Πως το μουσείο – φάντασμα των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε... μουσειάκι!

Δήμος Μπουλούκος
Πως το μουσείο – φάντασμα των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε... μουσειάκι!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος συνεχίζει στο gazzetta.gr τις αποκαλύψεις για το μουσείο – φάντασμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο πετάχτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ!

Ξεκινήσαμε χθες τη δημοσίευση της έρευνας για το μουσείο, το οποίο έπρεπε να κατασκευαστεί στο χώρο του IBC με νόμο του ελληνικού κράτους και για οποίο ενώ διατέθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ουδέποτε παραδόθηκε έτοιμο.

Από τις 7/6/2010 οι εργασίες σταμάτησαν οριστικά καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία υπέβαλε δήλωση διακοπής εργασιών καθώς είχε σταματήσει η χρηματοδότηση, ενώ μέχρι τότε είχε εισπράξει 20.800.000 ευρώ από τα 48.147.962 που είχαν προϋπολογιστεί μετά την έκπτωση για ολόκληρο το έργο. Στο ερώτημα τι είχε προλάβει να φτιάξει μέχρι τότε ο εργολάβος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανικές εργασίες εργασίες, χωρίς να έχει γίνει καμία εσωτερική διαμόρφωση.

Διαβάστε, όμως, τη συνέχεια της ιστορίας που καταδεικνύει τον τουλάχιστον ανεπαρκή τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους

Η αλλαγή στάσης

Μέχρι να φτάσουμε στη διακοπή της λειτουργίας των εργασιών, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αρχίσει να αλλάζει τις σκέψεις του και στη στάση του για την αναγκαιότητα κατασκευής δύο μουσείων, για το μέγεθος των μουσείων, αλλά και για το κόστος λειτουργίας τους.

Μάλιστα για να δικαιολογήσουν την αλλαγή στάσης οι παράγοντες του Υπουργείου, υποστήριζαν ότι θα ήταν περιορισμένο το κοινό στο οποίο απευθύνονταν, ξεχνώντας φαίνεται ότι αυτή η χώρα γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους διοργάνωσε δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία!

Τελικά πέρασε ο ισχυρισμός τους , ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι είχε άλλα... κίνητρα καθώς με νέο νόμο (3878/2010) , τροποποιήθηκε η παράγραφος που αφορούσε την αποκλειστική χρήση του συγκεκριμένου τμήματος ως Ολυμπιακού Μουσείου και έδινε τη δυνατότητα για πρόσθετες εμπορικές χρήσεις.

Βλέπετε η Ελλάδα είχε μπει στον αστερισμό της κρίσης και είχε καλλιεργηθεί η άποψη για πώληση του IBC σε ιδιώτες και ένα μεγάλο μουσείο σε αυτό το χώρο, ενδεχομένως να επηρέαζε τους υποψήφιους αγοραστές.

Πάντως ο νέος νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά ως αιτιολογία για την αλλαγή αυτή: «την οικονομική αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του έργου». Με τη δημοσίευση της συγκεκριμένης διάταξης εκδόθηκε και τυπικά η απόφαση για οριστική διακοπή των έργων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην έκταση και βάσει των μελετών που είχαν δημιουργηθεί, δεν θα γίνει ποτέ, ρίχοντας στον πάτο του πηγαδιού τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για την εκπόνηση των μελετών και τις πρώτες κατασκευές.

Τα νέα δεδομένα

Πλέον μιλάμε για μουσείο – φάντασμα, το οποίο εάν ποτέ γίνει, θα είναι μουσειάκι και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε, ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτής της ιστορίας...

Τα νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο φυσικά πέρασαν και όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα συμπεριλαμβανομένου του IBC.

Λόγω των πιέσεων της πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Φάνης Πετραλιά που οραματίστηκε το έργο των δύο μουσείων, το ΤΑΙΠΕΔ συμπεριέλαβε στις υποχρεωτικές χρήσεις του ΙΒC και τη δημιουργία μουσείου, κάτι δηλαδή που έπρεπε να εκπληρώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Τελικά πλειοδότης στον διαγωνισμό αναδείχθηκε η εταιρεία LAMDA DEVELOPMENT η οποία δημιούργησε το Golden Hall και πήρε την εκμετάλλευση του χώρου του ΙΒC για 90 χρόνια.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα μας, οι υποχρεωτικές χρήσεις που ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία Μουσείου αφορούσαν μόνο επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων και θα λεγόταν «Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004»

Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται οριστικά η δημιουργία Μουσείου του Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού, κάτι που μάλλον δεν στενοχωρεί κανέναν, αλλά και ότι μεταβάλλεται το αντικείμενο του άλλου μουσείου, που πλέον επικεντρώνεται στους Ολυμπιακούς που έγιναν πριν από εννέα χρόνια στην ελληνική πρωτεύουσα

.Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η θεαματική μείωση των χώρων του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ το ελληνικό κράτος έχει δώσει 20.000.000 - σχεδόν τα μισά από τα απαιτούμενα σύμφωνα με τον αρχικό προυπολογισμό - για μουσείο 17.290 μέτρων, ξαφνικά τα χρήματα αυτά ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, με τη νέα απόφαση για έξι φορές μικρότερη έκταση μουσείου από την αρχική (μόνο 3.000 τετραγωνικά μέτρα).. Το ελληνικό παράλογο σε όλο το μεγαλείο του...

Και πλέον έχουμε φτάσει στη σημερινή πραγματικότητα όπου στη δυτική πλευρά του Golden Hall υπάρχει ένας χώρος για τη δημιουργία Μουσείου, ο οποίος όμως θα περιοριστεί με τις ανάλογες διαμορφώσεις σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα και περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας και της LAMDA DEVELOPMENT που έχει πάρει την εκμετάλλευση του χώρου.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς αύριο ακολουθούν νέες αποκαλύψεις

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα