Μόνο έτσι θα γυρίσει ο Κουφός στην Εθνική

Μόνο έτσι θα γυρίσει ο Κουφός στην Εθνική

Άρης Λαούδης
Μόνο έτσι θα γυρίσει ο Κουφός στην Εθνική

bet365

Με αφορμή την κλήρωση του Ευρωμπάσκετ 2015 το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα δεδομένα για τα... ερωτηματικά του καλοκαιριού και αναλύει τι ισχύει με τους Κουφό, Σπανούλη, και τους NBAεϊερς Παπανικολάου, Καλάθη και Αντετοκούνμπο.

Λένε πως «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», αλλά στην περίπτωση της εθνικής ομάδας ισχύει και το «ομάδα που το απολαμβάνει δύσκολα αλλάζει...». Βλέπετε, είχαμε καιρό να δούμε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να γίνεται μια γροθιά και από την στιγμή που το είδαμε είναι κρίμα να το χάσουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ μας έβαλε στο κλίμα για τα όσα θα ζήσουμε το καλοκαίρι και ταυτόχρονα ξεκίνησαν τα σενάρια για το «μπες - βγες» στην τελική 12άδα του Κατσικάρη. Λίγο - πολύ τα κουκιά είναι μετρημένα και το μόνο βέβαιο σ΄αυτή τη φάση είναι πως η εθνική θα πατήσει πάνω στη βάση του περσινού καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο αγωνιστικής φιλοσοφίας όσο και σε νοοτροπία εντός και εκτός γηπέδου.

Εστω κι αν είναι νωρίς, άπαντες μπήκαμε στο «τριπάκι» των επιλογών και το gazzetta.gr συγκέντρωσε τις ως τώρα πληροφορίες για τα δύο βασικά ζητήματα, συγκριτικά με την ομάδα που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην Ισπανία.

Το Νο1 ερωτηματικό ενόψει Ευρωμπάσκετ δεν είναι άλλο από τον Κώστα Κουφό. Μπορεί στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Gazzetta.gr και τον Αντώνη Καλκαβούρα να δήλωνε πρόθυμος να βοηθήσει γενικά και αόριστα την Εθνική ομάδα, αλλά το... βεβαρημένο παρελθόν του κάνει την ΕΟΚ να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική.

Το περσινό «άδειασμα» φτάνει και περισσεύει για να επαναπροσδιοριστεί η στάση της Ομοσπονδίας που δεν προτίθεται να «χτυπήσει» την πόρτα του ομογενή σέντερ, αν δεν το πράξει ο ίδιος. Με λίγα λόγια, η Ομοσπονδία θα περιμένει από τον Κουφό να κάνει «άνοιγμα» στην Εθνική ομάδα και να κάνει πράξη τα όσα δηλώνει.

Αν αυτό συμβεί, τότε η «πόρτα» θα ανοίξει ξανά και το θέμα θα επανεξεταστεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο Κουφός θα μείνει στις ΗΠΑ, ο Κατσικάρης θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη λύση και ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, όπως συνηθίζεται να γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να κρίνει πολλά... Στις 15 Ιουλίου του 2015 εν μέσω δηλαδή υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, ο Κουφός έχει προγραμματίσει τον γάμο του και απ' ό,τι φαίνεται οικογενειακά θα αποφασίσει αν θα πάει... μήνα του μέλιτος στη Χαβάι (λέμε τώρα...) ή θα έρθει στην Ελλάδα για να ζοριστεί στο Καρπενήσι, όπως θα κάνουν οι άλλοτε συμπαίκτες του.

Η απόφαση ανήκει στον ίδιο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Κατσικάρη, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Αν πραγματικά θέλει να έρθει, εγώ μπορώ να τον ακούσω και να το συζητήσουμε. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ούτε εγώ ούτε η Ομοσπονδία πρόκειται να τον παρακαλέσουμε. Αν το θέλει, γιατί όχι για να έχουμε μια δυνατή ομάδα. Χωρίς όμως να χαθούν οι ισορροπίες που έχουμε χτίσει ως ομάδα», είχε τονίσει.

Αυτό το «αν θέλει να ρθει» είναι το «κλειδί» της υπόθεσης και συνήθως αυτός που θέλει, οφείλει να εκφράσει πρώτος την επιθυμία του, πόσω μάλλον αν στο παρελθόν τα 'χει κάνει μαντάρα με τις αποφάσεις του.

Το βέβαιο είναι ότι μια πιθανή προσθήκη του Κουφού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα αποτελούσε τεράστια ενίσχυση για την Εθνική ομάδα, εφόσον δεν διαταραχθούν οι ισορροπίες. Πέρυσι, στο Μουντομπάσκετ, υπήρχες στιγμές που ο Μπουρούσης έμοιαζε μόνος σαν την καλαμιά στον κάμπο και το σκηνικό αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί στο Ευρωμπάσκετ, εφόσον βάζουμε πλώρη για κάτι περισσότερο. Η προσθήκη ενός αξιόπιστου σέντερ κρίνεται απαραίτητη, ο Κουφός θα ήταν η ιδανικότερη λύση, αλλά πάνω από τον Κουφό και τον κάθε Κουφό είναι η ομάδα, τα αποδυτήρια της και οι ισορροπίες της.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο αφορά στην επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκουράστηκε κι αν όλα πάνε καλά αναμένεται να είναι κανονικά στην 12άδα του Ευρωμπάσκετ. «Περιμένουμε τον Σπανούλη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κατσικάρης και ουδείς στην ΕΟΚ έχει ενημέρωση ή ένδειξη περί του αντιθέτου. Ο Kill - Bill είναι ενήμερος για το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε πέρυσι στην Εθνική ομάδα, για την αλλαγή φιλοσοφίας με τον Κατσικάρη στον πάγκο και είναι κοινή η πεποίθηση πως θα βρίσκεται με τους συμπαίκτες του στο Καρπενήσι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Ευχάριστα είναι τα πρώτα μαντάτα και από τα «αμερικανάκια», με τα οποία υπάρχει πολύ συχνή επαφή. Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Καλάθης θεωρούνται δεδομένοι, όσον αφορά τουλάχιστον την επιθυμία τους να αγωνιστούν στην Εθνική, με τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που έζησαν πέρυσι το καλοκαίρι. Και οι τρεις έχουν εκφράσει ήδη τη θετική τους διάθεση και το μόνο που μπορεί να χαλάσει τη δουλειά είναι κάποιος τραυματισμός (χτυπάμε ξύλο...) ή κάποιο απαγορευτικό από ομάδα του ΝΒΑ, κάτι που αυτή την στιγμή δεν φαντάζει πιθανό.

 

Τελευταία Νέα