Οι Άγγλοι που έκοψαν το δρόμο στον ΠΑΟΚ…

Οι Άγγλοι που έκοψαν το δρόμο στον ΠΑΟΚ…

Οι Άγγλοι που έκοψαν το δρόμο στον ΠΑΟΚ…

bet365

Αν νομίζετε ότι ο Kρεγκ Πόοουσον είναι ο πρώτος Άγγλος ρέφερι που στέρησε μια ιστορική πρόκριση στον ΠΑΟΚ, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο Άλαν Ρόμπινσον πριν 36 χρόνια του είχε φράξει το δρόμο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε μέχρι το τελευταία δευτερόλεπτα, αυτά που έντρομος ο Kρεγκ Πόουσον δεν άφησε να παιχθούν μη τυχόν και γίνει το 3-3, απέναντι στον Άγιαξ, κατόρθωσε και έφερε μια εκ προοιμίου χαμένη σειρά, όπως μας έλεγαν, να κρίνεται σε μια κλωστή, σε μια λεπτομέρεια, σε μια ή και περισσότερες αποφάσεις του Άγγλου ρέφερι από το Σέφιλντ.

Κανένας στο στρατόπεδο των νταμπλούχων Ελλάδας δεν στέκεται αποκλειστικά και μόνο στα τρία πέναλτι, αλλά στην συνολική εικόνα και αντίδραση του Πόουσον, ο οποίος από το 11ο λεπτό και μετά, όταν ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ και «πάγωσε» την κατάμεστη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Θα ήταν λάθος να σταθείς μόνο στα πέναλτι, ούτε να περιμένεις από τον Πασχαλάκη να νικήσει δύο και τρεις φορές τον Ντούσαν Τάντιτς.

Άλλωστε, η ιστορία με τα πέναλτι είναι μια χαμένη υπόθεση στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, που ουδέποτε έχει πανηγυρίσει πρόκριση που κρίθηκε από την «άσπρη βούλα», αφήστε που στα έξι τελευταία παιχνίδια του στα προκριματικά και τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ έχει δει να καταλογίζονται εις βάρος του επτά πέναλτι! Πάντως, τρία σε ένα ματς πρώτη φορά του συνέβη…

Οι πρωταθλητές Ελλάδας φωνάζουν (και) για την τελευταία φάση του δραματικού αγώνα. Ο Πόοουσον βλέπει το πεντακάθαρο χέρι του Ντεστ, αλλά δεν τολμά να υποδείξει την παράβαση. Σφυρίζει τη λήξη μην τυχόν και γίνει η... ζημιά.

Αυτό που δεν του συνέβη πρώτη φορά ήταν μια εχθρική και 100% εις βάρος του «made in England». Συνολικά σε ένδεκα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, οκτώ διαφορετικοί Αγγλοι διαιτητές έχουν σφυρίξει. Δύο έχουν περάσει στην ιστορία και δίπλα από το όνομα του Άλαν Ρόμπινσον τοποθετήθηκε κι αυτό του Kρεγκ Πόουσον.

Στους νεότερους μπορεί το όνομα του πρώτου να μη θυμίζει απολύτως τίποτα, όμως ήταν ο διαιτητής που με τις αποφάσεις του έκρινε το αποτέλεσμα στο θρίλερ του Μονάχου το Νοέμβριο του 1983 κόντρα στην πανίσχυρη Μπάγερν, στερώντας μια ιστορική πρόκριση από τον ΠΑΟΚ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου του 1983, όταν ο «Δικέφαλος» έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει από την συνέχεια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την Μπάγερν Μονάχου μέσα στο σπίτι της. Όμως, στο τέλος έμεινε με την όρεξη. Και τότε ξεγραμμένο είχαν τον ΠΑΟΚ από την ημέρα της κλήρωσης, ωστόσο μετά από συνολικά 210 λεπτά μονομαχίας οι «ασπρόμαυροι» είχαν μείνει όρθιοι. Οι λογαριασμοί θα ξεκαθάριζαν στα πέναλτι, μετά το 0-0 σε Τούμπα και Μόναχο, εκεί όπου έκλεψε την παράσταση ο Άγγλος ρέφερι Άλαν Ρόμπινσον.

Εκείνο ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του! Σφύριζε από το 1956, αλλά έγινε διεθνής το 1983 και βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Έφτασε, τρία χρόνια μετά, να διευθύνει τελικό κυπέλλου Αγγλίας, Λίβερπουλ - Έβερτον (οι «κόκκινοι» είχαν κερδίσει 3-1), έγινε καθηγητής διαιτησίας στο Πόρτσμουθ και «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών τον Φεβρουάριο του 2017.

Μετά το πρώτο εύστοχο πέναλτι από τον Κωστίκο, ο Ρόμπινσον σφυρίζει δύο φορές επανάληψη στην εκτέλεση του Κλάους Άουγκενταλερ. Ο κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν σκόραρε με την τρίτη προσπάθεια. «Δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα αποκρούσω όχι δύο, αλλά ούτε ένα πέναλτι του Αουγκεντάλερ, είχε φοβερά δυνατό σουτ, όμως ο Άγγλος διαιτητής με αδίκησε, ειδικά στο δεύτερο πέναλτι το οποίο δεν έπρεπε να επαναληφθεί», θυμάται ακόμη και σήμερα ο Μλάντεν Φούρτουλα.

Ο Αουγκεντάλερ μετά την τρίτη και επιτυχημένη προσπάθεια πλησίασε τον Σέρβο τερματοφύλακα και μια κίνησης παρηγοριάς ήταν σα να παραδέχεται ότι είχε δίκιο. Ο «Φούκι» δεν πτοήθηκε έπιασε το πέναλτι του Ούλι Χένες και ο ΠΑΟΚ πήρε το πάνω χέρι. Ο Ρόμπινσον θα δώσει επανάληψη και στο πρώτο χαμένο πέναλτι του Βασίλη Βασιλάκου, οι πρώτοι τέσσερις ασπρόμαυροι «εκτελεστές» ήταν εύστοχοι (Κωστίκος, Δημόπουλος, Σκαρτάδος, Βασιλάκος), αλλά ο Δαμανάκης αστόχησε στο καθοριστικό πέναλτι πριν φτάσουμε στην 19η εκτέλεση και το χαμένο πέναλτι από τον 19χρονο, τότε, Κώστα Μαλιούφα.

Ο Βέλγος τερματοφύλακας, Ζαν Μαρί Πφαφ, που μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει ποτέ άλλοτε πέναλτι στην καριέρα του είδε από τα δικά του πόδια (και χέρια) να περνάει η Μπάγερν στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο ΠΑΟΚ να μνημονεύεται στην ευρωπαϊκή ισοτρία των Βαυαρών ως ένας «ανίκητος αντίπαλος».

 

Τελευταία Νέα