Όταν η Ελλάδα... κομμάτιασε τη Φινλανδία! (pics)

Όταν η Ελλάδα... κομμάτιασε τη Φινλανδία! (pics)

Θάνος Σαρρής
Όταν η Ελλάδα... κομμάτιασε τη Φινλανδία! (pics)

bet365

Η Φινλανδία ξανά στο δρόμο της Ελλάδας και το gazzetta.gr θυμάται τα όσα γράφτηκαν στον Τύπο μετά την τεράστια νίκη με 8-1 επί των Σκανδιναβών το 1978!

Ήταν στις 11 Οκτωβρίου του 1978. Το ματς μόνο... αδιάφορο δεν ήταν για την Εθνική μας, που είχε ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του «Κυπέλλου Ευρώπης των Εθνών», όπως λεγόταν τότε το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με δύο ήττες στα εκτός έδρας παιχνίδια της. «Οφείλει τουλάχιστον να νικήσει στους αγώνες που θα δώσει στο γήπεδό της, για να δημιουργήσει την ανάλογη ισορροπία και να έχει ελπίδες, αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά γι' αυτήν στη συνέχεια, να πρωταγωνιστήσει στον όμιλό της. Αρχή πρέπει να φυσικά να γίνει σήμερα το απόγευμα στη Λεωφόρο με μια καθαρή νίκη επί της Φινλανδίας, που θεωρητικά είναι η πιο προσιτή από τις άλλες αντιπάλους μας στον όμιλο», έγραφε τη μέρα του αγώνα η Αθλητική Ηχώ, την οποία μας διέθεσε το Αρχείο Τύπου εφημερίδων και περιοδικών.

Στο πρώτο ματς, στο Ελσίνκι, είχε επικρατήσει με 3-0 και ήταν πρώτη στον όμιλο με 4 βαθμούς. Η Σοβιετική Ένωση είχε 2 και η Ουγγαρία με την Ελλάδα ήταν απόντες. Ο Γιώργος Δεληκάρης, παρότι αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, πήρε το περιβραχιόνιο και όχι απλά... έπαιξε, αλλά έβαλε δυο γκολ και ήταν μέσα στις φάσεις! Αμφίβολος ήταν και ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας, ο οποίος ξεκίνησε κανονικά. Την παράσταση όμως την έκλεψε ο Θωμάς Μαύρος, με τρία γκολ και τρία δοκάρια!

«Αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου από την Εθνική που ξετρέλλανε με το παιχνίδι της τους Φινλανδούς. -Όλοι έπαιξαν σπουδαία-Ο Δεληκάρης εδημιούργησε τα πιο πολλά γκολ και έβγαλε και δύο». Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας διαβάζουμε: «Η Εθνική μας μπορούσε να βάλει ακόμα και 15 γκολ. Η εθνική Ελλάδας, ύστερα από μια εκρηκτική εμφάνιση που την χαρακτήριζε η αδιάκοπη κινητικότητα και το ασίγαστο -μέχρι το τελευταίο λεπτό- αγωνιστικό πάθος των παικτών της, συνέτριψε τη Φινλανδία με σκορ 8-1. Και "ξαναζέστανε" τις λίγες ελπίδες που έχει για να περάσει στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Εθνών. Το χθεσινό 8-1 -ρεκόρ της Εθνικής μας σε επίσημη διοργάνωση, αλλά περισσότερο η θαυμάσια εμφάνιση της ομάδας μας, ενθουσίασε τους 8000 περίπου φιλάθλους που ήσαν στο γήπεδο. Και απέδειξε ότι οι δυνατότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι δυνατότητες συγκροτήσεως μιας ισχυρής ενδεκάδας υπάρχουν πάντα. Αρκεί να βοηθούν όλοι στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία της καλύτερης Εθνικής».

Τα γκολ

Ας δούμε και το φιλμ των γκολ... «Η αυλαία και ο χορός των γκολ άνοιξαν στο 15'. Ο Γαλάκος κέρδισε φάουλ δεξιά, πλάγια. Το κτύπησε ο Δεληκάρης που σημάδεψε το κεφάλι του Μαύρου. Η μπάλλα πήρε δύναμη και έφυγε ψηλά, για να την σταματήσει το οριζόντιο δοκάρι. Έσκασε δε στο χορτάρι και στο αναπήδημά της πετάχτηκε ο Νικολούδης και έπιασε νέα κεφαλιά. Και πάλι η μπάλα βρήκε το δοκάρι, αλλά αυτή τη φορά στο κάτω μέρος του και κατέληξε στα δίχτυα: 1-0... Το δεύτερο γκολ είχε αφετηρία μια θαυμάσια μπαλλιά-τρύπα του Δελεκάρη στον Μαύρο.

Ο σκόρερ του χθεσινού αγώνος σούταρε, η μπάλλα δρόμο για τη γωνία, αλλά ο Φινλανδός τερματοφύλακας πρόλαβε και την τελευταία στιγμή απέκρουσε. Την προσπάθειά του ολοκλήρωσε συμπαίκτης του παραχωρώντας κόρνερ. Εκτελεστής ο Δεληκάρης, που σέντραρε και η μπάλλα έπεσε στη μεριά του Νικολούδη που δεν έχασε την αυτοπεποίθησή του και μ' ένα βολέ κατακεραύνωσε τον ουρανό τν δικτύων του Αλάγια... Εκπληκτικό σε προετοιμασία και εκτέλεση ήταν το τρίτο τέρμα της Εθνικής μας. Ο Δεληκάρης μπαίνοντας κατά μέτωπο στην καρδιά της Φινλανδικής άμυνας έκανε σπάνιο "άνοιγμα" στον Πάλλα. Ο αριστερός οπισθοφύλακας της Εθνικής κινήθηκε παράλληλα στη γραμμή του άουτ και πραγματοποίησε παράλληλη σέντρα. Η μπάλλα έφευγε πάντως από το Γ' της εστίας και εκεί ο Γιώργος Δεληκάρης πετάχτηκε ψηλά και κατέβασε την μπάλλα με το κεφάλι γράφοντας μέσα σε μια αποθέωση το 3-0...

Το 4-0 γράφτηκε στο 37'. Ο Γαλάκος έδωσε στον Πάλλα κι αυτός πάλι στον Γαλάκο που έκανε νέα χαμηλή σέντρα. Ο Μαύριος λίγα μέτρα μπροστά στην εστία του Αλάγια έσκυψε και με δυνατή κεφαλιά έστειλε τη μπάλλα στα δίχτυα... Με γκολ τελείωσε το ημίχρονο. Ο Γαλάκος ακολουθώντας αστραπιαία μια μπροστινή μπαλλιά έφτασε λίγα μέτρα κοντά στον Αλάγια και σούταρε δυνατά. Ο Φιναλνδός τερματοφύλακας απέκρουσε για μια στιγμής, αλλά ο Μαύρος τον νίκησε τελικά με νέο σουτ...

Με ένα γκολ στο 47' άρχισε και το δεύτερο ημίχρονο. Ο Δεληκάρης, κορυφαίος στη χθεσινή συνάντηση, έφερε τον Μαύρο κοντά στο γκολ. Το σουτ όμως του αεικίνητου εξτρέμ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Δεληκάρης έτρεξε αστραπιαία, βρήκε την μπάλλα στην πορεία της και με ένα βολέ την έστειλε στα δίχτυα γράφοντας το 6-0... Μια ολιγωρία της ελληνικής άμυνας έδωσε την ευκαιρία στον Χεϊσκάνεν να μπει στην περιοχή μας και μόνος να σουτάρει στη γωνία γράφοντας το 6-1 (60')...

Από μπαλλιά του Δεληκάρη στο 75' ο Σεμερτζίδης κινήθηκε επικίνδυνα μέσα στην αντίπαλη περιοχή όπου και ανατράπηκε. Ο Μαύρος με θαυμάσιο σουτ έκανε το 7-1... Ο Γαλάκος στο 82' άρπαξε μια έξοχη μπαλλιά του Δεληκάρη, έφυγε από τα δεξιά, πέρασε τους παίκτες που προσπάθησαν να τον αναχαιτίσουν και με έξυπνο, τεχνικό σου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (8-1).

Τρέλανε κόσμο ο Δεληκάρης!

Ο Δεληκάρης άφησε με ανοιχτό το στόμα των παρατηρητή: «Έκπληκτος έμεινε ο παρατηρητής του χθεσινού αγώνα της Εθνικής μας από την εμφάνισή της και ιδιαίτερα από την απόδοση του Δεληκάρη. Ο αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κ. Μπάλλας που ήταν ο παρατηρητής του αγώνα, είπε συγκεκριμένα για τον αρχηγό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: "Ειλικρινά θαύμασα το 10 της Εθνικής Ελλάδος. Ομολογώ ότι τέτοιοι παίκτες υπάρχουν ελάχιστοι στην Ευρώπη».

Η σύνδεση με Λεωφόρο

Επίσης, το ρεπορτάζ της Ηχούς, το οποίο εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου εφημερίδων και περιοδικών, συνέδεσε τη Λεωφόρο με τον θρίαμβο: «Με το χθεσινό εκπληκτικό 8-1 βαπτίσθηκε, θάλεγε κανείς, το γήπεδο της Λεωφόρου και έδρα της εθνικής Ελλάδος. Αλήθεια, ποιος θα τολμήσει να αλλάξει γήπεδο στην εθνική μας, ύστερα από την μεγαλειώδη εμφάνιση με τους Φινλανδούς στη Λεωφόρο; Το γήπεδο του Παναθηναϊκού φορτωμένο ήδη με τις μεγάλες στιγμές που έζησαν όλοι εκεί χθες το απόγευμα, έχει πλέον ένα μεγάλο, εκτός των άλλων ατού: Συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία της εθνικής μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει: «Αν υπήρχε στο γήπεδο της Λεωφόρου φωτεινός πίνακας, θάπρεπε τα ονόματα των 11 παικτών μας, που άρχισαν το χθεσινό αγώνα μα να σβήσουν για μια εβδομάδα από αυτόν τον πίνακα. Αυτά τα παιδιά κατόρθωσαν κάτι πολύ μεγάλο. Αξίζει να ξεχωρίσουν... Αξίζουν μιας ιδιαίτερης προβολής. Μιας ιδιαίτερης εθνικής αμοιβής.»

Το ματς αυτό αποτέλεσε την απαρχή της αντεπίθεσης. Η «γαλανόλευκη» νίκησε στη συνέχεια με 4-1 την Ουγγαρία, πήρε την ισοπαλία στη Βουδαπέστη και κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Σοβιετικής Ένωσης, για να δώσει στο 1980 το παρών στην τελική φάση της Ιταλίας. Την πρώτη της μεγάλη διοργάνωση!

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

 

Τελευταία Νέα