Η πίτσα δεν πέτυχε, είχε όμως και άστοχα υλικά

Η πίτσα δεν πέτυχε, είχε όμως και άστοχα υλικά

Θανάσης Λιοντζόπουλος
Η πίτσα δεν πέτυχε, είχε όμως και άστοχα υλικά

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τα λάθη του ήρεμου Κλαούντιο Ρανιέρι σε ό,τι αφορά στις επιλογές για το συγκεκριμένο παιχνίδι με τη Ρουμανία. Από την άλλη, το ποτήρι μπορεί να ξαναγεμίσει στη συνέχεια των προκριματικών του Euro 2016, καθώς υπάρχουν οι προυποθέσεις.

Η πρώτη του Κλαούντιο Ρανιέρι με την Εθνική ομάδα σε έκανε να... αναπολείς τις ευκαιρίες που δημιουργούσαν οι ομάδες του Ρεχάγκελ και του Σάντος! Γιατί, επιθετική φιλοσοφία ακούγαμε, επιθετική φιλοσοφία δεν είδαμε. Φάσεις περιμέναμε, φάσεις δεν είδαμε. Καλά που ήταν και ο Τοροσίδης που προωθήθηκε και με αυτό το δοκάρι απείλησε πραγματικά την Ρουμανία, που πήρε αυτό που ήθελε με 10 ποδοσφαιριστές εκτός έδρας!

Ας αρχίσουμε με τα άσχημα: η Εθνική ομάδα φάνηκε να μην έχει αγωνιστική ταυτότητα στο ντεμπούτο του Ιταλού. Κακές ατομικές επιλογές με τον Μήτρογλου να θυμίζει με βαριές κινήσεις, παλαίμαχο, δείχνοντας ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, πρέπει να χάσει κιλά, ενώ του λείπουν και παιχνίδια. Για την ποιότητά του, ούτε λόγος. Όμως η Εθνική δεν έχει το ρόλο να δώσει ματς και να ετοιμάσει καλύτερα έναν ποδοσφαιριστή, αντιθέτως θέλει τους πιό έτοιμους, τους καλύτερους, από όποια ομάδα κι αν είναι, σε όποια πόλη, χωριό κι αν αγωνίζεται!

Ο Διαμαντάκος φάνηκε κινητικός, αλλά αλίμονο αν περιμένει η Εθνική ομάδα από αυτό το παιδί, που έφτασε να κάνει ακόμη και σέντρα στο γάμο του... Καραγκιόζη με το αριστερό, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και αυτό το ταλαντούχο παιδί θέλει παιχνίδια και μην ξανακούσω ότι σκόραρε με τον Ολυμπιακό στα φιλικά. Ε, και;

Αρκετοί όμως ποδοσφαιριστές, φάνηκαν να έχουν βαριά πόδια, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη ενός ποδοσφαιριστή που να σηκώσει στην πλάτη του την Εθνική. Ο Τοροσίδης έχει αυτό το αγωνιστικό θράσος και εμπειρία. Ο Σαμαράς, που δεν έχει κάνει πολλές προπονήσεις φέτος, φάνηκε εξαφανισμένος κάπου εκεί αριστερά και έγινε γρήγορα αλλαγή, ενώ ο Μάνταλος βοήθησε σε πιό γρήγορο παιχνίδι με πάσες, καθότι είναι διορατικός.

Το χειρότερο για την Εθνική ομάδα είναι ότι αντιμετώπισε προβλήματα στην άμυνα, αν και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Δεν είναι μόνο αυτό το ατομικό λάθος του Χολέβας που έφερε το πέναλτι, είναι και άλλα κενά, ακόμη και σε στημένες φάσεις.

Φτάσαμε σε σημείο να δούμε να... τρακάρουν ακόμη και οι Παπασταθόπουλος, Ταχτσίδης για να σώσει την κατάσταση ο Μανωλάς.

Ο Ρανιέρι δείχνει ότι ακόμη μαθαίνει την ομάδα, όμως θέλει χρόνο. Θα φανεί όμως τυχερός, όσο οι προκάτοχοί του ή... μαθαίνοντας θα χάνουμε βαθμούς;

Η είσοδος των Κονέ, Χριστοδουλόπουλου βοήθησε πολύ την ομάδα στα χαφ και την επίθεση, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρουμάνοι έπαιξαν με παίκτη λιγότερο από το 53΄!

Η Εθνική ομάδα δεν είχε ούτε ηγέτη (ο Καραγκούνης ήταν στο γήπεδο αλλά ως φίλος) και δεν υπάρχει κάποιος τομέας, που μπορείς να πεις ότι ξεχώρισε ιδιαίτερα. Ούτε πίεσε ψηλά, ούτε επέμεινε σε παιχνίδι από τα πλάγια, έλλειψαν οι κάθετες πάσες, ενώ οι γραμμές μεταξύ άμυνας και κέντρου είχαν κενά.

Το αξιοπερίεργο σε ό,τι αφορά στις επιλογές του Ιταλού είναι ότι ενώ επισήμανε ότι οι Ρουμάνοι έχουν δώσει ήδη 6 παιχνίδια και δεν έχουν πόδια βαριά, γιατί δεν πήρε περισσότερους ποδοσφαιριστές από ομάδες πιό έτοιμες, που έπαιξαν στην Ευρώπη, όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης.

Ο Αθανασιάδης, ο Κλωναρίδης, ο Καρέλης θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα λύσεις, σίγουρα υπερτερούν σε ταχύτητα, φυσική κατάσταση και ακόμη γκολ να μην πετύχαιναν θα ένιωθε δυνατά το πρέσινγκ τους η αντίπαλη άμυνα! Για παράδειγμα ο Κλωναρίδης πέτυχε πέρυσι 9 γκολ με τον Παναθηναίκό και ο Διαμαντάκος τόσα με τον Εργοτέλη.

Φέτος έχει ξεκινήσει καλά με τον Ολυμπιακό, όμως δεν είναι τέτοια η διαφορά, ενώ πως μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο πιό έμπειρος Κλάους;

Ας δούμε όμως και το ματς, όσο και την Εθνική από άλλη σκοπιά:

Ο Ρανιέρι έχει κάνει μόλις τέσσερις προπονήσεις, ενώ άσχημο ήταν και το ντεμπούτο του σούπερ επιτυχημένου Ρεχάγκελ. Τι να πρωτοαλλάξει; Πως να περάσει τη νοοτροπία του η οποία είναι πιό επιθετική;

Με την ήττα αυτή στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Euro δεν έρχεται η καταστροφή. Αν κάνει δύο νίκες στη συνέχεια με Φινλανδία εκτός έδρας στις 11/10 και με την Βόρεια Ιρλανδία στις 14/10 μπορεί να ξαναγίνει το αφεντικό. Αν βρει αγωνιστικό ρυθμό, μπορεί να πάρει... ρεβάνς από τη Ρουμανία μέσα στο σπίτι της, αν και αυτό... αργεί (7/9/2015)!

Ακόμη, η Εθνική ομάδα επηρεάστηκε και από την έλλειψη κόσμου στην εξέδρα, λόγω τιμωρίας. Με κόσμο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ακόμη και σε μία τέτοια βραδιά θα μπορούσε να τσιμπήσει έστω την ισοπαλία, ενώ οι ποδοσφαιριστές σίγουρα θα έδιναν κάτι παραπάνω.

Ο Ρανιέρι σύμφωνα με όσα έδειξε και την αντίδρασή του μετά την ήττα δείχνει να ξέρει τον τρόπο που θα επαναφέρει την ομάδα στις νίκες και τις καλές εμφανίσεις. Ηρεμος, επέλεξε να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές του, τους περίμενε για να τους σφίξει το χέρι. Δείχνει δηλαδή ότι θα ποντάρει πολλά στο οικογενειακό κλίμα των αποδυτηρίων, περιμένοντας φυσικά ότι τα πόδια των διεθνών μας δεν θα είναι τόσο βαριά και θα βγει η ποιότητά τους στο τερέν.

Αν αντιληφθούν και οι ποδοσφαιριστές ότι αυτή η ήττα θα είναι μάθημα, σίγουρα θα τους κάνει καλό, ενώ ίσως και ο Ρανιέρι να ξαναχρειαστεί να... ανακατέψει ξανά την τράπουλα των επιλογών του.

 

EURO Τελευταία Νέα