Τα "γεράκια" είναι η ΟΜΑΔΑ των πλέι οφ (vids&pics)

Τα "γεράκια" είναι η ΟΜΑΔΑ των πλέι οφ (vids&pics)

Τα "γεράκια" είναι η ΟΜΑΔΑ των πλέι οφ (vids&pics)

bet365

Το Gazzetta.gr αποδίδει τιμές στα “γεράκια”. Το αγνοημένο σύνολο του φετινού πρωταθλήματος που ξεχώρισε στην κανονική περίοδο. Την ΟΜΑΔΑ στους τελικούς των περιφερειών του ΝΒΑ που ήρθε να... αντικαταστήσει τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Η καλή αντιγραφή

Το κουαρτέτο των τελικών των περιφερειών δύναται να κωδικοποιηθεί σε τέσσερις λέξεις: “Βασιλιάς”, “MVP”, “Μούσι”, “Ομάδα”. Ποια λέτε ότι ταιριάζει στους Ατλάντα Χοκς; Δεν είναι δύσκολο. Η τελευταία φυσικά και όποιος διαφωνεί μπορεί να ρωτήσει τους... Σαν Αντόνιο Σπερς. Πώς μπαίνουν στην εξίσωση οι Τεξανοί; Λογική απορία, αλλά εάν έχετε παρακολουθήσει τους Χοκς η ομοιότητα είναι προφανής. Μην παρασύρεστε όμως. Δεν πρόκειται για κακέκτυπο, αλλά για μια αντιγραφή που μπορεί να εξελιχθεί σε νέο παράδειγμα προς μίμηση. Παρθενογένεση δεν υπάρχει ούτε στο μπάσκετ και είναι προτέρημα να μπορείς να παίρνεις τα καλά, να τα αξιοποιείς και να τα εξελίσσεις. Όπως έκαναν οι Μάικ Μπάντενχολζερ, Ντάνι Φέρι. Αυτοί είναι οι δημιουργοί των αξιοθαύμαστων Ατλάντα Χοκς.

Η χαρά του προπονητή (της χρονιάς)

Ο κόουτς των “γερακιών” είναι θαυμαστής των Σπερς και παρακολούθησε τον 7ο αγώνα με τους Λ.Α Κλίπερς. Το ματς όπου τερματίστηκε η φετινή πορεία των “σπιρουνιών” στην ποστ σίζον. Ασύνειδα μπορεί να ήθελε να ορίσει το σημείο εκτίναξης των Χοκς. Εκεί που τελείωσαν (;) οι παίκτες του Πόποβιτς, να πάρουν οι δικοί του τη σκυτάλη. Η σύνδεση με το Σαν Αντόνιο δεν είναι τυχαία. Ο Μπάντενχολζερ έχει διατελέσει βοηθός του Πόποβιτς, ωστόσο ακόμη και τώρα δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αναλογεί. Για τα αμερικάνικα ΜΜΕ είναι ο άνθρωπος με το μη οικείο πρόσωπο, αλλά ο ιδανικός βοηθός. Στη δεύτερη του σεζόν ως πρώτος προπονητής, οι Χοκς κυριάρχησαν στην Ανατολή. Νούμερο ένα, με τη δεύτερη πιο αποτελεσματική άμυνα και με γκρουπ παικτών υποαμειβόμενων που όμως ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Η Ατλάντα χάραξε τη στρατηγική της πάνω στην ωφελιμιστική εικόνα των Σπερς. Με μια διαφορά όμως. Στην άνοδο τους δεν υπήρχε σούπερ παίκτης όπως ο Ντάνκαν, ο Πάρκερ, ο Τζινόμπιλι. Ούτε φυσικά Ντέιβντ Ρόμπινσον.

Βέβαια δεν είναι όλα τέλεια. Παράδειγμα, όταν οι αγώνες πάνε σε “κλειστό” σκορ οι Χοκς δυσκολεύονται να σκοράρουν. Φάνηκε στη σειρά με τους Μπρούκλιν Νετς. Μολαταύτα, η κίνηση με και χωρίς την μπάλα και τα “κορμιά” που έχει στη διάθεση του ο κόουτς δίνουν πλεονέκτημα. Ο ΝτεΜαρ Κάρολ το έχει επισημάνει: “Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι παίζουμε ομαδικό μπάσκετ. Κάθε βράδυ, όλοι είναι ικανοί να βγουν μπροστά”. Η χαρά του προπονητή δηλαδή. Μάλιστα, σε προσωπικό επίπεδο εξαργυρώθηκε με τον τίτλο του “Προπονητής της χρονιάς”.

Ο συγκυβερνήτης Φέρι και το ψεγάδι

Ο κόουτς όμως δεν είναι ο ένας και μοναδικός θεός των Χοκς. Εξάλλου, μια ομάδα μπάσκετ δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό μοναρχικό καθεστώς. Της ταιριάζει περισσότερο το μοντέλο της ολιγαρχίας με διακριτούς ρόλους και αυξημένα όρια δημοκρατίας στα μέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντάνι Φέρι είναι σίγουρα ο συγκυβερνήτης του σχήματος. Παρ' όλα αυτά τον τίτλο του “Παράγοντας της χρονιάς” δεν τον πήρε, καθώς απονεμήθηκε στον Μπομπ Μάιερς των Γουόριορς. Εντάξει, δεν τη λες λάθος επιλογή, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί την ικανότητα του Φέρι να στήσει τους πολύ καλούς Χοκς. Το ψεγάδι του Φέρι εντοπίζεται στον ηθικό τομέα και εκεί δεν χωρούν παραχωρήσεις και δικαιολογίες. Αποκαλύφθηκε ότι είχε κάνει ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του Λούολ Ντενγκ. Υπήρξε εμπλοκή της διοίκησης και ο συνιδιοκτήτης του συλλόγου Μπρους Λέβενσον ετοιμάζεται να πουλήσει την ομάδα σε γκρουπ επιχειρηματιών υπό τον Άντονι Ρέσλερ.

Σε αυτή την καταιγίδα είναι απίθανο να μη βραχεί ο Φέρι. Μολοντούτο, θα είναι άδικο να τερματίσουν την επαγγελματική σχέση με τον Φέρι. Σίγουρα, το να είναι ηθικά άμεμπτοι είναι αξιοθαύμαστο, όμως δεν μπορεί να διαγραφεί έτσι η συνεισφορά του. Κακώς οι Χοκς πρότειναν τον προπονητή για το βραβείο του “Παράγοντα της χρονιάς”. Ο Φέρι έπρεπε να είναι υποψήφιος. Έκανε εξαιρετική δουλειά. Καλύτερη κι από τον GM των Γουόριορς. Ο τελευταίος ήταν βοηθός GM όταν δημιουργήθηκε ο “κορμός” των “πολεμιστών”. Για τον Φέρι, οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, οι παίκτες του βγάζουν το καπέλο και του χρεώνουν τη συνοχή και τη σταθερότητα του συλλόγου.

Το δίδαγμα των “γερακιών”

Η... ασήμαντη λεπτομέρεια είναι ότι το “χτίσιμο” της ομάδας έγινε δίχως ανεξέλεγκτη δαπάνη χρημάτων και δίχως τη βοήθεια του ντραφτ. Ο Φέρι έφτιαξε την καλύτερη ομάδα που κανείς δεν την περίμενε.

Πάμε τώρα και στη σύνδεση Φέρι-Σπερς. Είπαμε, οι δρόμοι των δύο ενώνονται. Και να πως. Ο Φέρι ήταν μέλος του Σαν Αντόνιο. Τέλη Αυγούστου 2010 ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Έφυγε, αλλά επέστρεψε για να προσλάβει τον Μπάντενχολζερ στην τεχνική ηγεσία των “γερακιών”.

Η συνοδοιπορία, λοιπόν, Χοκς-Σπερς παράγει αυτό το ελκυστικό μπασκετικό προϊόν. Σε αυτή την αφήγηση υπάρχει και το απαραίτητο επιχειρησιακό δίδαγμα: Δεν αρκεί να έχεις έναν καλό προπονητή. Ούτε να έχεις έναν καλό γενικό διευθυντή. Θες και τους δύο για να μπορέσεις να θέσεις μεγαλεπήβολους, μακροπρόθεσμους στόχους. Και οι Χοκς έμαθαν καλά τη θεωρία και ήδη την εφαρμόζουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα