Τα... κάλαντα του Μουντιάλ

Γιώργος Καραμάνος
Τα... κάλαντα του Μουντιάλ

bet365

To gazzetta.gr βάζει στο μικροσκόπιο ενστάσεις και ανησυχίες για το χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα ξεκουρδίσει το βιολογικό ρολόι του ποδοσφαίρου.

Ο Νο2 της FIFA, Τζερόμ Βάλκε βγήκε λοιπόν και ανακοίνωσε δημοσίως με την κάθε επισημότητα που προσδίδει ο τίτλος του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας. Για την ακρίβεια δεν μας είπε κάτι που δεν ξέραμε ήδη, αλλά είναι που η σχεδόν βέβαιη πιστοποίηση του, βάζει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη σε διαδικασία ανησυχίας και ας γίνεται η κουβέντα για κάτι που θα συμβεί σε οκτώ χρόνια από τώρα. Και όταν λέμε σε οκτώ χρόνια, εννοούμε κυριολεκτικά σε οκτώ, μιας και το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 θα διεξαχθεί οριστικά χειμώνα!

Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι στην Αραβική χερσόνησο οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 50 βαθμούς, θα ήταν αδύνατο να κυνηγούν το τόπι οι παίκτες. Αντιθέτως, ο αραβικός χειμώνας καθιστά πιο ήπιες τις συνθήκες, με τους βαθμούς να πέφτουν περίπου στο μισό (20-25). Τι σημαίνει όμως για το άθλημα αυτή η πρωτοφανής μεταφορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Θα μπορέσουν τα εγχώρια πρωταθλήματα, οι σύλλογοι και κατ' επέκταση οι διεθνείς (και όχι μόνο) να... κουρδίσουν διαφορετικά το βιολογικό ρολόι τους, ώστε να κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν σε μία σεζόν που θα είναι άνω κάτω και που λογικά θα αφήσει τα σημάδια της και στην επόμενη;

Ο Βάλκε μίλησε για ένα Μουντιάλ που θα ξεκινήσει το νωρίτερο στις 15 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 15 Γενάρη. Οπότε μέσα στο περιθώριο αυτού του δίμηνου θα πρέπει να βρεθεί με κάποιο τρόπο ο σωστός χρόνος, για να κοντραριστούν οι επίδοξοι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Είναι αυτονόητο πως τούτο θα προκαλέσει έναν κακό χαμό στις εθνικές Λίγκες. Το πρωτάθλημα της προηγούμενης περιόδου θα τελειώσει και οι παίκτες θα μπουν αμέσως χωρίς διακοπές στην προετοιμασία για την επόμενη, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει πιο νωρίς, μιας και θα υπάρξει η χειμερινή διακοπή.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Πριμέρα Ντιβισιόν. Θα πρέπει να ξεκινήσει αρχές Αυγούστου, κάτι που όμως είναι τρομερά δύσκολο αφού στην Ισπανία ο Αύγουστος έχει 40άρια στην θερμοκρασία, όπως π.χ. και στην Ελλάδα. Επίσης, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σχεδόν όλοι οι οπαδοί θα κάνουν διακοπές και λίγοι θα είναι αυτοί που θα τρέχουν στα γήπεδα για να δουν τα πρώτα ματς. Χώρες με διακοπή όπως η Γερμανία και η Δανία ή όπως οι Σκανδιναβικές που έχουν πρωτάθλημα καλοκαίρι και τελειώνουν Νοέμβρη, θα είναι οι ευνοημένες. Αλλωστε οι τελευταίες, όπως και οι χώρες της Νοτίου Αμερικής (σ.σ.: επίσης σταματούν Νοέμβρη-Δεκέμβρη, μιας και τότε έχουν καλοκαίρι) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν με βάση τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού όλα τα μεγάλα αστέρια τους εκεί παίζουν και κατά συνέπεια θα επηρεαστούν εξίσου οι Εθνικές τους.

Το Τσάμπιονς Λιγκ πάλι θα πρέπει να ξεκινήσει ίσως και από τέλη Μαΐου (σ.σ.: τα πρώιμα προκριματικά και οι όμιλοι να αρχίσουν αρχές Αυγούστου, ώστε το τελευταίο ματς των γκρουπ που διεξάγεται αρχές Δεκέμβρη να πάει ένα μήνα νωρίτερα. Φτάνοντας λοιπόν στο Μουντιάλ, για το οποίο οι διεθνείς θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί περίπου για τη μίνι προετοιμασία τους ένα μήνα πιο πριν (σ.σ.: υπολογίστε κι αυτό και όχι μόνο την καθαρή αγωνιστική περίοδο της διοργάνωσης), θα υπάρχει ένα σούπερ θετικό! Αυτό θα είναι ότι τα αστέρια των χωρών θα βρίσκονται σε τοπ φόρμα και δεν θα είναι κουρασμένα όπως εάν έπαιζαν Ιούνιο ως συνήθως. Επίσης το όλο θέμα θα έχει και την πλάκα του. Φανταστείτε ημιτελικό Αργεντινή-Ιταλία ανήμερα των Χριστουγέννων ή Αγγλία-Βραζιλία την Πρωτοχρονιά. Σούπερ μπαλίτσα με κουραμπιέδες και κάλαντα.

Τι θα ακολουθήσει όμως από το φινάλε του Μουντιάλ μέχρι και το φινάλε της σεζόν που εξαιτίας της διακοπής λογικά θα τραβήξει έως και τα τέλη Ιουνίου; Εκεί βρίσκεται η άλλη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος. Εάν αυτό ήταν να συμβεί στις μέρες μας, παίκτες όπως οι Τσάμπι Αλόνσο, Πίρλο, Τσάβι, Λάμπαρντ είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή δεν είναι τόσο physical, δεν θα έβγαζαν με τίποτα την χρονιά. Και οι υπόλοιποι όμως βιονικοί τύπου Κριστιάνο Ρονάλντο, Βιδάλ, Γιάγια Τουρέ, Μασεράνο δεν υπήρχε περίπτωση να έφταναν έως το τέλος, αποδίδοντας στον ίδιο σούπερ ρυθμό. Φανταστείτε λοιπόν και πάλι τι θα συμβεί από τα προημιτελικά του Τσάμιονς Λιγκ και μετά. Τι μπάλα θα δούμε και πόσες εκπλήξεις έχουν να συμβούν στο... σεντόνι ή στα πρωταθλήματα όπου όπου οι μικρομεσαίες ομάδες που δεν θα έχουν τόσους διεθνείς, θα είναι ξεκούραστες και θα πετούν, έχοντας κάνει τη διακοπή του Μουντιάλ να λειτουργεί υπέρ τους.

Αυτά και άλλα πολλά που είτε δεν τα σκεφτήκαμε ακόμα είτε θα προκύψουν εκείνο τον καιρό. Προς το παρόν αυτά που γράψαμε φαντάζουν μακρινά. Μέχρι το 2022 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Ωστόσο, ο χρόνος περνάει γρήγορα και δεν θα αργήσει η ημέρα που θα τα βιώσουμε όλα αυτά τα παράξενα. Αλλωστε για τούτο το λόγο τα... σερβίρει η FIFA από τώρα (σ.σ.: όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις με κάθε νέο επώδυνο... μακροπρόθεσμο μέτρο), ώστε να τα εμπεδώσουμε αργά και σταθερά. Η αλήθεια είναι όμως πως οι παραπάνω σκέψεις και διεργασίες δεν αρέσουν σε κανέναν και δίνουν έξτρα τροφή σε όσους μίλησαν για ύποπτη ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ που λίγα χρόνια πιο παλιά, πριν τον οικοδομικό οργασμό, ήταν μία περιοχή σκέτη έρημος. Μα καλά Παγκόσμιο Κύπελλο στην έρημο και μάλιστα υπό τους ήχους του σήμαντρου; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ζιλ Ριμέ...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα