Ντοκουμέντα των τελικών Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ! (pics)

Θάνος Σαρρής
Ντοκουμέντα των τελικών Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ! (pics)

bet365

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν το Κύπελλο και το gazzetta.gr παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα και δημοσιεύματα από τους προηγούμενους τελικούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι!

H μέρα του τελικού έφτασε! Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τίθενται αντιμέτωποι για τέταρτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου και το gazzetta.gr... σκάλισε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών και παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις τους! Οι αντιδράσεις για την ΕΠΟ το 1955, η... κοινή παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και η φιέστα του 1977!

Γκολ από τα 70 μέτρα και αποχή του κόσμου! (1954-55 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0 Κουρτζίδης 24', Πανάκης 31')

Στο... συλλεκτικό πρωτοσέλιδο από την 13η του Ιουνίου του 1955, διαβάζουμε: «Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε επαξίως το Κύπελλο Ελλάδος θριαμβεύσας επί του ΠΑΟΚ με 2-0. Το πρώτο γκολ επέτυχη ο Κουρτζίδης από... 70 μέτρα! Η μπάλλα ωθούμενη και από τον σφοδρόν άνεμον, εξέφυγε επάνω από το κεφάλι του προγιού και εκαρφώθη στα δίχτυα. -Ηκουλούθησε και άλλο γκολ του Πανάκη, με κεφαλιά, ενώ προηγουμένως είχε ακυρωθή ως οφσάιντ και τρίτο του Φωτεινού. Η Αντίδρασης του ΠΑΟΚ, εκδηλωθείσα εις το Β' ημίχρονον, ήτο ασθενής, ανοργάνωτος και ανίκανος να κάμψη την ακλόνητον άμυναν του ΠΑΟ, ο οποίος, αγωνιζόμενος καλύτερα, ηπείλησε να επιτύχη και άλλα γκολ. Δεν έπαιξαν οι Παπαντωνίου και Κουιρουκίδης. Από του 53ου λεπτού αι ομάδες ηγωνίζοντο με δέκα παίκτας λόγω αποβολής των Πετρόπουλου και Δουκάκη».

Παράλληλα, υπήρχαν παράπονα για την ΕΠΟ, τα οποία αποτυπώνονται στο ρεπορτάζ: «Έτσι ήθελαν το γήπεδο ΠΑΟ οι Έλληνες φίλαθλοι για τον χθεσινό μεγάλο τελικό: Πολυάνθρωπο, ζεστό, πανηγυρικό, όπως άξιζε στο εξαιρετικό γεγονός και στα τιμημένα παιδιά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, που διεξεδίκησαν το κύπελλο στην τελευταία του φάσι. Η ΕΠΟ, όμως, με τα πανάκριβα εισιτήριά της, που τόσο επολέμησε την περασμένη εβδομάδα η "Αθλητική Ηχώ" έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα στα πλήθη και απεγύμνωσε το γήπεδο (όπως μαρτυρούν αι δημοσιευόμεναι αλλαχού φωτογραφίαι μας), τραυματίζοντας και την ψυχή των φιλάθλων μας και τον θεσμό του Κυπέλλου, αλλά και το ταμείο της. Το μεγάλο ματς που έληξε με θρίαμβο του ΠΑΟ, είχε και ένα άλλο ατύχημα: Την απουσία των εμψυχωτών των δύο ομάδων, Γιάννη Παπαντωνίου και Λάμπη Κουιρουκίδη».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ενώπιον 18.00 κενών θέσεων (διότι αι άλλαι 7.000 είχαν κατά σύμπτωσιν καταληφθή υπό ωρισμένων εύπορων φιλάθλων και υπό προσκεκλημένων της ΕΠΟ), διεξήχθη χθες εις το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο τελικός αγών του Κυπέλλου Ελλάδος! Η εικών των κενών κερκίδων ήταν απογοητευτική και η ατμόσφαιρα θλιβερά - κάθε άλλο παρά ατμόσφαιρα τελικού αγώνος για το Κύπελλο. Οι φίλαθλοι αυτοί, αυτό το μεγάλο ελληνικό κοινό, που ξέρη να εκτιμά και να κατακρίνη, έδωσε χθες με την αποχή του αποστομωτική απάντησι στην πρόσκλησι της ΕΠΟ να διατιμήση τα εισιτήρια του αγώνος στις εντελώς αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των 40 και 25 δρχ». Η φωτογραφία είναι ενδεικτική...

Το πρώτο του ΠΑΟΚ! (1971-72: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1 Κούδας 2', 88' - Παπαδημητρίου 89')

Τον Ιούλιο του 1972, ο ΠΑΟΚ κατακτούσε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο, νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό! «Ο Θρυλικός ΠΑΟΚ 2-1 υπέταξε τον Παναθηναϊκό και πήρε για 1η φορά το Κύπελλο. Τα δύο γκολ ο απαράμιλλος Κούδας (2' και 88'). Οι "πράσινοι" που έχασαν ευκαιρίες εμείωσαν το σκορ με τον Παπαδημητρίου (89'). Φοβερό γκολ του Αποστολίδη ηκυρώθη εις το 1-0. Κάηκε η Θεσσαλονίκη για τον περιφανή θρίαμβο του γίγαντα ΠΑΟΚ που μπήκε με το σπαθί του στην Ευρώπη», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Ηχούς, το οποίο βρήκαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Το ρεπορτάζ τονίζει για την ατμόσφαιρα: «Λίγες φορές η Αθήνα έζησε τόσο έντονα την ατμόσφαιρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνος σαν το χθεσινό τελικό Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ. Συντέλεσαν σ' αυτό οι χιλιάδες Θεσσαλονικείς εκδρομείς, που από το πρωί έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσης, κρατώντας και ανεμίζοντας σημαίες με τα χρώματα της ομα΄δς τους, μαντήλια, λάβαρα κ.α. Και οι πράσινοι όμως υστερούσαν σε μια ανάλογη παρουσία από νωρίς στους αθηναϊκούς δρόμους. Αυτοκίνητα με τριφύλλια και πράσινες σημαίες έβλεπε κανείς από το πρωί. Και αργότερα, λίγες ώρες μετά το μεσημέρι, συγκεντρωμένοι σε ομάδες και εξοπλισμένοι με όλα τα σύγχρονα όπλα της εξέδρας, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έπαιρναν το δρόμο για το φαληρικό στάδιο».

Μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα, στο πλευρό των φίλων του ΠΑΟΚ βρέθηκαν και κάποιοι του Ολυμπιακού! «Ανακατεμένες, λοιπόν, οι λίγες ερυθρόλευκες σημαίες με τις ασπρόμαυρες των οπαδών του ΠΑΟΚ και o Αττίλιο όρθιος άνω από το κυγκλίδωμα δίνει συνθήματα προς πάσα κατεύθυνσι: "Εδώ, εδώ θα θάψουμε τα παιδιά του Πούσκας και άλλα παρεμφερή!"». Άλλες εποχές...

Το «πράσινο» νταμπλ! (1976-77 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-1 Παπαδημητρίου 29', Βακάλης 83' - Τερζανίδης 43')

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ με 2-1 τον Ιούνιο του 1977 σφράγισε το νταμπλ για τους «πράσινους». Η Αθλητική Ηχώ γράφει στο πρωτοσέλιδο: «Ο Παναθηναϊκός νταμπλ! Εδάμασε έναν τρομερό και άτυχο ΠΑΟΚ 2-1 με κορυφαίους του Αλβαρέζ - Κωνσταντίνου. Το ματς της χρονιάς έγινε χθες βράδυ στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ήταν ο τελικός Κυπέλλου. Μια ξεχωριστή βραδυά για τους ποδοσφαιρόφιλους. Μια ξεχωριστή βραδυά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια φιέστα, θα λέγαμε καλύτερα. Το πολύτιμο έπαθλο, ο τίτλος, η βραδυά, η συγκίνησι, η έντασι, η αγωνία, όλα αυτά - και άλλα πολλά - είχαν δημιουργήσει μια παράξενα όμορφη ατμόσφαιρα, που μόνο η "Αυτού Μεγαλειότης", το φουτ-μπωλ μπορούσε να δημιουργήσει. Μεγάλοι και οι αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο.

Δύο από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες, αντιμέτωπες. "Εχθροί" για 90' ή και περισσότερο. Διάστημα αρκετό για να τεντώσει τα νεύρα των φιλάθλων. Διάστημα αρκετό για να... πυρπολήση τις καρδιές όλων. Ένας τελικός Κυπέλλου τώρα, στο κλείσιμο της ποδοσφαιρικής αυλαίας, δεν μπορούσε παρά να γίνη ο "μαγνήτης" που θα τραβούσε κοντά του χιλιάδες κόσμο και πλήθος προσωπικοτήτων. Βέβαια το γεγονός της απ' ευθείας αναμεταδόσεως τηλεοπτικώς στάθηκε ικανό να συγκρατήση αρκετούς από το να μη στερηθούν την ανάπαυσι της... πολυθρόνας τους». Η τηλεόραση είχε μπει στη ζωή του κόσμου!

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, είχε και την τύχη με το μέρος του, ενώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. Στις εσωτερικές σελίδες διαβάζουμε: «Η τύχη χαμογέλασε αυτή τη φορά στο "τριφύλλι" που έπαιξε και χθες χωρις 3 βασικά στελέχη. Ανώτερος ο ΠΑΟΚ, αλλά το Κύπελλο το πήραν τα γενναία παιδιά του ΠΑΟΚ. Το σκορ άνοιξε με κεραυνό στο 29' ο Παπαδημητρίου και αφού, προηγουμένως, ο ΠΑΟΚ υπερείχε και έχανε ευκαιρίες την μία μετά την άλλη (Είχε και δοκάρι σε κεφαλιά του Γκουερίνο) - Αργότερα ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Αντιωνιάδη, για να ισοφαρίση στο 43' ο Τερζανίδης, με φανταστική ενέργεια. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σαράφης έστειλε, με βολίδα την μπάλλα στην δοκό - Στο 65' απεβλήθη ο Γούναρης, έγινε διακοπή και επεισόδια, για να συνεχίση με δέκα παίκτες ο ΠΑΟΚ - Επτά λεπτά προ της λήξεως, ο Βακάλης, από περίφημη μπαλλιά του Αλβάρεζ και με τρομερό σουτ, χάρισε στον ΠΑΟ τον πελώριο θρίαμβο».

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα