Τη φόρεσαν και... δεν την ξαναέβγαλαν!

Γιώργος Φραδελάκης
Τη φόρεσαν και... δεν την ξαναέβγαλαν!

bet365

Ο Στέφανος Αθανασιάδης υπέγραψε για 4 χρόνια ακόμα, δήλωσε ότι θα τελειώσει στον ΠΑΟΚ και το gazzetta.gr θυμάται 11+1 παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία κι αποσύρθηκαν στην ομάδα που αγαπήθηκαν.

Στο ποδόσφαιρο του χρήματος και της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι σίγουρα ό,τι πιο συνηθισμένο παίκτες να αψηφούν την πρόκληση ενός μεγαλύτερου πρωταθλήματος, πιθανώς ενός υψηλότερου συμβολαίου και να λειτουργούν με τον... νόμο της καρδιάς. Είναι μετρημένοι, παγκοσμίως. Κι ο Στέφανος Αθανασιάδης ανήκει σε αυτή τη λίστα των... λίγων κι εκλεκτών, που ακολούθησαν το συναίσθημα.

Πήρε τη μεγάλη απόφαση να υπογράψει για ακόμα τέσσερα χρόνια στην ομάδα που αγάπησε από μικρό παιδί κι ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και δηλώνει αποφασισμένος να “κρεμάσει” σε αυτήν τα παπούτσια του. Μόλις 8 χρονών πήγε ο Κλάους στις ακαδημίες του Δικεφάλου κι εφόσον εξαντλήσει το νέο συμβόλαιό του θα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια στους «ασπρόμαυρους» (τον ένα είχε δοθεί δανεικός), σίγουρα όχι κι ό,τι πιο συνηθισμένο, τόσο για την Ελλάδα, όσο πολύ περισσότερο για την εποχή που διανύουμε.

Προφανώς ο διεθνής στράικερ και ηγέτης του ΠΑΟΚ δεν είναι ο μόνος. Το gazzetta.gr ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται 11 παίκτες που έμειναν για χρόνια στην ομάδα που αγάπησαν κι αγαπήθηκαν, παίρνοντας την απόφαση να αποσυρθούν μετά την αποχώρησή τους (χωρίς απαραίτητα να είναι η μοναδική που έπαιξαν στην καριέρα τους).

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ

Από τη στιγμή που το θέμα γίνεται με αφορμή το «κανόνι» του Δικεφάλου, δεν θα μπορούσε η... αρχή να μη γίνει με την πλέον εμβληματική φιγούρα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Κούδας βρέθηκε στον Δικέφαλο από το 1958 κι αφού έπαιξε για μία πενταετία στην ομάδα Νέων, έκλεισε εκεί την καριέρα του, αγωνιζόμενος από το 1963 ως το 1984! Το 1966 βέβαια βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό με το... γνωστό πολύκροτο σίριαλ, τελικά όμως έμεινε στην ομάδα της καρδιάς του και “κρέμασε” εκεί τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Στην ίδια κατηγορία φυσικά και ο Κώστας Ιωσηφίδης, που επίσης φόρεσε μόνο τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Από το 1971 ως το 1985 με τον δικέφαλο αετό στο στήθος, από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία των «ασπρόμαυρων», κατακτώντας δύο Κύπελλα και δύο πρωταθλήματα με τους Θεσσαλονικείς.

Κούλης και Τζόλε

Τη δική του ιστορία στον Ολυμπιακό πάντως έχει γράψει και ο Κυριάκος Καραταΐδης. Ο αγαπημένος “Κούλης” των φίλων των Πειραιωτών άφησε την Καστοριά το 1988 για να κατηφορίσει στο Λιμάνι κι έμεινε να... δέσει ως το 2001 οπότε κι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με περισσότερες από 360 συμμετοχές στο ενεργητικό του.

Από τους πλέον αγαπητούς παίκτες που πέρασαν από τον Ολυμπιακό βέβαια ήταν και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος άσος που ο “μύθος” τον ήθελε να απορρίπτει κάποτε τη Μίλαν για να μείνει στο αγαπημένο του Λιμάνι, φόρεσε για 13 χρόνια τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» και... βαρέθηκε να σηκώνει κούπες, πριν αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Ο... τρελός Πολωνός κι ο “στρατιώτης” Γκούμας

Πρόκειται για τον πλέον επιτυχημένο ξένο ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο λόγος φυσικά για τον Κριστόφ Βαζέχα, τον άγνωστο στο ευρύ κοινό Πολωνό που το 1989 άφησε τη Ρουχ Χορζόφ για να φορέσει τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος κι έμελλε να... ριζώσει στους «πράσινους», στους οποίους κι αγωνίστηκε για 15 χρόνια, μέχρι δηλαδή να αποφασίσει να βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του το 2004. Αμέτρητα γκολ, σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές και φυσικά αξέχαστο... μεθύσι από το επικό διπλό στο Άμστερνταμ με δικό του γκολ επί του Άγιαξ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996.

Από το 1992 όπου βρέθηκε στην ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού μέχρι το 2009, όταν κι αποφάσισε να αποσυρθεί πέρασαν 17... καταπράσινα χρόνια, αφού δεν θέλησε ποτέ να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα. Ο Γιάννης Γκούμας η καριέρα του οποίου πέρασε από... αρκετά “κύματα” στο Τριφύλλι ανήκει στην ξεχωριστή λίστα των παικτών που αγωνίστηκαν σε μόλις μία ομάδα στην καριέρα τους.

Μία τριάδα... ιστορία

Λέγοντας τη λέξη “Μανωλάς”, μία ομάδα σου έρχεται μόνο στο μυαλό κι αυτή φυσικά δεν είναι άλλη από την ΑΕΚ. Μπορέι ο ανιψιός του να άφησε μερικά χρόνια μετά τα κιτρινόμαυρα για να πάει στον Ολυμπιακό κι ακολούθως στη Ρόμα, ο Στέλιος Μανωλάς όμως τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα με τον δικέφαλο αετό, την οποία και φόρεσε για 19 χρόνια (1979-1998), περνώντας ολόκληρη την καριέρα του στην Ένωση.

Από τις τεράστιες προσωπικότητες της ΑΕΚ φυσικά και ο Λάκης Νικολάου, που αγωνίστηκε στην ένδοξη εποχή του Δικεφάλου επί Λουκά Μπάρλου. Για 11 χρόνια παίκτης της Ένωσης, από το 1971 ως το 1982, με περισσότερες από 350 συμμετοχές στο ενεργητικό του, πριν “κρεμάσει” τα παπούτσια του, για να εργαστεί στην ΑΕΚ κι ως γιατρός στη συνέχεια (όπως και στον Ολυμπιακό).

Στην Ένωση ωστόσο... ρίζωσε τα τελευταία χρόνια και ο Μιχάλης Κασάπης, που αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα για 11 χρόνια, από το 1993 ως το 2004 πριν αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Από τους πιο δυναμικούς αμυντικούς της εποχής του, μετρώντας σχεδόν 370 συμμετοχές με τα χρώματα της ΑΕΚ.

Βένος και Κούης, οι μεγάλες δόξες του Άρη

Σε ηλικία 21 ετών παίρνει την απόφαση να αφήσει την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Αναγέννηση Γιαννιτσών και να κάνει το μεγάλο βήμα για τον Άρη. Στον Θερμαϊκό έριξε και... άγκυρα τελικά ο Γιάννης Βένος, που αγωνίστηκε για 11 χρόνια με τους «κίτρινους», που επί εποχής του έζησαν από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας τους, με την αλησμόνητη πορεία ως τους “16” του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1980. Πρόκειται άλλωστε για τον 3ο σε συμμετοχές παίκτη του Άρη και σημερινό πρόεδρο των παλαιμάχων.

Μία άλλη τεράστια προσωπικότητα που ανέδειξαν οι Θεσσαλονικείς και κατά πολλούς ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα τους δεν είναι άλλος από τον Ντίνο Κούη. Πήγε στα 24 του στον Άρη, έκανε ντεμπούτο απέναντι στον ΠΑΟΚ στο Χαριλάου κι από το 1974 ως το 1991 μέτρησε περισσότερες από 470 συμμετοχές, όντας ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας σε Ελλάδα κι Ευρώπη, όπως κι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές (473).

Ο “Νουρέγεφ” του Ηρακλή

Τελευταίος, αλλά κατά πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο μεγάλος Βάσια του Ηρακλή. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1975 από την Παχτακόρ της Τασκένδης και για 16 χρόνια, μέχρι δηλαδή να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1991 φόρεσε μόνο τη φανέλα του Ηρακλή. Οι απίστευτες ντρίμπλες και τα μαγικά γκολ είχαν γίνει... συνώνυμό του, έστω κι αν αρκέστηκε μόνο στο Κύπελλο Ελλάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα