Μπορούν οι Γουόριορς; (poll)

Μπορούν οι Γουόριορς; (poll)

Φάνης Παναγιώτου
Μπορούν οι Γουόριορς; (poll)

bet365

Μία… ανάσα πριν από το τζάμπολ των NBA playoffs 2015, το gazzetta.gr γράφει για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και σας καλεί ν’ απαντήσετε στο ερώτημα: “Θα πάρουν τον τίτλο ή όχι;”

Απομένουν λίγες ώρες για το πρώτο τζάμπολ στην postseason του ΝΒΑ. Εκεί δηλαδή που κρίνονται τα πάντα. Ό,τι έγινε στη regular season είναι σημαντικό, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει, γιατί αν ήταν έτσι, τότε το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή θα είχε ήδη καταλήξει στα χέρια των παικτών των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Γιατί αναφέρουμε τους “Πολεμιστές”. Για τον… απλούστατο λόγο πως τελείωσαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ, έχοντας πανηγύρισε συνολικά 67 φορές (67-15)!

ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Βρέθηκαν τυχαία στην πρώτη θέση οι “Πολεμιστές”; Όχι! Η απάντηση είναι… λιτή, ωστόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και μάλιστα σε ιδανικό βαθμό. Οι Γουόριορς τελείωσαν τη σεζόν με το καλύτερο ρεκόρ για τον… απλούστατο λόγο πως είναι η καλύτερη ομάδα, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Θέλετε παραδείγματα; Οι “Πολεμιστές” σκοράρουν 110 πόντους κατά μέσο όρο -τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα- ενώ είναι πρώτοι και στη λίστα με τις πιο πολλές ασίστ κατά μέσο όρο, μοιράζοντας 27.4 τελικές πάσες ανά παιχνίδι. Παράλληλα, το Γκόλντεν Στέιτ είναι η ομάδα που σουτάρει με καλύτερα ποσοστά (47.8% στο σύνολο) και ακόμα είναι η πιο εύστοχη στα τρίποντα, με 39.8%. Εκεί που δείχνουν να υστερούν είναι στη “μάχη” των ριμπάουντ (σ.σ. κοντά στα 45 μαζεύουν), ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως από τις 5 ομάδες που βρίσκονται πιο πάνω, οι 3 έμειναν εκτός playoffs και μόνο οι Μπλέιζερς υπερτερούν από τη δυτική περιφέρεια.

Αυτά όσον αφορά στην επίθεση. Οι Γουόριορς, όμως, ανταποκρίνονται σε ιδανικό βαθμό και στην άμυνα, έχοντας “καλή θέση” τόσο στα κλεψίματα, όσο και στις τάπες κατά μέσο όρο. Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως οι “Πολεμιστές” είναι πολύ χαμηλά στα λάθη. Ναι, είναι παράξενο για ομάδα που αρέσκεται στο παιχνίδι πολλών κατοχών και γρήγορου ρυθμού, φαίνεται όμως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και άπαντες έχουν μάθει να ξεχωρίζουν το γρήγορο, από το βιαστικό!

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ
Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς διανύουν μία κορυφαία σεζόν για τον σύνολο και ο ηγέτης τους είναι ο Στεφ Κάρι. Στα 27 του χρόνια (γενν. το 1988, Νο. 7 στο NBA draft 2009) κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του κι οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί. Το μεγάλο φαβορί για το βραβείο του MVP μετράει 23.8 πόντους (44.3% στα τρίποντα), 7.7 ασίστ, 4.3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 3.1 λάθη στα 32.7 λεπτά που αγωνίζεται κατά μέσο όρο. Ο Στεφ Κάρι προκαλεί… ίλιγγο στους αντιπάλους του με τις εντυπωσιακές του ντρίμπλες, είναι πραγματική “καλαθομηχανή” όταν βρει ρυθμό (σ.σ. αρκετές φορές το κοντέρ σταματά πάνω από τους 40 πόντους), ενώ εκμεταλλεύεται σε ιδανικό βαθμό και τους συμπαίκτες του με τις τελικές πάσες που μοιράζει.

Με λίγα λόγια, ο Στεφ Κάρι τα κάνει όλα και συμφέρει. Η φετινή σεζόν έχει εξελιχθεί σε όνειρο για τον ηγέτη των Γουόριορς, ωστόσο η γραμμή από το να μετατραπεί σε εφιάλτη είναι λεπτή! Ο Κάρι οφείλει να συνεχίσει τις σπουδαίες εμφανίσεις και στα playoffs. Σε διαφορετική περίπτωση η ομάδα του δεν θα καταφέρει τίποτα και κανένας δεν θα τη θυμάται μετά από μερικά χρόνια. Η ιστορία γράφεται στην postseason. Όχι στην κανονική περίοδο…

ΣΤΙΒ ΚΕΡ - ΚΛΕΪ ΤΟΜΠΣΟΝ
Ο Στεφ Κάρι δεν είναι μόνος. Έχει μαζί του τον Κλέι Τόμπσον κι οι Splash Brothers αποτελούν ένα από τα κορυφαία “δίδυμα” στην ιστορία του ΝΒΑ! Το Νο.11 του NBA draft 2011 κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του και μετράει 21.7 πόντους (43.9% στα τρίποντα), 2.9 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ, 1.1 κλέψιμο και 1.9 λάθη σε 31.9 λεπτά κατά μέσο όρο. Φυσικά, κανείς δεν θα ξεχάσει τους 37 πόντους σε μία περίοδο που έβαλε στους Σακραμέντο Κινγκς (σ.σ. πρόσφατα έβαλε 26!), ωστόσο ο Κλέι Τόμπσον αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Το παιχνίδι των “Πολεμιστών” εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του Τόμπσον, ενώ είναι δεδομένο πως ο Στεφ Κάρι χρειάζεται τον… καλό Τόμπσον, αφού μόνος του δεν πέτυχε κανένας… Θα είναι on fire και στα playoffs ο SG από το Washington State; Αν γίνει αυτό, τότε οι Γουόριορς μπορούν να πετύχουν πολλά…

Ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Στιβ Κερ. Ο άλλοτε γκαρντ των Σικάγο Μπουλς πήρε την απόφαση να ξεκινήσει καριέρα head coach και το καλοκαίρι του 2014 συμφώνησε με τους Γουόριορς, παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί κοντά στους Νικς. Η αλήθεια είναι πως ο Κερ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά (σ.σ. κατέχει πλέον το ρεκόρ του ρούκι coach με τις περισσότερες νίκες), χωρίς βέβαια ν’ αλλάξει πολλά, αφού ο Μαρκ Τζάκσον είχε δημιουργήσει ένα ικανό σύνολο. “Βρήκα μια έτοιμη ομάδα, κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να χτίσω πάνω στην υπάρχουσα βάση. Δεν ξεκίνησα από το μηδέν”, είχε δηλώσει ο Κερ. Οι Γουόριορς -όπως αναφέραμε πιο πάνω- κάνουν λίγα λάθη, με δεδομένο τον έντονο ρυθμό που δίνουν στις αναμετρήσεις τους κι αυτό σίγουρα πιστώνεται στον head coach τους. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας ρούκι και τα playoffs είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη regular season.

ΠΑΙΚΤΕΣ “ΚΛΕΙΔΙΑ” & ΠΑΓΚΟΣ
Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον κάνουν την καλύτερη σεζόν της καριέρας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα οι Ντρέιμοντ Γκριν (SF, γενν. το 1990/11.7π., 8.2ρ.) και Χάρισον Μπαρνς (SF, γενν. το 1992/10.1π., 5.5ρ.), οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν εμφανίσεις, που είναι καλύτερες του αναμενόμενου. Οι δύο φόργουορντ, μαζί με τον Άντριου Μπόγκουτ (C, γενν. το 1984/6.3π., 8.1ρ.) αποτελούν τους παίκτες “κλειδιά” των Γουόριορς. Οι Splash Brothers είναι εκείνοι που δίνουν σκορ κι οι υπόλοιποι κάνουν την… βρώμικη δουλειά, η οποία είναι εξίσου σημαντική, αφού πάντα χρειάζεται ο παίκτης που θα σπρώξει, θα κάνει το σκριν, θα παίξει άμυνα και θα “καθαρίσει” τα ριμπάουντ.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο των “Πολεμιστών” είναι ο καλός τους πάγκος. Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα (SG/SF, γενν. το 1984/7.8π., 3ασ., 3.3ρ.) δεν είναι πλέον βασικός και μπαίνει στο παρκέ για… ειδικές αποστολές, ο Λεάντρο Μπαρμπόσα (SG, γενν. το 1982/7.1π.) δίνει αρκετές λύσεις στην επίθεση, καθώς πρόκειται για έναν ικανό κι έμπειρο σκόρερ, ενώ κι ο Σον Λίβινγκστον (PG, γενν. το 1985/5.9π., 3.3ασ., 2.3ρ.) προσφέρει πολλά και στις δύο μεριές του παρκέ, όντας ένα πολύτιμο “εργαλείο” στα χέρια του Στιβ Κερ.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ;
Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς είναι η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου. Ο Στεφ Κάρι θα πάρει το βραβείο του MVP, ο Στιβ Κερ δείχνει πως μπορεί ν’ ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο ως head coach, ενώ και από το ρόστερ φαίνεται πως δεν λείπει τίποτα. Τα playoffs, όμως, είναι μία τελείως διαφορετική κουβέντα. Εκεί υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, συνεπώς οι “Πολεμιστές” έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, μέχρι να θεωρηθούν ως το Νο.1 φαβορί για το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή. Θα λυγίσουν οι Γουόριορς; Η απάντηση θα δοθεί στο παρκέ, με τους Πέλικανς του Άντονι Ντέιβις να είναι το πρώτο εμπόδιο για την παρέα των Splash Brothers, η οποία θα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι το φινάλε της postseason. Πού θα φτάσουν τελικά οι Γουόριορς; Πάρτε μέρος στο poll:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα