Ανάλυση αγώνα: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (pics+vids)

Gazzetta team
Ανάλυση αγώνα: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (pics+vids)

bet365

Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης, προπονητής και βραβευμένος συγγραφέας προπονητικής, αναλύει με διαγράμματα και video στο gazzetta.gr τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ με 4-3!

Του Μιχαήλ Τσοκακτσίδη

Ο Μιχάλης Τσοκακτσίδης γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στη Δράμα. Είναι κάτοχος προπονητικού διπλώματος UEFA A’, όπως επίσης και πτυχίου καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Έχει γράψει 2 βιβλία προπονητικής ποδοσφαίρου, με το πρώτο να έχει μεταφραστεί ήδη σε 3 γλώσσες κάτι που είναι σε διαδικασία να γίνει και για το δεύτερο. Το βιβλίο ’’Jose Mourinho Attacking Sessions’’, (ελληνικός τίτλος Ρεάλ Μαδρίτης Προπόνηση Επίθεσης) ψηφίστηκε ως το δεύτερο καλύτερο βιβλίο προπονητικής ποδοσφαίρου από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το 2014. Στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν προπονητής της ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ.


Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε νικητής στο ντέρμπι απέναντι στον ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι κλειστό και χωρίς ιδιαίτερο ρυθμό στο 1ο ημίχρονο που σαφέστατα άνοιξε και είχε καλύτερο ρυθμό στην επανάληψη.

ΑΡΧΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΑΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ

1ο Ημίχρονο: Ο σχηματισμός και η τακτική του ΠΑΟΚ περιόρισε τους γηπεδούχους

ΠΑΟΚ: O κ. Αναστασιάδης επέλεξε να ξεκινήσει με 3 κεντρικούς αμυντικούς και με σχηματισμό στη φάση άμυνας 5-4-1, ενώ στη φάση επίθεσης μετατρέπονταν σε 3-4-3. Είχε σαφέστατο στόχο να ενισχύσει το κέντρο της άμυνας του, δημιουργώντας εκεί μια υπεραριθμία 3v2, με τους Βίτορ και Παπαγ/πουλο να πέφτουν πάνω σε Μπεργκ και Κλωναρίδη αντίστοιχα, έχοντας και την βοήθεια του 3ου κεντρικόυ αμυντικού Ρ. Κόστα, ο οποίος επίσης και σε συνεργασία με τους πλάγιους αμυντικούς Ρατ και Σκόνδρα θα έπρεπε να προσαρμόζεται στις κινήσεις του Πέτριτς στις πλάτες των Νομπόα και Γκολάσα.

Παράλληλα οι Αθανασιάδης, Μακ, Νομπόα και Γκολάσα προσάρμοζαν την άμυνα τους ανάλογα με τον χώρο που κινούνταν η μπάλα, μη επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να εκμεταλλευτεί την σχέση 3+1 vs 2 παικτών στο κέντρο του γηπέδου.

Στην μοναδική ίσως φάση που δημιουργήθηκε μία αμυντική ανισσοροπία, ήταν όταν ο Αθανασιάδης ανέβηκε να πιέσει κεντρικό αμυντικό (Ταυλαρίδη) και ο Παναθηναϊκός την εκμεταλλεύτηκε ανοίγοντας το σκορ.

Στη φάση κατοχής και σε οργανωμένη επίθεση, ο ΠΑΟΚ είχε ξεκάθαρο στόχο να εκμεταλλευτεί τις πλευρές και πιο ειδικά να μεταφέρει την μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, εκμεταλλευόμενος έτσι την αδύνατη πλευρά του αντιπάλου, αφού με τα χαρακτηριστικά των παικτών που είχε στην σύνθεση του από την μέση και μπροστά-και ειδικότερα με τους Γκολάσα, Νομπόα και Αθανασιάδη- ήταν πολύ δύσκολο να βγάλει γρήγορες και αποτελεσματικές επιθέσεις την στιγμή που κέρδιζε την μπάλα από τον αντίπαλο.

ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Μετά το γκολ του Παναθηναϊκού ο σχηματισμός του ΠΑΟΚ άλλαξε σε 4-3-3, με τον Παπαγιαννόπουλο να προωθείται στη μεσαία γραμμή πίσω από τους Νομπόα και Γκολάσα, ενώ στη φάση άμυνας πολλές φορές μετατρέπονταν σε 4-1-4-1 στοχεύοντας και πάλι να κλείσουν το παιχνίδι από τον άξονα. Επιθετικά ο στόχος παρέμεινε ο ίδιος και με αυτόν τον τρόπο άλλωστε ήρθε και το γκολ της ισοφάρισης, όταν Μακ και Σκόνδρας δημιούργησαν μια σχέση 2v1 έναντι του Νάνο στα πλάγια, με τον Σκόνδρα να σεντράρει και τον Αθανασιάδη να σκοράρει.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με τον γνώριμο τους σχηματισμό 4-4-2 με ρόμβο και στόχο να παίξουν κάθετο ποδόσφαιρο για να κτυπήσουν τον ΠΑΟΚ από τον άξονα και παράλληλα να πιέσουν άμεσα και ψηλά τον αντίπαλο, στο χώρο που χάνονταν η μπάλα. Πιθανόν ο κ. Αναστασίου και οι παίκτες του να αιφνιδιάστηκαν από τον σχηματισμό του αντιπάλου, κάτι που φάνηκε από την έλλειψη ρυθμού και λύσεων στην φάση κατοχής σε όλη την διάρκεια του ημιχρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την φάση του γκολ, ο Παναθηναϊκός έκανε μόνο μία τελική με το σουτ του Κλωναρίδη στο 34’.

2ο Ημίχρονο: Ο Παναθηναϊκός τιμώρησε τον ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενος τις γνώριμες αδυναμίες του (ειδικά στα εκτός έδρας)

Ο Παναθηναϊκός στο 2ο ημίχρονο έδειξε ότι θέλει να δώσει καλύτερο ρυθμό και να πιέσει περισσότερο τον ΠΑΟΚ. Η είσοδος του ταχυδυναμικού Καρέλη είχε στόχο να εκμεταλλευτεί το πιο αργό και πολλές φορές ασυγχρόνιστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ αλλά και να βγάλει περισσότερη ανάπτυξη από αριστερά σε συνεργασία με τον Νάνο. Ο κ. Αναστασίου έδωσε έμφαση στο να ξεκινήσει καλύτερα η ανάπτυξη του από πίσω (εκμεταλλευόμενος την σχέση 2v1 των Ταυλαρίδη και Σιλντενφελντ έναντι του Περέιρα). Επίσης η είσοδος του Ατζαγκούν έναντι του Πέτριτς είχε στόχο να δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα με έναν 3ο κρυφό επιθετικό να έρχεται από πίσω και να πατάει περιοχή.

Παρόλο αυτά ο ΠΑΟΚ χτύπησε με τον ίδιο τρόπο (εκμετάλλευση της αδύνατης πλευράς) στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου και ενώ ίσως μετά το 1-2 θα περίμενε κάποιος να επιστρέψει στον αρχικό του σχηματισμό (ο οποίος προβλημάτισε έντονα τους γηπεδούχους στο 1ο μέρος) κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι ήρθε η γρήγορη και καθοριστική απάντηση του Παναθηναϊκού χτυπώντας στο κέντρο της άμυνας και εκμεταλλευόμενος την αμυντική ανισσόροπία που δημιουργήθηκε, με τον Βίτορ να ανεβαίνει αρκετά ψηλά και τον Μπεργκ να παίζει μια εξαιρετική κάθετη πάσα προς τον Καρέλη στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο Καρέλης εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα του έναντι του Ρ. Κόστα κάνοντας το 2-2.

Από εκείνο το σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ επικίνδυνος και στην φάση της μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση (την στιγμή δηλαδή που κέρδιζε την κατοχή). Με μία τέτοια φάση έγινε και το 3-2, όταν ο Σίλντενφελντ πίεσε ψηλά Αθανασιάδη και Σκόνδρα, έκλεψε μπάλα και έπαιξε άμεσα κάθετα προς τους 2 επιθετικούς. Εκεί οι ρόλοι αντιστράφηκαν με συνεργασία Καρελη και Μπεργκ έναντι Ρ. Κόστα και Βίτορ

Ο κ.Αναστασιαδης αρχικά άλλαξε πλευρές τους Μακ και Αθανασιάδη φέρνοντας τον Σλοβάκο στη καλή του πλευρά και θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ικανότητα στο 1v1 έναντι του Τριανταφ/πουλου, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε από την μια να διορθώσει το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας με την αποχώρηση του R.Costa και την μετατόπιση πίσω του Παπαγ/πουλου και από την άλλη να δώσει πλάτος και μεγαλύτερη επιθετικότητα με την είσοδο του Σαλπιγγιδή και την αλλαγή σχηματισμό σε 4-4-2 περνώντας τον Αθανασιάδη μπροστά μαζί με τον Περέιρα.

Άμεση ήταν και η απάντηση του κ. Αναστασίου βάζοντας τον Κουτρουμπή στη θέση του Λαγού, θέλοντας να δώσει μεγαλύτερο ύψος και περισσότερη ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι (τόσο σε σέντρες όσο και στις 2ες μπάλες).

Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να φανεί απειλητικός στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός κλείδωσε την νίκη με το 3ο γκολ του Μπεργκ, με τον Δικέφαλο απλά να μειώνει στην εκπνοή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο αρχικός σχηματισμός και η τακτική του ΠΑΟΚ εγκλώβισε στο 1ο ημίχρονο τον Παναθηναϊκό και περιόρισε κατά πολύ τον ρυθμό και την καθετή ανάπτυξη του. Στο 2ο ημίχρονο και μετά το 1-2 καθοριστικά για την εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν οι χώροι που βρήκαν οι γηπεδούχοι και ειδικά στην πλάτη της άμυνας των φιλοξενούμενων κάτι που οδήγησε αρχικά στη γρήγορη ισοφάριση του Καρέλη και στη συνέχεια στο καθοριστικό γκολ του Μπεργκ. Ο ΠΑΟΚ για ένα ακόμη εκτός έδρας ματς πλήρωσε τις αδυναμίες στο κέντρο της άμυνας του, όπως επίσης και τις αργές και ασυγχρόνιστες αντιδράσεις την στιγμή που χάνεται η μπάλα, δηλαδή στη φάση της μετάβασης από την επίθεση στην άμυνα.

Για περισσότερες αναλύσεις επισκεφθείτε το soccerteamtactics.com

 

Τελευταία Νέα