Από ποδοσφαιριστής, τζιχαντιστής στην Συρία! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Από ποδοσφαιριστής, τζιχαντιστής στην Συρία! (pics)

bet365

Από ποδοσφαιριστής στην εβραϊκή ομάδα Μακάμπι Φρανκφούρτης, πολεμιστής της ΙSIS στην Συρία. Ο Θοδωρής Βασίλης σας μεταφέρει την ιστορία του Κρεσνίκ Μπερίσα που συγκλόνισε την Γερμανία.

Ήταν Δεκέμβριος του 2013 στην Φρανκφούρτη όταν ο Κρεσνίκ Μπερίσα έπεφτε στα χέρια της γερμανικής αστυνομίας μετά από έξι μήνες παραμονής στην Συρία ως μαχητής της τρομοκρατικής οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ, ή αλλιώς ΙSIS. Με το άκουσμα της είδησης, ο πρόεδρος της Μακάμπι Φρανκφούρτης, Αλόν Μέγιερ, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας πρώην παίκτης εβραϊκής ομάδας έγινε τρομοκράτης.

Τι είναι η ISIS

Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι η ISIS που κυριαρχεί στο διεθνές ρεπορτάζ εδώ κι ένα χρόνο τώρα. Γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ, η ISIS είναι μία ενεργή τζιχαντιστική στρατιωτική οργάνωση σε Ιράκ και Συρία και ηγέτης της είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί. Στις 29 Ιουνίου του 2014 ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου στις εν λόγω περιοχές και ακολουθεί τη σκληρή ιδεολογική γραμμή της Αλ Κάιντα. Οπαδός των παγκόσμιων αρχών της τζιχάντ προωθεί την θρησκευτική βία και θεωρεί εκείνους που δεν συμφωνούν με τις ερμηνείες της ως άπιστους και αποστάτες. Σε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση συμμετείχε και ο πρωταγωνιστής μας.



Ο Κρεσνίκ γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια στο Μπαντ Χόμπουργκ κοντά στην Φρανκφούρτη από Κοσοβάρους μετανάστες. Από μικρός κόλλησε με το ποδόσφαιρο δείχνοντας το ταλέντο του στην Μακάμπι Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο εβραϊκό σύλλογο στην Γερμανία.

Χαμηλών τόνων

Ο Αλόν Μέγιερ, δεν μπορούσε να πιστέψει, ότι το παιδάκι που κάθε εβδομάδα φορούσε την φανέλα της Μακάμπι, είχε μετατραπεί σε φανατικό τζιχαντιστή. «Ένας δημοσιογράφος με πήρε τηλέφωνο και με ενημέρωσε για το συμβάν. Δεν το πίστευα», ανέφερε αρχικά ο Μέγιερ για να προσθέσει:

«Ο Κρεσνίκ ήταν ένα παιδί που κάθε εβδομάδα αγωνιζόταν δίπλα σε Εβραίους ποδοσφαιριστές. Έδειχνε άνετος και χαρούμενος. Ήταν ένας κανονικός παίκτης, μαχητής μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά χαμηλών τόνων έξω από αυτό. Είμαστε ένας εβραϊκός σύλλογος με εβραϊκή καρδιά και όσοι αποτελούν μέλη του συλλόγου το γνωρίζουν καλά αυτό. Τώρα ο Κρεσνίκ είναι ξανά στην Γερμανία και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυλακής κάτι που μας έχει αφήσει όλους άφωνους».



Προσηλυτίστηκε και ταξίδι στην Συρία

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο ο Μπερίσα, του οποίου τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί τα δύο τελευταία χρόνια, έγινε μέλος εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης κατά την διάρκεια των σπουδών του στην μηχανική και μαζί με άλλους έξι σπουδαστές ταξίδεψαν τον Ιούλιο του 2013 στην Συρία για να γίνουν μέλη της ISIS.

Στον Μπερίσα αναμένεται να επιβληθεί ποινή μεταξύ 3,5 και 4,5 ετών για την συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση αν δώσει πληροφορίες για την ISIS. Ο δικαστής Τόμας Σαγκεμπιελ τονίζει ότι στόχος του δικαστηρίου είναι να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο και όχι να τον τιμωρήσει για πάντα. «Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το μέλλον του γι αυτό κι ζητάμε την συνεργασία του» ανέφερε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ που καλύπτουν την υπόθεση.

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής με γραπτή δήλωση στο δικαστήριο εξήγησε το κίνητρο του ταξιδιού του στην Συρία. «Η ασύλληπτη βία που χρησιμοποιείται από το καθεστώς Άσαντ κατά των Σουνιτών ήταν εξοργιστική. Ήταν καθήκον μου να πολεμήσω ενάντια στην καταστολή και την τυραννία». Ο Μπερίσα πάντως, δεν είναι ο μοναδικός Γερμανός που βρίσκεται στην Συρία,αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών περίπου 450 κάτοικοι της χώρας έχουν γίνει μέλη της ISIS.



Την ώρα που ο Μπερίσα περιμένει να μάθει την μοίρα του, οι πρώην συμπαίκτες του ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν για την κατάληξη του Κοσοβάρου . «Οι άλλοτε συμπαίκτες του είναι σε κατάσταση σοκ, δεν μπορούν να το πιστέψουν. Είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του». Η Μακάμπι Φρανκφούρτης είναι ένας σύλλογος που παρέχει ευκαιρίες για την ευρύτερη κοινότητα να λάβει μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες. Με 30 αθλήματα και 23 διαφορετικές ποδοσφαιρικές ομάδες καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών από τεσσάρων μέχρι 55.

Ένας σύλλογος ανοικτός σε όλους

Ο σύλλογος την τελευταία δεκαετία έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαρτήτου εθνικότητας και χρώματος και η υπόθεση του Μπερίσα επανέφερε φαντάσματα του παρελθόντος. «Μερικοί άνθρωποι στην κοινότητα ήταν συγκλονισμένοι με το περιστατικό και με κάλεσαν να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε. Μου τόνισαν ότι ίσως θα έπρεπε να γίνουμε ένα κλειστό κλαμπ και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να είμαστε ανοικτοί μόνο για τους ανθρώπους δικής μας καταγωγής, αλλά τους ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για ένα άτομο. Η Μακάμπι είναι ένας σύλλογος ανοικτός για όλους τους ανθρώπους κι επιθυμία μας είναι να έρχονται όλοι και να αγωνίζονται μαζί σαν μία ομάδα μακριά από κάθε είδους έχθρα και μίσος. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ξεκαθάρισε ο 40χρονος.


Κι ενώ ο Μπερίσα περιμένει την ποινή του τέτοιες υποθέσεις δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στις σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να υπάρχει ανεκτικότητα για όλη αυτή την πανανθρώπινη σύνθεση ώστε ακόμα και τα ακραία στοιχεία να απαλλαχθούν από ανάλογες ιδεολογίες.

 

Τελευταία Νέα