Γι' αυτό έχουν εξανεμιστεί οι «πράσινες» ελπίδες

Γι' αυτό έχουν εξανεμιστεί οι «πράσινες» ελπίδες

Gazzetta team
Γι' αυτό έχουν εξανεμιστεί οι «πράσινες» ελπίδες
Η EuroLeague Greece εξηγεί με την βοήθεια των αριθμών για ποιον λόγο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει απομακρυνθεί από το κυνήγι των playoffs. Η αναλογία των εντός έδρας ηττών με τις εκτός έδρας νίκες και η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συμπληρώθηκαν αισίως τα 2/3 της σεζόν στην EuroLeague και ο Παναθηναϊκός βλέπει κατάματα -πλέον- το φάσμα του αποκλεισμού από τα playoffs ύστερα από εννέα χρόνια και δη από τη σεζόν 2009-2010.

Με ρεκόρ 8-12 και με 10 παιχνίδια να απομένουν, οι «πράσινοι» καλούνται να κάνουν την μία υπέρβαση μετά την άλλη προκειμένου να σώσουν την κατάσταση. Αν… σώζεται φυσικά. Και αυτό έχει να κάνει με το αγωνιστικό πρόσωπο που δείχνουν μακριά από το ΟΑΚΑ, όπου έχουν φέτος τις χειρότερες επιδόσεις τους με μόλις μία νίκη σε σύνολο 10 αγώνων.

Τι είναι, όμως, εκείνο που τους έχει φέρει σε αυτήν την δυσμενή θέση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα με το νέο format της EuroLeague όπου είχε καταφέρει να πάρει και πλεονέκτημα έδρας στο τέλος της regular season; Τα πράγματα είναι απλά. Όταν το πρόσημο μεταξύ των εκτός έδρας νικών και των εντός έδρας ηττών είναι αρνητικό, οι πιθανότητες πρόκρισης είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες.

Η γλώσσα των αριθμών αποτελεί και τον καλύτερο μάρτυρα! Φέτος ο Παναθηναϊκός έχει γνωρίσει τρεις φορές την ήττα στην έδρα του, ενώ μακριά από αυτήν το ρεκόρ είναι 1-9! Όπερ και σημαίνει 1 πλην 3… μείον 2! Με το -2 δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά, κάτι που μπορεί να γίνει αν στην καλύτερη των περιπτώσεων έρθουν… ίσα βάρκα και ίσα πανιά. Στα 10 τελευταία παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει να παίξει στο ΟΑΚΑ με Εφές, Χίμκι, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπουντούτσνοστ, ενώ μακριά από αυτό με Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μάλιστα τα τρία τελευταία συνεχόμενα!) Αρμάνι Μιλάνο.

Με 7-3 εντός και 1-9 εκτός θα πρέπει στο τέλος της regular season να έχει τουλάχιστον 12-3 εντός και 3-12 εκτός για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Και πάλι υπό προϋποθέσεις αφού το 3-12 εκτός ίσως να μην αποδειχθεί αρκετό και να χρειαστεί 4-11 εκτός ΟΑΚΑ. Πάντα με την προϋπόθεση να κάνει το 5/5 εντός έδρας. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πόσο δύσκολο είναι το έργο για την ομάδα του Ρικ Πιτίνο στα 10 επόμενα ματς και πόσο δύσκολα μπορεί να γυρίσει η κατάσταση.

Αν δούμε και κάνουμε τη σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε μέχρι τα playoffs θα φανεί ξεκάθαρα και η διαφορά. Την σεζόν 2016-17 όταν και ξεκίνησε η EuroLeague με το νέο της format, οι «πράσινοι» μέτρησαν 14-1 στο ΟΑΚΑ και 5-10 εκτός των συνόρων. Με συντελεστή στο +4 (εκτός έδρας νίκες μείον εντός έδρας ήττες) τερμάτισαν στην 4η θέση της regular season και πήραν το αβαντάζ της έδρας.

Το ίδιο και πέρυσι, όταν είχαν 13-2 εντός και 6-9 εκτός! Πάλι ο συντελεστής στο +4 και πάλι το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs. Και αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και στην EuroLeague με την προηγούμενη μορφή της. Το 2016 είχε +3 (10-2 και 5-7 αντίστοιχα), το 2015 (9-3 και 3-9) και το 2014 (8-4 και 4-8) «μηδενικό» ενώ το 2013 που έφτασε για τελευταία φορά μια ανάσα από το Final 4 στη σειρά με την Μπαρτσελόνα ο συντελεστής ήταν στο +3 (9-3 και 6-6). Ουσιαστικά αναφερθήκαμε στις χρονιές που ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στην τελική φάση της EuroLeague αλλά έδινε ανελλιπώς και με τρομερή συνέπεια το «παρών» στα playoffs της διοργάνωσης…