Ο «πόλεμος» του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ (pics+vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Ο «πόλεμος» του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ (pics+vids)

bet365

Σαν... κολώνια που κρατάει χρόνια είναι η κόντρα του Ζοσέ Μουρίνιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το gazzetta.gr παρουσιάζει όσα έχει πει ο «special one» για τους «κόκκινους διαβόλους», ενόψει του σαββατιάτικου ντέρμπι!

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι πρωτοπόροι του φετινού πρωταθλήματος υποδέχονται την φορμαρισμένη αυτή την περίοδο, ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», στο μεγάλο ντέρμπι της... κουτσουρεμένης 33ης αγωνιστικής λόγω και των ημιτελικών του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ».

Οι «μπλε», είναι στο +8 και με παιχίδι λιγότερο από τη Γιουνάιτεντ, συνεχίζοντας την πορεία τους προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ξέρει ότι απέναντί του θα βρει μια ομάδα ανεβασμένη με έξι σερί νίκες και θρίαμβο στο ντέρμπι με τη Σίτι, ξέρει ότι στον αντίπαλο πάγκο θα βρίσκεται ο Λουίς Φαν Χάαλ με τον οποίο υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός, όμως η σχέση του «special one» με τους «κόκκινους διαβόλους» δεν ήταν πάντα όσο... ήρεμη είναι φέτος.

Το gazzetta.gr υπενθυμίζει το... στόρι της κόντρας του Πορτογάλου με τη Γιουνάιτεντ, μέσα από τις συναντήσεις των δυο τους τα τελευταία 11 χρόνια.

Η πρώτη... πλάκα στον Φέργκιουσον

Στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2003-2004, ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει την πρώτη επαφή με τον αγγλικό σύλλογο και καταφέρνει με την Πόρτο να πετάξει εκτός συνέχειας το σύνολο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στην πορεία προς την κατάκτηση του «ιερού δισκοπότηρου» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Σκοτσέζος κόουτς ήταν έξαλλος με τον τρόπο που κέρδισε ο Βίτορ Μπαΐα την αποβολή του Ρόι Κιν, οι «δράκοι» επικράτησαν 2-1 στο «Ντραγκάο» και με το 1-1 του «Ολντ Τράφορντ» συνέχισαν στη διοργάνωση.

«Καταλαβαίνω γιατί δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει την ψυχραιμία του... Έχει ορισμένους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και θα έπρεπε να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα στο γήπεδο. Είναι λυπηρό όταν κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο ο αντίπαλός σου που έχει χτιστεί μόλις με το 10% του μπάτζετ...» είχε πει μετά το ματς ο Μουρίνιο που πανηγύρισε έξαλλα στο «Θέατρο των Ονείρων».

Πρεμιέρα με... τιμιότητα

Μετακομίζοντας, λοιπόν, στο Λονδίνο για ν' αναλάβει ο Μουρίνιο την Τσέλσι, το καλοκαίρι του 2004, η πρεμιέρα της νέας αγωνιστικής περιόδου για την Πρέμιερ Λιγκ βάζει εμπόδιο στο δρόμο των «μπλε» για το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 50 χρόνια, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν κρίνει την αναμέτρηση υπέρ της Τσέλσι, με τον Πορτογάλο να λέει: «Είπα στον κ.Φέργκιουσον ότι σήμερα δεν άξιζε η Γιουνάιτεντ να χάσει... Έπρεπε να πάρει κάτι από το παιχνίδι».

Το ξέσπασμα για τις «κλεψιές» της Γιουνάιτεντ

Το κλίμα, όμως, δεν έμεινε για πολύ σε ηρεμία. Τσέλσι και Γιουνάιτεντ συναντήθηκαν ξανά στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, ο «special one» εμφανίστηκε έξαλλος και κατηγόρησε τους «κόκκινους διαβόλους» για τακτικές... απάτης με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμο 7.000 ευρώ. Τα λόγια που άναψαν... φωτιές, ήταν: «Ο Σερ Άλεξ είναι πολύ έξυπνος, αν όντως μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο... Στο ημίχρονο άσκησε πίεση στον διαιτητή. Στο δεύτερο μέρος φώναζε για κάθε σφύριγμα, για κάθε λάθος, έκλεβε κι έκλεβε...».

Δεν ξέχασε και «εκδικήθηκε»

Τον Μάιο του 2015 και πριν τη φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου, η Τσέλσι θριαμβεύει μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» με το τελικό 3-1 και ο Μουρίνιο έλαβε την τέλεια αφορμή για να πικάρει τον Φέργκιουσον. «Είδα τους παίκτες και τον προπονητή της Γιουνάιτεντ να κάνουν το... γύρο του θριάμβου μετά την ήττα. Στην Πορτογαλία αν το κάνεις αυτό μετά από ένα τέτοιο ματς με τέτοιο αποτέλεσμα, σου πετάνε μπουκάλια» είπε ο... παμπόνηρος Πορτογάλος που δεν ξεχνάει καταστάσεις, λόγια και εικόνες...

Όταν χάνει σωστά, το παραδέχεται

Η Τσέλσι έκανε το «back to back» τις σεζόν 2005 και 2006, όμως την επόμενη χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που ανέβηκε στο θρόνο, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά και την πρώτη θητεία του Μουρίνιο στην Τσέλσι. Ο Πορτογάλος παραδέχθηκε την ανωτερότητα των «κόκκινων διαβόλων» και την αδυναμία της δικής του ομάδας, λέγοντας: «Έπειτα απ' όλα όσα έχουν συμβεί και είναι πολλά αυτά, μπορώ να πω ότι ακόμα κι όταν χάνω, είμαι καλός».

Το Κύπελλο της ... συλλογής

Αφού του εμφανίστηκε η ευκαιρία να πάρει και το Κύπελλο Αγγλίας για να το προσθέσει στο παλμαρέ του, σιγά μην την άφηνε ανεκμετάλλευτη. Οι «μπλε» πήραν το τρόπαιο, το 2007 αποτρέποντας το νταμπλ της Γιουνάιτεντ και ο Μουρίνιο απλά ανέφερε:

«Είναι το πρώτο μου Κύπελλο και σημαίνει πολλά για εμένα. Σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που βρίσκομαι στην Τσέλσι κατακτήσαμε όλους τους τίτλους που υπάρχουν στην Αγγλία». Δεν παύουν τα λόγια του να κρύβουν και την... σπόντα με στόχο φυσικά την ομάδα του Μάντσεστερ.

Καλή η ευχή, αλλά το αποτέλεσμα μέτρησε...

Στον πάγκο της Ίντερ πλέον, τη σεζόν 2008-2009, ο Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκει ξανά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με φόντο τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση, μπορεί να ήταν δύσκολη εξ αρχής και εκ του αποτελέσματος να αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο για τους Μιλανέζους, όμως ο «special one» επιζητούσε τη συνάντηση με την ομάδα του Μάντσεστερ και την επιστροφή του στην αγγλική πόλη προκειμένου να ξαναδεί και παλιούς, καλούς φίλους.

«Η ευχή μου πραγματοποιήθηκε. Θα μου μείνει αξέχαστη η επιστροφή στο Μάντσεστερ. Θέλω πάντα να αντιμετωπίζω τους καλύτερους και η Γιουνάιτεντ είναι μια πρωταθλήτρια ομάδα με τον σούπερ προπονητή Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ορισμένοι λένε ότι έχω καλή παράδοση απέναντί του, όμως δεν ισχύει αυτό. Δεν είναι δική μου η παράδοση, αλλά της Τσέλσι απέναντί του...» είχε δηλώσει ο «Mou», όμως ο επαναληπτικός στο «Ολντ Τράφορντ» και το 2-0 των «κόκκινων διαβόλων» άφησε με την πίκρα τους «νερατζούρι».

Η μέρα που όλοι πίστεψαν στη διαδοχή

Μόνο «Άλεξ, πες τους να με πάρουν στη θέση του όταν φύγεις» ξέχασε να πει ο Ζοσέ Μουρίνιο το 2013, όταν σαν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης πλέον, στην επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο «σπίτι» του, κοντραρίστηκε ξανά με τη Γιουνάιτεντ. Οι «μερένχες» μετά το 1-1 του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», επικράτησαν 2-1 στην Αγγλία σε μια νύχτα με ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα για τον «CR7» στον οποίο οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή.

«Η καλύτερη ομάδα ήταν αυτή που έχασε... Δεν το αξίζαμε, αλλά πήραμε την πρόκριση. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Ζοσέ Μουρίνιο μετά τη λήξη του επαναληπτικού και την πρόκριση της «βασίλισσας», δίνοντας τη μεγαλύτερη αφορμή για να πιστέψει κανείς ότι... ψηνόταν μεγάλο «μπαμ» με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «κόκκινων διαβόλων» από τον Πορτογάλο, όταν ο Φέργκιουσον ολοκλήρωσε την προπονητική του καριέρα.

Μόνο μπλε στο Νησί...

Το καλοκαίρι του 2013 ο Μουρίνιο πραγματοποίησε τη μεγάλη επιστροφή στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ για τη... μεγάλη του αγάπη, όπως αναφέρει συχνά – πυκνά. Την Τσέλσι. Από «special one», ήταν πλέον o «happy one» από τη στιγμή που φορούσε ξανά τη μπλε φόρμα για να δουλέψει και ερωτηθείς από τους εκπροσώπους του Τύπου για τα όσα όσα είχαν κυκλοφορήσει και τον ήθελαν υποψήφιο για τον πάγκο της Γιουνάιτεντ, ο Πορτογάλος ήταν ξεκάθαρος, απαντώντας: «Θα απέρριπτα οποιαδήποτε πρόταση από οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο για να γυρίσω στην Τσέλσι».

Απέναντι σε Μόγιες και οπαδούς

Στα σενάρια που ήθελαν την Τσέλσι να ασχολείται πολύ ζεστά με τον Γουέιν Ρούνεϊ και να ψάχνει τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πάρει τον νυν αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Ζοσέ Μουρίνιο προκάλεσε την οργή των οπαδών των «κόκκινων διαβόλων», με το θέμα φυσικά να διατηρείται στην επιφάνεια για πολλές μέρες.

Στην παραδοχή πως όντως θα ήθελε να δει τον Άγγλο στην επίθεση της ομάδας του, ο «special one», όταν έγινε αναφορά στις αντιδράσεις των οπαδών που δεν ήθελαν ούτε να διανοηθούν να δουν τον Ρούνεϊ να φεύγει από το «Ολντ Τράφορντ», απάντησε: «Γιατί να είναι εναντίον μου οι οπαδοί. Εγώ δεν είπα σε έναν παίκτη όπως ο Ρούνεϊ ότι θα είναι δεύτερη επιλογή μου για την επίθεση... Άλλος του το είπε αυτό» υπονοώντας φυσικά τον Ντέιβιντ Μόγιες που είχε αναλάβει τους Πρωταθλητές του 2013 για να τους... καταστρέψει όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Δεν θέλει να βλέπει αντίπαλο για λύπηση

Η τραγική περσινή σεζόν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την είχε κάνει εύκολη λεία για κάθε μεγάλο αντίπαλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Σαμουέλ Ετό πετυχαίνει χατ-τρικ κόντρα στους ανήμπορους «διαβόλους», αλλά ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν το ευχαριστιέται...«Αισθάνομαι άσχημα για τη Γιουνάιτεντ... Δεν το απολαμβάνω ποτέ όταν η αντίπαλη ομάδα έχει προβλήματα, αλλά η Γιουνάιτεντ είναι Γιουνάιτεντ» είπε προς τιμήν του...

Ταραχή στο πρώτο ... ραντεβού με Φαν Χάαλ

Αν και έχει παραδεχθεί πως για τον ίδιο ο Λουίς Φαν Χάαλ ήταν κάτι σαν δάσκαλος και έχει μάθει πράγματα από εκείνον, ο Ζοσέ Μουρίνιο γκρίνιαξε δικαιολογημένα έπειτα από το παιχνίδι του «Ολντ Τράφορντ» στον πρώτο γύρο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Δεν έχει δοθεί ποτέ πέναλτι στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, ο οποίος μάλιστα στις καθυστερήσεις αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ το γκολ του Φαν Πέρσι δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση.

«Έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι ήταν το πιο πιθανό να έρθει η κόκκινη κάρτα. Αν πρέπει να μιλήσω για τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, τότε θα πρέπει να μιλήσω για πολλά άλλα πράγματα. Το πέναλτι που έπρεπε να πάρει ο Ιβάνοβιτς, τις κίτρινες, τα πλάγια άουτ. Αν μιλήσω και πω αυτά που θέλω και αφήσω το συναίσθημα να με συνεπάρει, θα έχω μπελάδες αργότερα από την ομοσπονδία...» δήλωσε μετά το ματς ο κόουτς των «μπλε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα