Playoffs... made in Greece!

Playoffs... made in Greece!

bet365

Σε ποια χώρα το σύστημα διεξαγωγής των playoffs μπορεί κι αλλάζει ανά φάση; Μόνο στην Ελλάδα! Το gazzetta.gr έκανε τον απολογισμό και τη σύγκριση με την Ευρώπη.

Πριν αρχίσουν τα playoffs ο προπονητής του Π.Α.Ο.Κ., Σούλης Μαρκόπουλος, εξέφρασε το παράπονό του για το... συμπιεσμένο πρόγραμμα της φάσης των προημιτελικών, η οποία ήθελε τις ομάδες να δίνουν έως και 3 αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα 5 ημερών. Έκτοτε δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για οτιδήποτε αφορά την postseason της Α1. Προφανώς επειδή άπαντες έχουν τους λόγους τους να μη το κάνουν.

Αλλά πώς να προσπεράσει κανείς το γεγονός πως το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα πιθανότατα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη (ίσως και στον κόσμο) με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής των playoffs ανά φάση! Σ' αυτή των «8» ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε. ορίζει 1+1+1 αναμετρήσεις στις έδρες των ομάδων, σ' αυτή των «4» μετατρέπεται σε 2+2+1, πριν εν τέλει επιστρέψει για χάρη της τελικής σειράς στο 1+1+1+1+1.

Το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής εφαρμόζεται απ' την αγωνιστική περίοδο 2011-12 και μέχρι στιγμής το μόνο θετικό στοιχείο αφορά τις υποδεέστερες ομάδες κάθε σειράς: Γλιτώνουν έξοδα μετακίνησης. Σαν να λένε πως είναι σίγουρες για τους γρήγορους αποκλεισμούς τους. Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη, αναγκάσουν σε Game 5 και πάει στράφι ο προγραμματισμός στο λογιστήριο. Αλλά πώς να γίνει η έκπληξη, όταν η λογική θέλει τις ισχυρές ομάδες κάθε σειράς, δηλαδή αυτές με το άνευ συγκρίσεως έμψυχο δυναμικό σε σχέση με τους εκάστοτε αντίπαλους τους και με το πλεονέκτημα έδρας, να αρχίζουν με 2-0; Με τι ψυχολογία μπορεί η μικρότερης δυναμικής κάθε ομάδα να κάνει την ολική επαναφορά;

Η Α1 είναι λίγκα για δύο ομάδες (βλ. Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός), αλλά πόσο πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν μία ημιτελική σειρά με σύστημα διεξαγωγής 1+1+1+1+1, αν έπειτα το πρόσφατο 84-61 του Παναθηναϊκού στο Ο.Α.Κ.Α. ο Πανιώνιος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στη Νέα Σμύρνη ό,τι στην κανονική περίοδο, ώστε να επιστρέψει στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με 1-1 κι ανεβασμένη ψυχολογία; Και στη συνέχεια ας αποκλειστεί με το άκρως λογικό 3-1. Τουλάχιστον μαζί με το σκορ πρόκρισης θα άλλαζε και το ενδιαφέρον.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής όσο εξυπηρετεί τις υποδεέστερες ομάδες από πλευράς εξόδων και μόνο, άλλο τόσο κι ίσως για περισσότερους λόγους εξυπηρετεί και τις ισχυρές, οι οποίες στην Ελλάδα δύσκολα θα ξεφύγουν απ' το «αιώνιο» ζευγάρι. Το 2005, όταν στους Τελικούς συναντήθηκαν ο Παναθηναϊκός κι η Α.Ε.Κ., φαντάζει πολύ μακρινό. Όχι επειδή πια η τελευταία δε βρίσκεται στην Α1...

Ρίξτε μία ματιά στα playoffs μερικών απ' τα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα στην Ευρώπη:

ΕΛΛΑΔΑ
Προημιτελικοί: 1+1+1
Ημιτελικοί: 2+2+1
Τελικοί: 1+1+1+1+1

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προημιτελικοί: 1+1+1
Ημιτελικοί: 2+2+1
Τελικοί: 2+2+1

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προημιτελικοί: 1+1+1
Ημιτελικοί: 2+2+1
Τελικοί: 2+2+1+1+1

ΙΤΑΛΙΑ
Προημιτελικοί: 2+2+1+1+1
Ημιτελικοί: 2+2+1+1+1
Τελικοί: 2+2+1+1+1

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προημιτελικοί: 1+1+1+1+1
Ημιτελικοί: 1+1+1+1+1
Τελικοί: 1+1+1+1+1

ΓΑΛΛΙΑ
Προημιτελικοί: 1+1+1
Ημιτελικοί: 1+1+1
Τελικός: 2+2+1

VTB LEAGUE
Πρώτη Φάση: 1+2
Προημιτελικοί: 2+2+1
Ημιτελικοί: 2+2+1
Τελικοί: 2+2+1

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ιταλία αποδείχθηκαν θαυμαστές του ΝΒΑ κι απ' την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο τα playoffs υιοθέτησαν το σύστημα διεξαγωγής του (best-of-seven σειρές σε όλες τις φάσεις). Στην φάση των προημιτελικών οι 3 εκ των 4 σειρών κρίθηκαν στο Game 7 κι οι ομάδες χρειάστηκαν να δώσουν 7 αναμετρήσεις σε διάστημα 13 ημερών! Κι ήταν μόλις η πρώτη φάση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα