Σε ρυθμούς μουντιαλικής... σάμπας!

Θάνος Σαρρής
Σε ρυθμούς μουντιαλικής... σάμπας!

bet365

Μία μέρα έμεινε για τη φαντασμαγορική κλήρωση του Μουντιάλ της Βραζιλίας και το gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα!

Το πολυαναμενόμενο event θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα ντο Σαουίπε, ένα θέρετρο της Μπαΐα 76 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Σαλβαδόρ και οι διοργανωτές έχουν στήσει ένα μεγάλο σόου, με μεγάλες εκπροσωπήσεις, σάμπα, αλλά και... σκάνδαλα!

Εκπρόσωποι... χιλίων καρατίων!

Φυσικά, από την κλήρωση δεν μπορούν να λείπουν ποδοσφαιρικοί θρύλοι του παρελθόντος. Ο κάτοχος δύο Μουντιάλ Καφού, ο οποίος έχει αγωνιστεί συνολικά σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα με τη Σελεσάο, θα έχει βασικό ρόλο στη γιορτή. Δεν θα είναι όμως ο μοναδικός. Σπουδαίοι θρύλοι του παρελθόντος, όπως ο Φάμπιο Καναβάρο, κάτοχος του Μουντιάλ του 2006, ο Μάριο Κέμπες που με την Αργεντινή πήρε τον τίτλο του 1978, ο Λόταρ Ματέους της τροπαιούχου Γερμανίας του 1990, ο Ζινεντίν Ζιντάν, εκπρόσωπος των τρικολόρ του 1998 και ο Σερ Τζέοφ Χαρστ που το 1966 χάρισε στην Αγγλία το Παγκόσμιο Κύπελλο, τον μοναδικό μεγάλο τίτλο που έχουν κατακτήσει τα «τρία λιοντάρια», θα βρίσκονται εκεί!

Ένας ακόμα ζωντανός θρύλος που θα παρευρεθεί είναι ο 86χρονος, πλέον, Αλσίντες Γκίγια, μοναδικός επιζώντας από τη θρυλική Ουρουγουάη που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1950, σκοράροντας το μοναδικό γκολ της Σελέστε στο τότε Μαρακανά απέναντι στη Σελεσάο. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές απογοητεύσεις που έχουν γνωρίσει οι Βραζιλιάνοι και οδήγησε ακόμα και σε αυτοκτονίες!. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο Φερνάντο Ιέρο, παρότι όταν η Φούρια Ρόχα κατακτούσε το Μουντιάλ είχε κρεμάσει τα παπούτσια του. Είχε ωστόσο μερίδιο στην επιτυχία, καθώς ήταν αθλητικός διευθυντής των Ισπανών! Ο Πελέ δήλωσε ότι θα εμφανιστεί στην κλήρωση, αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην διαδικασία επειδή είναι... γκαντέμης!

Καταγγελίες για ρατσιστική διάκριση...

Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 τοπική ώρα (18:00 Ελλάδας) και θα παρουσιαστεί από τους Βραζιλιάνους ηθοποιούς Φερνάντα Λίμα και Ροντρίγκο Χίλμπερτ, γεγονός πάντως που προκάλεσε ψιθύρους και καταγγελίες για ρατσιστική στάση της εταιρείας που ανέλαβε τη διοργάνωση, της GEO Eventos. Το πρακτορείο Reuters τόνισε ότι είχαν προταθεί δύο Αφρο-Βραζιλιάνοι ως παρουσιαστές, με στόχο να εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων, αλλά τελικά το ανοιχτόχρωμο μοντέλο και ο λευκός σύζυγός του πήραν τις θέσεις! Μάλιστα, υπάρχει και τοποθέτηση του εισαγγελέα Ζόρζε Σάντος, ο οποίος διέταξε έρευνα για πιθανή ρατσιστική διάκριση.

Η καλλιτεχνική εκπροσώπηση...

Την κλήρωση θα ακολουθήσει ολόκληρο σόου με επιρροές από την βραζιλιάνικη κουλτούρα. Καλλιτέχνες όπως η τραγουδίστρια από τη Μπαΐα, Μάργκαρεθ Μενέζες, θα αναλάβουν να δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα στη βραδιά. Παράλληλα το παρών θα δώσει το πολιτιστικό συγκρότημα Ολόντουμ το οποίο δημιουργήθηκε το 1979 προκειμένου να σταθεί απέναντι στο ρατσισμό και να ενισχύσει τις περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες. Είναι βασισμένο στην αφροβραζιλιανική κοινότητα του Σαλβαδόρ και ξεχωρίζει για τον σάμπα-ρέγκε ήχο του.

Στην κλήρωση θα βρεθεί και μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της σάμπα στη Βραζιλία, η Αλσιόνε Ντίζ Ναζαρέτ, γνωστή με το παρατσούκλι «Α Μarrom». Σε ηλικία 66 ετών, αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρισμένες τραγουδίστριες του βραζιλιάνικου μουσικού είδους! Την εκδήλωση θα πλαισιώσει και ένας εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς. Ο λόγος για τον Εμισίντα, των 28χρονο Hiphoper που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, αλλά και εκτός της χώρας.

Στα ήδη υπάρχοντα προαναφερθέντα ονόματα, προστέθηκαν ο Αλεξάντρε Πιρές, με 25ετή καριέρα στο τραγούδι, η Βανέσα ντα Μάτα, μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της βραζιλιάνικης ποπ, καθώς και η χορευτική ομάδα της Ντέμπορα Κόλκερ, χορογράφου που έχει δημιουργήσει εξαιρετικές παραστάσεις.

Τα εισιτήρια

Ήδη έχουν έχουν ζητήσει εισιτήρια 6,164,682 άτομα, με την πρώτη περίοδο αιτήσεων να έχει ολοκληρωθεί από τις 10 Οκτωβρίου του 2013! Αιτήσεις έχουν κατατεθεί από 203 διαφορετικές χώρες, ενώ για το εναρκτήριο ματς στο Σάο Πάολο έχουν ζητήσει «μαγικά χαρτάκια» 726.067 άτομα και για τον τελικό στο ανακαινισμένο Μαρακανά 751.165! Η πρώτη φάση της διάθεσης ολοκληρώθηκε με την πώληση 889.305 εισιτηρίων, ενώ στη συνέχεια διατέθηκαν 1.1 εκατομμύρια εισιτήρια σε επτά ώρες!

Η κλήρωση με αριθμούς

-2.7000 άνθρωποι δουλεύουν για το event από διαφορετικά πόστα.

- 9000 τετραγωνικά μέτρα καταλαμβάνει ο χώρος στον οποίο θα βρίσκονται οι καλεσμένοι. Ο χώρος θα φιλοξενήσει 4.800 διαπιστευμένους επισκέπτες και προσωπικό, 30 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 79 τηλεοπτικούς, καθώς θα υπάρχει προβολή σε 200 χώρες.

-36 τόνους ζυγίζει ο φωτιστικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί! Τα καλώδια για τον φωτισμό θα καταλαμβάνουν 11 χιλιόμετρα, ενώ θα υπάρχουν 200 προτζέκτορες και 308 κάτοπτρα. Συνολικά, ο αριθμός των καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν φτάνει τα 46 χιλιόμετρα!

-580 τετραγωνικά μέτρα καταλαμβάνει το stage που θα γίνει η κλήρωση

-30 προπονητές από τις συμμετέχουσες ομάδες θα παρευρεθούν στη Μπαΐα. Θα λείπουν μόνο ο Ουρουγουανός Όσκαρ Ταμπάρες και ο Μεξικανός Μιγκέλ Ερέρα.

 

Τελευταία Νέα