Νίκες με το... στανιό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Γιώργος Κούβαρης
Νίκες με το... στανιό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας!
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μετράει 13 νίκες απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε σύνολο 31 αναμετρήσεων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και η EuroLeague Greece εξηγεί ότι μόνο δύο φορές κατάφερε να κερδίσει με διψήφια διαφορά ενώ στις υπόλοιπες 11 δεν ξεπέρασε τους 6 πόντους.

Αν υπάρχει μια ομάδα στην ιστορία της EuroLeague που δυσκολεύει παραδοσιακά τον Παναθηναϊκό και του βάζει... πολύ δύσκολα τα τελευταία 18 χρόνια, όταν και θεσπίστηκε ο θεσμός της διοργάνωσης, αυτή δεν είναι άλλη από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Σε αυτή τη διαδρομή από την σεζόν 2000-2001 (σ.σ. για την ακρίβεια από τη σεζόν 2001-2002 μιας και ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στην Σουπρολίγκα όταν θεσπίστηκε η EuroLeague) οι δύο ομάδες έχουν διασταυρώσει 31 φορές τα ξίφη τους, με τους Ρώσους να μετρούν 18 νίκες έναντι 13 των «πρασίνων». Βέβαια για να φτάσουν στο σημείο να πανηγυρίσουν τις εν λόγω νίκες κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, χρειάστηκε να χυθούν... ποτάμια ιδρώτα από τους παίκτες του «τριφυλλιού». Είτε το ματς αφορούσε την Regual Season, είτε -πιο παλιά- το ΤΟΡ-16, είτε φυσικά και το Final 4. Στην τελική φάση της διοργάνωσης, Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές, με την ελληνική ομάδα να μετράει τρεις νίκες έναντι μόλις μίας (σ.σ. στον ημιτελικό του 2012) της «ομάδας του στρατού».

Μόνο δύο φορές ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να νικήσει την ΤΣΣΚΑ με διψήφια διαφορά πόντων. Αρχικά στις 9 Νοεμβρίου 2005 με σκορ 92-82 (Σπανούλης 28, Λάκοβιτς 17, Αλβέρτης 13, Διαμαντίδης 12 – Χόλντεν 20, Παπαλουκάς 16, Λάνγκντον 12) και πιο συγκεκριμένα για την δεύτερη, μόλις, αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Η δεύτερη και τελευταία φορά που δεν κινδύνευσε καθόλου από τη ρωσική ομάδα ήταν επίσης για την δεύτερη αγωνιστική της σεζόν 2010-11. Οι «πράσινοι» είχαν επιβληθεί με 74-60 (Νίκολας 18, Σάτο 17, Διαμαντίδης 10 – Γκόρντον 20) με το +14 να αποτελεί την δεύτερη και τελευταία... διψήφια διαφορά νίκης του Παναθηναϊκού.

Τις υπόλοιπες 11 φορές που έφυγε νικητής από το παρκέ δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τους 6 πόντους και μέτρησε κατά μέσο όρο 3,4 πόντους! Δηλαδή η συνολική διαφορά και στα 11 ματς ήταν 38 πόντοι! Αν συνυπολογίσουμε και τις δύο φορές που είχε +10 πόντους, ο μέσος όρος ανεβαίνει ελάχιστα (4,7π.) και δεν ξεπερνάει... καν τους 5 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Δύο φορές τα παιχνίδια κρίθηκαν στον πόντο, άλλες δύο στο ένα καλάθι και δύο στο ένα τρίποντο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η ΤΣΣΚΑ αποτελεί... πάντα τον κακό μπελά του Παναθηναϊκού. Είτε όταν χάνει, είτε ακόμα και όταν... κερδίζει!