Οι 60 ημέρες της απόλυτης «ερυθρόλευκης» καθίζησης...

Αντωνία Σπανού
Οι 60 ημέρες της απόλυτης «ερυθρόλευκης» καθίζησης...
Ο Ολυμπιακός μέσα σε σχεδόν 60 ημέρες έχει καταφέρει να καταστρέψει όλα όσα έχτιζε από την αρχή της σεζόν και η Euroleague Greece καταγράφει πως έφτασε σε αυτό το σημείο.

Ήταν 17 Ιανουαρίου του 2019, όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε την Χίμκι εύκολα μέσα στο ΣΕΦ, είχε ρεκόρ 12-7 και είχε όλα τα δεδομένα με το μέρος του για την κατάκτηση της 4ης θέσης ή στην χειρότερη της 5ης στην κανονική διάρκεια της Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν καλά, είχαν νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλο με εμφατικό τρόπο, είχαν μεγάλες νίκες κόντρα σε κορυφαίους αντιπάλους, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Εφές και η Μπαρτσελόνα και όλα έδειχναν ότι έπρεπε να κάνει τα... βασικά για να έχει ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Εκείνο το βράδυ όμως, της 17ης του Ιανουαρίου όμως ήταν κομβικό. Τα πάντα άλλαξαν και και μέσα σε σχεδόν 60 ημέρες έχουν έρθει τα πάνω – κάτω αγωνιστικά για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Ολυμπιακός έχασε εντελώς την ταυτότητα του μέσα στο παρκέ, άρχισε να χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο και πλέον βρίσκεται στην δύσκολη θέση να ψάχνει μια καλή εμφάνιση σε συνδυασμό με θετικά αποτελέσματα για να κλείσει δυνατά την κανονική διάρκεια της Euroleague και να βρεθεί τελικά στα playoffs.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Αμέσως μετά την νίκη κόντρα στους Ρώσους, ο Ολυμπιακός ταξίδευε για την Κωνσταντινούπολη, για να αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε σε ένα ντέρμπι μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων ομάδων, μέχρι εκείνη την στιγμή.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε δείξει από την αρχή της σεζόν ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να την νικήσει και απέδειξε μέσα στο παρκέ ότι ήταν ανώτερη του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν φάνηκαν ανταγωνιστικοί σε κανένα σημείο του αγώνα και έχασαν με 90-75, σε μια ήττα πάντως που μπορούσε να χαρακτηριστεί και εντός προγράμματος.

Για την συνέχεια ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε μέσα στο «σπίτι» του την Μπαρτσελόνα, σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της φετινής κανονικής διάρκειας, αφού οι «μπλαουγκράνα» είχαν τους ίδιους στόχους με τους «ερυθρόλευκους».

Σε ακόμα ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων, δεν ήταν καλός και έχασε και πάλι εύκολα με 55-76, ενώ παράλληλα χάθηκε και η διαφορά του πρώτου αγώνα.

Η δεύτερη σερί ήττα ήταν γεγονός και αυτή την φορά έκανε μεγαλύτερο... κρότο, αφού ήρθε μέσα στο ΣΕΦ και σε ένα παιχνίδι που ήταν must win για τον Ολυμπιακό και είχε αποδείξει τα περασμένα χρόνια ότι γνωρίζει καλά πως να παίρνει τέτοιου είδους ματς.

Την 22η αγωνιστική ο Μπλατ και οι παίκτες του ταξίδεψαν μέχρι το Τελ Αβίβ, για να βρουν απέναντι τους τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και την αναγεννημένη Μακάμπι. Και αυτό βρήκαν. Μια ομάδα με την υπογραφή του πρώην προπονητή των «ερυθρόλευκων», που πάλεψε σκληρά μέχρι το τέλος, δεν φοβήθηκε το ξέσπασμα του Βασίλη Σπανούλη και πήρε τελικά την νίκη με 65-64, αρχίζοντας να κάνει πολύ αληθινούς τους εφιάλτες για τους «ερυθρόλευκους».

Η τρίτη σερί ήττα ήταν γεγονός και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν την ελληνική ομάδα, αφού η «μάχη» της πρόκρισης πλέον άρχισε να γίνεται πιο υπαρκτή απ' ότι ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η 23η αγωνιστική περιελάμβανε μεγάλο ντέρμπι κόντρα στην Εφές, στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα ένα ματς... must win για τον Ολυμπιακό, που όμως είχε την ίδια κατάληξη. Η Εφές αποδείχτηκε σκληρός αντίπαλος για την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ και πήρε την νίκη με 75-65, «βυθίζοντας» και άλλο στην αγωνιστική κρίση τους «ερυθρόλευκους».

Πλέον, τα πράγματα είχαν γίνει εξαιρετικά δύσκολα και η επόμενη αγωνιστική κόντρα στην φορμαρισμένη ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν βοήθησε στην εκτόνωση της πίεσης. Οι Ρώσοι δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας στον Μπλατ και τους παίκτες του, πήραν την νίκη στο Φάληρο και «έγραψαν» την 5η σερί ήττα για τους «ερυθρόλευκους» που δίνουν μεγάλη «μάχη» να βρουν και να παρουσιάσουν το πρόσωπο που είχαν στην αρχή της σεζόν.

Η νίκη κόντρα στην αποκλεισμένη Μπουντούτσνοστ, μέσα στο Μαυροβούνιο, βοήθησε και βαθμολογικά και κυρίως ψυχολογικά τον Ολυμπιακό να πάρει μια... ανάσα και να σταματήσει αυτό το σερί ηττών, που βύθισε την ελληνική ομάδα.

Η 26η αγωνιστική δεν άφησε περιθώρια χαλάρωσης για τον Ολυμπιακό και το ματς κόντρα στην φορμαρισμένη Αρμάνι Μιλάνο ήταν ακόμα μια πρόκληση, ακόμα μια δοκιμασία, για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ. Το πρώτο ημίχρονο μπορεί να πήγε καλά για τον Ολυμπιακό, η απώλεια του Βασίλη Σπανούλη όμως και η «φωτιά» που πήρε ο Μάικ Τζέιμς δεν άφησαν και πάλι κανένα ιδιαίτερο περιθώριο αντίδρασης, δίνοντας στην ιταλική ομάδα την νίκη με 66-57 και παράλληλα αφήνοντας τον Ολυμπιακό να ψάχνει λόγους και αιτίες.

Κάπως έτσι μέσα σε μόλις 60 ημέρες και 7 ήττες σε 8 παιχνίδια ο Ολυμπιακός βρίσκεται με την πλάτη στον... τοίχο και μοιάζει να παίζει τα... ρέστα του στα ματς που απομένουν.

Η ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η... ΑΡΧΗ

Με τα δεδομένα στο ελληνικό πρωτάθλημα να είναι συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να βρει γρήγορα τον καλό του εαυτό και να ξεκινήσει μια μίνι αντεπίθεση για να «σώσει» ότι περισσότερο μπορεί μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague. Απομένουν τέσσερα παιχνίδια, που θεωρητικά είναι ένα καλό πρόγραμμα για τους «ερυθρόλευκους» και η αρχή γίνεται με το παιχνίδι κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ υποδέχεται τους Γερμανούς στο ΣΕΦ σε ένα ματς που και οι δύο ομάδες παίζουν τα... ρέστα τους και θέλουν μια νίκη – οξυγόνο. Περιθώρια για άλλες απώλειες δεν υπάρχουν και στον Ολυμπιακό το γνωρίζουν καλά αυτό.

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιάνις Στρέλνιεκς είναι εκτός, τα πράγματα στην περιφέρεια είναι δύσκολα και θα πρέπει άπαντες να κάνουν step up αν δεν θέλουν να συνεχιστεί αυτή η κακή περίοδος. Το παιχνίδι στο Φάληρο αποκτά ξεχωριστή σημασία και ακολουθούν εκείνο κόντρα στην Γκραν Κανάρια στην Ισπανία, κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας στην Ελλάδα και κλείνει το πρόγραμμα, με το ματς κόντρα στην αποκλεισμένη εδώ και καιρό Νταρουσάφακα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται αγωνιστική ανάταση, να κάνει το 4/4 στα εναπομείναντα ματς και να βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση λίγο πριν τα playoffs.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.