Οι ερυθρόλευκες... αμαρτίες με ΑΕΚ

Δημήτρης Τομαράς
Οι ερυθρόλευκες... αμαρτίες με ΑΕΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta για τα... ατοπήματα του Ολυμπιακού που τον οδήγησαν στο 1-1 του Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Από χθες το βράδυ έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές πως ο Ολυμπιακός μόνο θετικό πρόσημο δεν είχε απέναντι στην "Ένωση" στο Καραϊσκάκη σε ένα ματς που ήταν το ξεκάθαρο και μεγάλο φαβορί. Οι Πειραιώτες όμως βρήκαν απέναντί τους μία εξαιρετική, παθιασμένη και άκρως μαχητική ΑΕΚ (σ.σ. στην οποία παρεπιπτόντως την διαφορά έκαναν κυρίως οι Έλληνες παίκτες της όπως οι Αραβίδης, Σοϊλέδης, Μπακάκης και Τζανετόπουλος) και υποχρεώθηκαν να φύγουν από το γήπεδο με το 1-1 ενώ ειδικά στο Α' μέρος κινδύνεψαν και με άλλα τέρματα. Δεν ήταν όμως μόνο η πολύ καλή ΑΕΚ που διαμόρφωσε το 1-1. Ήταν και τα ερυθρόλευκα λάθη ως προς το παιχνίδι που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο. Ας δούμε όμως τον δεκάλογο των... αμαρτιών των πρωταθλητών σε αυτό το ματς.

1. Το αρχικό... στήσιμο του Ολυμπιακού: Ο Βίτορ Περέιρα ήθελε να δώσει ανάσες σε ορισμένους βασικούς παίκτες. Έτσι ξεκίνησε τον αγώνα με αρκετές αλλαγές. Για την ακρίβεια οκτώ συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ. Μέσα λοιπόν οι Μέγιερι, Μιλιβόγιεβιτς, Ντινγκά, Ντουρμάζ, Διαμαντάκος, Φουστέρ, Φορτούνης και Σαλίνο. Δηλαδή είτε παίκτες που δεν είχαν τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό (σ.σ. όπως οι Φουστέρ και Διαμαντάκος) ή που έπαιζαν πρώτη φορά μετά από μεγάλη διοργάνωση (σ.σ. ο Ντινγκά) από το Κόπα Άφρικα. Ένα ροτέισον αναγκαστικό έως ένα σημείο αλλά το οποίο δεν βγήκε σε καμία των περιπτώσεων ειδικά στο Α' μέρος. Δεν υπήρχε ούτε χημεία, ούτε σωστές συνεργασίες ούτε καλή αμυντική αντίδραση. Φάνηκε πως ο Ολυμπιακός και το τεχνικό του τιμ δεν είχαν... διαβάσει στον βαθμό που έπρεπε την ΑΕΚ αλλά και δεν την είχαν υπολογίσει όσο οφείλαν, ενώ το αντίθετο ακριβώς έγινε πράξη και με το παραπάνω... Η ΑΕΚ ήξερε που έπαιζε, τι προσανατολισμό είχε και τι ζητούσε στο γήπεδο.

2. Οι αργές επιστροφές και το εύκολο λάθος στην άμυνα: Ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ ήταν πως θύμισε σε κάποια σημεία την εποχή Μίτσελ. Τότε που ήταν εξαιρετικά... ευάλωτος στις επιστροφές του στην άμυνα και δεν του έλλειπε το εύκολο... ατόπημα στα μετόπισθεν. Τότε που δεν είχε γρήγορες επιστροφές... Με τα δύο ακραία μπακ του να έχουν προβλήματα και τους στόπερ (Σιόβας και Σαντάνα) να κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην ΑΕΚ να βγάζει επικίνδυνες επιθέσεις ο Ολυμπιακός από εκεί που φαινομενικά δεν θα είχε πρόβλημα το απέκτησε.

3. Η κάκιστη ημέρα του Σαντάνα: Όσο θετικό δείγμα γραφής είχε ο Φελίπε Σαντάνα στην Τούμπα στον ΠΑΟΚ, άλλο τόσο αρνητικό παρουσίασε απέναντι στην ΑΕΚ. Ήταν ο χειρότερος παίκτης του Ολυμπιακού έχοντας τρομερά προβλήματα όταν η μπάλα παιζόταν χαμηλά και έχοντας κάνει πολλά λάθη σε απομακρύνσεις του. Δεν ενέπνεε καμία σιγουριά και συμπαρέσυρε και τον Σιόβα.

4. Το... κενό στον άξονα: Οι Ντινγκά και Μιλιβόγιεβιτς στον χώρο της μεσαίας γραμμής δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά ούτε αμυντικά αλλά και ούτε και δημιουργικά. Ειδικά στο Α' μέρος η... μάχη του άξονα χάθηκε αρκετές φορές, κάτι που έπαιξε τον ρόλο του.

5. Το "κλείδωμα" του Φορτούνη και των εξτρέμ: Ο Περέιρα πόνταρε πολλά στον επιτελικό του χαφ κυρίως για το πρώτο 45λεπτο για την ανάπτυξη και την δημιουργία. Η ΑΕΚ όμως ήταν πολύ καλά στημένη και ιδίως στο πρώτο 45λεπτο "κλείδωσε" τον Φορτούνη καθώς και τους δύο ακραίους, τον Φουστέρ και τον Ντουρμάζ (ιδίως τον δεύτερο). Το 4-2-3-1 των φιλοξενούμενων απέδωσε πολύ καλύτερα από αυτό του Ολυμπιακού.

6. Οι πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις και η κακή διαχείριση στο πρέσινγκ ψηλά από την ΑΕΚ: Οι ερυθρόλευκοι για έναν ανεξήγητο λόγο "πούλησαν" την μπάλα σε αρκετές περιπτώσεις. Είτε γυρίζοντας λάθος την μπάλα προς τα πίσω, είτε με παρακινδυνευμένες προσπάθειες είτε με σέντρες σε αντίπαλα πόδια. Οι μεταβιβάσεις τους ήταν λανθασμένες σε ουκ ολίγες φάσεις, γεγονός που ανέβαζε ψηλά την ΑΕΚ και της έδινε χώρο για φάσεις. Παράλληλα το πρέσινγκ ψηλά που επιχειρούσε η ΑΕΚ λειτούργησε ως ένα ακόμα... όπλο της. Ο Ολυμπιακός δεν διαχειρίστηκε σωστά το αντίπαλο πρέσινγκ με τους παίκτες του να οδηγούνται σε λάθη λόγω της πίεσης ή να επιστρέφουν την μπάλα στον Μέγιερι.

7. Η αδυναμία παραγωγής φάσεων σε σετ παιχνίδι: Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε καμία των περιπτώσεων να φανεί απειλητικός ή πολύ επικίνδυνος στο πιο μεγάλο μέρος της αναμέτρησης. Ουσιαστική παραγωγή δικών του φάσεων σε σετ παιχνίδι δεν είχε και ενώ κυρίως προσπαθούσε να απειλήσει από στημένα ή από σέντρες.

8. Ένα ακόμα πρώτο 45λεπτο που "χάθηκε": Ήταν ένα γνώρισμα του Ολυμπιακού του 2014 (σ.σ. κυρίως επί Μίτσελ) να μην έχει την προσωπικότητα, το πάθος, την πειθαρχία και το πλάνο που πρέπει σε πρώτα ημίχρονα αγώνων. Αυτό ακριβώς έκανε και με την ΑΕΚ "πετώντας" στα σκουπίδια ένα ολόκληρο 45λεπτο.

9. Η νοοτροπία και η προσέγγιση του αγώνα: Ο Ολυμπιακός ως μεγάλη ομάδα που είναι πάντα "χτυπάει" όλα τα ματς ανεξαρτήτως του αντιπάλου. Πλην όμως έχοντας ως αντίπαλο την ΑΕΚ φάνηκε να μην την αντιμετωπίζει όπως πρέπει. Δεν είχε την σωστή νοοτροπία και προσέγγιση του αγώνα και έδειξε σαν να την... υποτιμάει σε κάποια σημεία. Κάτι που πλήρωσε.

10. Οι αλλαγές που δεν βγήκαν: Οι Μήτρογλου, Αφελάι και Τσόρι είναι παίκτες εγνωσμένης αξίας και ποιότητας. Ωστόσο μπαίνοντας στο γήπεδο δεν κατάφεραν να συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας της ομάδας τους. Ειδικά από τον Αργεντίνο ο Ολυμπιακός περίμενε πιο πολλά. Συνολικά πάντως με εξαίρεση τον Μέγιερι και τον Φορτούνη στο Β' μέρος οι υπόλοιποι παίκτες των πρωταθλητών δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα