Άμυνα, η «μαύρη τρύπα» του φετινού Ολυμπιακού

Άμυνα, η «μαύρη τρύπα» του φετινού Ολυμπιακού

Gazzetta team
Άμυνα, η «μαύρη τρύπα» του φετινού Ολυμπιακού

bet365

Τα gazzetta.gr συγκρίνει την περσινή άμυνα του Ολυμπιακού με τη φετινή, με τα μέχρι τώρα δείγματα να «φωνάζουν» ότι η «πληγή» της ομάδας του Μίτσελ είναι τα μετόπισθεν.

Δεν θέλουμε να το παίξουμε... εξυπνατζήδες ούτε «μετά Χριστόν προφήτες». Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς θα διαπιστώσουμε ότι αυτοί για ακόμη μια φορά «μιλάνε» τη σκληρή γλώσσα της -ακόμη πιο σκληρής - αλήθειας.

O Ολυμπιακός έχει δεχτεί φέτος στα πρώτα πέντε ματς του ομίλου του στο Champions League 11 τέρματα, ενώ πέρυσι είχε παραβιαστεί η εστία του 11 φορές αλλά είχε παίξει και τα επτά ματς (είναι και το ματς με τη Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ για τους «16»).

Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, ήταν αήττητος στα πρώτα 9 ματς που είχε παίξει, έχοντας δεχτεί μόλις τρία γκολ από Ατρόμητο, Πλατανιά και ΟΦΗ. Φέτος, έχει δεχτεί 6 γκολ, ενώ μετράει και μία ήττα από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Η άμυνά του έχει κρατήσει το μηδέν στα ματς με ΟΦΗ, Βέροια, Παναθηναϊκό και Αστέρα. Ενα γκολ έχει δεχτεί και από τον Πανιώνιο στο 1-1 του «Γεώργιος Καραισκάκης», για το Κύπελλο.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση η περσινή αμυντική τετράδα με την φετινή, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει και τα τέσσερα πρόσωπα της άμυνας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έφυγαν (ο καθένας για διαφορετικούς λόγους) τρεις από τέσσερις παίκτες της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Ο Χοσέ Χολέμπας ήθελε να φύγει και η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο στο «θέλω» του, δίνοντάς τον στην ουσία «τσάμπα» στην Ρόμα. To 1.000.000 ευρώ που έδωσε η Ρόμα ήταν ένα εντελώς συμβολικό ποσό. Ο Κώστας Μανωλάς έφερε στα ταμεία ένα ποσό (13.000.000 ευρώ) που ουδείς θα έλεγε «όχι» και όποιος θα το έλεγε θα ήταν τρελός και θα... τραβούσε χειρόφρενο στο όνειρο του παίκτη να παίξει σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου (ακόμη κι αν η Serie A έχει τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία). Από την άλλη, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, που έτσι κι αλλιώς είχε από τους παραπάνω πιο λίγο χρόνο συμμετοχής, εξέφρασε τα παράπονά του από τη μεταχείριση που είχε από το Μίτσελ και ζήτησε από τη διοίκηση να φύγει. Και εδώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θέλησε να πάει κόντρα στην επιθυμία του παίκτη. Ποιος θέλει, εξάλλου, κάποιον στο ρόστερ του χωρίς να το θέλει ο ίδιος;

Πάμε τώρα σε αυτούς που ήρθαν. Ο Μαζουακού κάλυψε το κενό του Χολέμπας. Ενα κενό, που δεν κατάλαβε κανείς. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο παίκτης πρέπει να βελτιώσει το αμυντικό του στοιχείο. Σύμφωνοι. Και χθες είδαμε ότι οι Χουανφράν, Ραούλ Γκαρθία και Τουράν έβγαιναν συνέχεια από την πλευρά του. Βέβαια σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο αυτός αφού θα έπρεπε να υπάρχουν και οι απαραίτητες αλληλοκαλύψεις. Όμως είναι ένα μπακ, που παίζει όλη την πλευρά, δημιουργεί προβλήματα με της επελάσεις του και μη ξεχνάμε ότι αυτός σκόραρε το πρώτο φετινό γκολ του Ολυμπιακού στο Champions League (έκανε με την Ατλέτικο το 1-0).

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί είναι ένας παίκτης με τα ίδια στοιχεία. Δηλαδή, του αρέσουν οι επελάσεις, γουστάρει να ανεβαίνει και να κουβαλάει την μπάλα. Τραβάει παίκτες πάνω του και δημιουργεί κενά στις αντίπαλες άμυνες. Ειδικά όταν αυτές είναι ανοιχτές, έχουν πρόβλημα απέναντι στο Νορβηγό. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχόμενες παρουσίες του τόσο σε εθνική όσο και σε Ολυμπιακό.

Τα άκρα, λοιπόν, συγκριτικά με τα περσινά (Χολέμπας - Σαλίνο) ναι μεν έφεραν πιο επιθετικό αέρα στο σύνολο του Μίτσελ, αλλά αφήνουν κενό στα στόπερ. Και πάμε τώρα στο κεντρικό δίδυμο. Με την αποχώρηση του Μανωλά ήταν σχεδόν βέβαιο ότι οι Πειραιώτες δύσκολα θα έβρισκαν έναν παίκτη με την ταχύτητα του Διεθνή κεντρικού αμυντικού. Ο Μποτία, από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του προβλημάτισε και δημιούργησε ερωτηματικά γύρω από την απόφαση του Ισπανού τεχνικού, ο οποίος τον εμπιστεύεται και του το δείχνει έχοντάς τον βασικό. Σε αυτό βέβαια... βοηθάει κι η απουσία του Δημήτρη Σιόβα, που από την Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού. Φέτος, έχει μόλις δύο παρουσίες στο Κύπελλο (με Παναχαϊκή και Πανιώνιο). Η αλήθεια είναι ότι στο Τορίνο, στο ματς με τη Γιουβέντους, ο Μποτία βοήθησε αρκετά (πέρα από το γκολ), αλλά χθες - όπως και στο Μάλμε - έχασε τον αντίπαλό του. Ο Μάντζουκιτς στο 62' και στο 65' σκόραρε εκθέτοντας την αντίπαλη άμυνα - και τον Ισπανό.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ στα 35 του, ερχόμενος από μια γεμάτη σεζόν με τη Μονακό ίσως και να περίμενε να έχει πιο... συμπληρωματικό ρόλο στην ομάδα. Όμως και εδώ έρχεται να παίξει ρόλο ο τραυματισμός του Σιόβα, που αναγκάζει το Γάλλο να βγάλει εκείνος σημαντικά (και λιγότερο σοβαρά) ματς. Στο Champions League έχει 5 παρουσίες με 450 λεπτά παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στο πρωτάθλημα έχει παίξει στα 6 από τα 9 ματς που έχουν γίνει. Όσο για τον Τάσο Αυλωνίτη, ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, ανέβασε τις μετοχές του στην ομάδα και στον κόσμο. Eχει παίξει σε 2 ματς Κυπέλλου και άλλα 6 για τη Superleague με 592 λεπτά συμμετοχής και ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός.

Το Γενάρη ο Ολυμπιακός, λογικά, θα ψαχτεί για αμυντικό, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από το μέλλον του στην Ευρώπη. Αυτό κρίνεται το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου, όπου και υποδέχεται τη Μάλμε στην έδρα του. Με ισοπαλία ή νίκη συνεχίζει σίγουρα στο Europa League, ενώ αν πάρει τους τρεις βαθμούς και η Γιουβέντους χάσει στο Τορίνο από την αδιάφορη Ατλέτικο, τότε θα βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στους «16» του Champions League.

Διάβασε αυτό προτού σχολιάσεις!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα