Τα... ρεκόρ του Άντερσεν και η μαύρη σελίδα της ΑΕΛ!

Τα... ρεκόρ του Άντερσεν και η μαύρη σελίδα της ΑΕΛ!

Δημήτρης Τομαράς
Τα... ρεκόρ του Άντερσεν και η μαύρη σελίδα της ΑΕΛ!

bet365

Ο Νορβηγός τεχνικός Γιορν Άντερσεν έχει αφήσει την σφραγίδα του με αρνητικό τρόπο στην Ελλάδα και ειδικά στην ΑΕΛ. To Gazzetta.gr καταγράφει τα... ρεκόρ του και την πιο μαύρη σελίδα της Λάρισας.

Ο Άντερσεν έφτασε στο σημείο να απασχολήσει μέχρι και τον Guardian για τα προπονητικά του... κατορθώματα. Ο γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου 1963 στο Φρέντρικσταντ της Νορβηγίας και τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην ομάδα της πόλης του. Ακολούθησαν οι Βαλερένγκα, Νυρεμβέργη, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Ντιναμό Δρέσδης, Ζυρίχη και Λουγκάνο. Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε στις Ακαδημίες της Λουκέρνης το 2000 - 2001. Από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Οκτώβριο του 2004 εργάστηκε ως προπονητής στην Ομπερχάουζεν. Στην συνέχεια και μέχρι το Μάϊο του 2006 διετέλεσε συνεργάτης του Χορστ Κέπελ στην Γκλάντμπαχ.

Ακολούθησε ένα πολύ μικρό... πέρασμα στην Ξάνθη το 2007. Από εκεί αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην Ξάνθη είχε βρεθεί τότε ως τεχνικός διευθυντής ο Γερμανός Χανς Μπόνγκαρτζ, που μιλώντας για τον Άντερσεν είχε τονίσει: «Γνωρίζω ότι είναι πολύ ικανός προπονητής. Είναι εξαιρετικός ως επαγγελματίας και άνθρωπος. Έχουμε δουλέψει αρκετό καιρό στην Γερμανία και έχει κάνει καλή δουλειά. Γνωρίζω ότι είναι ιδανικός προπονητής στην ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών με προοπτικές για το μέλλον. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να φτιάξει μακροπρόθεσμα και χωρίς πολλά χρήματα, μια ομάδα που θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος».

Για τον Άντερσεν ακολούθησε η Κίκερς Όφενμπαχ και μετά η Μάιντς. Την Μάιντς την ανέβασε στην Μπουντεσλίγκα. Εργάστηκε εκεί μέχρι τις 3 Αυγούστου του 2010 όπου «χώρισαν» για την διαφορά φιλοσοφίας που είχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου. Πρόκειται αναμφίβολα για κάτι πρωτοφανές, δηλαδή να φεύγει προπονητής από ομάδα την οποία ανέβασε και μάλιστα προτού ξεκινήσει η σεζόν! Περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010 ο Νορβηγός έκλεισε στην ΑΕΛ, μετά το τότε... ναυάγιο με τον Κρις Κόουλμαν, που είχε προβλήματα λόγω Κόβεντρι. Είκοσι τέσσερις ημέρες μετά και αφού έκανε μόνο ήττες και αποκλείστηκε στο Κύπελλο αποχαιρέτησε τον σύλλογο. Ήταν 10 Ιανουαρίου του 2011... Σημειωτέον πρτού αναλάβει την Λάρισα υπήρξε 16 μήνες άνεργος...

Η... πολιορκία του πούλμαν μετά την τριάρα με τον Ατρόμητο

Στις 4 Ιανουαρίου του 2011 η Λάρισα θα χάσει με κάτω τα χέρια από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (3-0). Ήταν μία ήττα που έσπρωξε την ΑΕΛ ακόμα πιο κοντά στον υποβιβασμό της στην Β' Εθνική, κάτι που έμελλε να γίνει πράξη εκείνη την χρονιά. Αυτή η ήττα αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κόσμο της ΑΕΛ. Οι αγανακτισμένοι οπαδοί της Λάρισας βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Imperial στην πόλη και... πολιόρκησαν για περίπου έξι (!) ώρες το πούλμαν της αποστολής, στο οποίο προκάλεσαν και φθορές (σ.σ. κυρίως στα τζάμια). Οι παίκτες της ΑΕΛ έφυγαν εκείνη την ημέρα για τα σπίτια τους στις 6 το πρωί. Το... μενού είχε αυγά, γιαούρτια και πέτρες ενώ η επίθεση αυτή έγινε θέμα μέχρι και στο Reuters. Ο αρχηγός της ΑΕΛ, Νίκος Νταμπίζας, ήταν εκείνος που έκανε την αρχή να βγει από το πούλμαν και να μιλήσει στον κόσμο για να τον ηρεμήσει.

Τελικώς οι οπαδοί άφησαν πρώτα τους πιτσιρικάδες Κολοβέτσιο και Σιατραβάνη να φύγουν για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες. Η κατάσταση αυτή βέβαια έφερε εκτός εαυτού αρκετούς ξένους παίκτες με πρώτο τον Κανόμπιο, που τότε είχε την γυναίκα του που εγκυμονούσε. Αυτός άνοιξε την... πόρτα των αποχωρήσεων. Αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές άρχισαν να αποχωρούν σιγά σιγά για να σκάσουν μετά και προσφυγές. Χαρακτηριστικές ήταν τότε και οι δηλώσεις του Αλεξάνταρ Σίμιτς. Πέντε ημέρες μετά αποφασίστηκε η απόλυση του Άντερσεν (σ.σ. ο οποίος πρόλαβε να χάσει ξανά και ενώ στο διάστημα της παραμονής του η ομάδα του δεν έβαλε ούτε ένα γκολ) που επισημοποιήθηκε στις 10 Γενάρη. Ο Άντερσεν που απέτυχε παταγωδώς στέλνοντας την ΑΕΛ στην Β' Εθνική (σ.σ. έβαλε ένα βασικό λιθαράκι) έμεινε στην μνήμη όλων για την ατάκα του: «Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

Όταν μένεις όρθιος τότε μπορείς να πάρεις αποτέλεσμα»... Εκτός τόπου και χρόνου για να... θυμηθεί μετά η Λάρισα που πρέπει να πάρει έναν προπονητή γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Το... χειρότερο βέβαια είναι πως ο Άντερσεν μετά από αυτήν την... επιτυχία του βρήκε ξανά δουλειά. Εργάστηκε στην Γερμανία και μετά στην Αυστρία... Το σίγουρο είναι πως στην Λάρισα δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον Άντερσεν, που ήταν αποφασισμένος να κάνει το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο: να απολυθεί από ομάδα που ανέβασε κατηγορία και να μην συμπληρώσει καν έναν μήνα στην ΑΕΛ, καταφέροντας σε αυτό το διάστημα να... κλειδώσει τον τότε υποβιβασμό της! Την περίοδο 2010-11 η ΑΕΛ τερμάτισε 15η στην Σούπερ Λίγκα (τελικά κατατάχθηκε 14η λόγω του απευθείας υποβιβασμού του Ηρακλή) και υποβιβάστηκε στη Football League. Και από τότε προσπαθεί να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα