημα. Από τις απίθανες γκέλες και τη δεδομένη ποιότητα των Σίμαν και Λέμαν, μέχρι τα πειράματα με Μάνινγκερ, Ράιτ, Αλμούνια, Φαμπιάνσκι, η Άρσεναλ δεν είχε ποτέ το κεφάλι της ήσυχο με τον άνθρωπο που υπερασπιζόταν την εστία της. Ο Αρσέν Βενγκέρ θα δώσει για πρώτη φορά περισσότερα από 5 εκατομμύρια λίρες για παίκτη άνω των 30, για χάρη του Πετρ Τσεχ, ελπίζοντας ότι θα λύσει το αιώνιο πρόβλημα των Κανονιέρηδων κάτω από τα γκολπόστ όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά για πολύ περισσότερο.

Το βιογραφικό του Τσέχου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της επιλογής, όμως αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η άνεση με την οποία ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του επιτρέπει –τιμής ένεκεν– να επιλέξει ο ίδιος τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ακόμη και αν αυτός είναι το βόρειο Λονδίνο και η μεγάλη αντίπαλος, προσπερνώντας μέχρι και τις συστάσεις του Ζοσέ Μουρίνιο για το αντίθετο.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η διαφαινόμενη μετακίνηση του Τσεχ στην Άρσεναλ, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στο τεχνικό κομμάτι. Οι Λονδρέζοι δέχθηκαν πέρυσι 13 γκολ από κεφαλιές στην Premier League (3η ομάδα στην κατηγορία μαζί με ΚΠΡ και Στόουκ) και η ικανότητα του 33χρονου στο ψηλό παιχνίδι ίσως είναι η απάντηση στο πρόβλημα.


Πηγή: squawka.com

Επιπλέον, ο Τσεχ έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικός κίπερ στο να ξεκινά αντεπιθέσεις με μακρινές μπαλιές στο κεφάλι ενός ικανού φορ, όπως ο Ντρογκμπά ή ο Ντιέγο Κόστα, κάτι που επίσης μπορεί να κουμπώσει στο παιχνίδι της Άρσεναλ, με τον τρόπο παιχνιδιού του Ολιβιέ Ζιρού.

Εκεί έρχεται όμως η πρώτη μεγάλη αντίθεση. Η Άρσεναλ αρέσκεται στις γρήγορες αντεπιθέσεις, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Ο μακράν πιο επιτυχημένος τερματοφύλακας της εποχής Βενγκέρ, ο Λέμαν, είχε την ικανότητα να ξεκινά τέτοιες ομαδικές κινήσεις, δίνοντας τη μπάλα σε έναν από τους δύο πλάγιους μπακ, που προωθούνται άμεσα με την ανάκτηση της μπάλας και όχι με μακρινά βολέ.

Ο Γερμανός είχε επίσης την ικανότητα να βγαίνει από την περιοχή του γρήγορα και με την έκρηξή του να καλύπτει τα κενά της πάντοτε ανεβασμένης ψηλά άμυνας των Λονδρέζων. Αντίθετα, ο Τσεχ άνθισε παίζοντας με μία σφιχτή, βαθιά αμυντική γραμμή μπροστά του, εκτός από την περίοδο του Αντρέ Βίλας-Μπόας, όπου το πρέσινγκ ψηλά τον εξέθεσε ουκ ολίγες φορές, στο χειρότερο φεγγάρι της μεγάλης καριέρας του στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Με δεδομένη την τάση του Βενγκέρ για πρέσινγκ ψηλά, ο έμπειρος γκολκίπερ ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα, τα οποία αφού δεν διόρθωσε τότε, δύσκολα θα διορθώσει στη δύση της καριέρας του. Δεν είναι και πιθανότατα δεν θα γίνει ο sweeper keeper που θέλει ο Βενγκέρ.



Μία ακόμη οπτική στη μεταγραφή του Τσεχ έχει να κάνει και με την διαφαινόμενη αποχώρηση του Οσπίνα. Ο Κολομβιανός που πήρε γάντια βασικού στο δεύτερο γύρο μετά τις γκάφες του Σέζνι, κάνοντας μία σειρά από θετικές εμφανίσεις, φαίνεται πως είναι αυτός που θα «θυσιαστεί». Κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί λογική σε βάθος χρόνου. Ο Οσπίνα είναι αξιόλογος, όμως δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Και αυτό «καίει» τον Βενγκέρ, που φαίνεται να πιστεύει ακόμη στο potential του Σέζνι. Και θεωρεί ότι με τον πολύπειρο Τσεχ στο πλευρό του, θα βάλει αυτά τα στοιχεία στο παιχνίδι του, που θα τον φέρουν στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να πάρει τη διαδοχή, όταν ο πρώην παίκτης των Σπάρτα Πράγας και Ρεν θα αφήνει τη θέση.

«Γίνεται πολύ κουβέντα για τη μεταγραφή του Πετρ στην Άρσεναλ και τον αποκτήσουν, θα τους ενισχύσει σίγουρα. Θα τους σώσει 12 με 15 βαθμούς σίγουρα στη σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι αν φύγει, κάτι που δεν θέλει κανείς μας να συμβεί, αλλά καταλαβαίνουμε ότι θέλει να παίξει, θα μας λείψει. Θα βελτιώσει όποια ομάδα και αν τον αποκτήσει» είπε ο Τζον Τέρι ερωτηθείς σχετικά. Η Άρσεναλ τερμάτισε 12 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση και αν ο captain της Τσέλσι βγει αληθινός, τότε μπορεί οι Κανονιέρηδες να έχουν βρει το κομμάτι του παζλ που λείπει για να επιστρέψουν στην κορυφή, στο πρόσωπο του Πετρ Τσεχ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα