Φάκελος Παπαγιάννης: Θα το «γυρίσει» φέτος ή του... χρόνου;

Φάκελος Παπαγιάννης: Θα το «γυρίσει» φέτος ή του... χρόνου;

Γιώργος Κούβαρης
Φάκελος Παπαγιάννης: Θα το «γυρίσει» φέτος ή του... χρόνου;

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος επέστρεψε στην Ευρώπη από το ΝΒΑ, αλλά ακόμα όχι μόνο δεν έχει ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αλλά παραμένει μεταξύ πάγκου και εξέδρας...

Τον περασμένο Ιούλιο και πιο συγκεκριμένα στις 13 του μήνα, το gazzetta.gr είχε αποκαλύψει τις σκέψεις του Γιώργου Παπαγιάννη για επιστροφή στην Ευρώπη όπως επίσης και την... ενεργοποίηση στις τάξεις του Παναθηναϊκού προκειμένου να τον εντάξει και πάλι στο δυναμικό του. Η συγκεκριμένη είδηση που επιβεβαιώθηκε στο 100% με την ανακοίνωση της συμφωνίας μία εβδομάδα αργότερα (20/7), σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων της ομάδας, που έβλεπαν ένα ισχυρό project του ελληνικού (αλλά και ευρωπαϊκού) μπάσκετ να υπογράφει για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν αποτελούσε μέρος του και αυτό διότι δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι θα άφηνε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Όμως, από τη στιγμή που έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του διαθέσιμο, ο Παναθηναϊκός έπραξε σωστά τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφού έβαζε στις τάξεις του έναν παίκτη με εμπειρία από το ΝΒΑ, έναν παίκτη που γνωρίζει την ομάδα, έναν παίκτη που ήθελε σαν τρελός να ξαναφορέσει τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος και έναν παίκτη που θα μπορούσε να επενδύσουν πάνω του οι «πράσινοι» τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά, κανείς δεν είχε την απαίτηση να μπει στο παρκέ και να κάνει άμεσα στην διαφορά. Από τη μία, ο χρόνος συμμετοχής του στο ΝΒΑ την περασμένη σεζόν ήταν αρκετά περιορισμένος με μόλις 17 ματς στο σύνολο (16 με το Σακραμέντο και ένα με το Πόρτλαντ) και 7,2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Κάτι που σήμαινε ότι θα χρειαζόταν αρκετό διάστημα προκειμένου να επανέλθει και να βρει ρυθμό. Από την άλλη, η αποχή των δύο χρόνων από το ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε αλλάξει και τον δικό του τρόπο σκέψης ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να περιμένει τα όσα θα επακολουθούσαν στο ξεκίνημα της σεζόν...

Μέχρι στιγμής και ύστερα από 2,5 μήνες από την έναρξη της φετινής σεζόν, ο 21χρονος σέντερ δεν είναι εκείνος που -ενδεχομένως- να περίμεναν οι φίλοι της ομάδας, αλλά πολύ περισσότερο ο Τσάβι Πασκουάλ. Μπορεί να «έφτιαξε» το σώμα του σε σχέση με το πώς ξεκίνησε την προετοιμασία, μπορεί να δούλεψε περισσότερο από το καλοκαίρι και μετά, αλλά ακόμα έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητικού τιμ και να έχει συστηματικά μια θέση στο «πράσινο» ρόστερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 12 ματς της EuroLeague, ο Παπαγιάννης έχει αγωνιστεί μόλις σε 5 από αυτά έχοντας 08:12 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στην Basket League έχει βρεθεί στο παρκέ σε έξι ματς αλλά με μόλις 07:49 λεπτά συμμετοχής σε κάθε ματς.

Και φυσικά υπάρχει εξήγηση σε αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στα όσα του ζητάει ο Καταλανός προπονητής και το τεχνικό τιμ της ομάδας, ειδικά στον τομέα της άμυνας όπου έχει δεχθεί καλάθι με όλους τους πιθανούς τρόπους. Παράδειγμα τα πρώτα 06:15 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία αναμέτρηση με την Νταρουσάφακα, Από τους 10 πρώτους πόντους της τουρκικής ομάδας (με το σκορ στο 15-10), ο Έλληνας σέντερ είχε την ευθύνη στους έξι από αυτούς με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στον πάγκο και να μην αγωνιστεί ξανά. Όπως δεν αγωνίστηκε καθόλου και στο παιχνίδι της Πυλαίας...

Τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ τα πέρασε στην αναμέτρηση για την 5η αγωνιστική της EuroLeague κόντρα στην Μπουντούτσνοστ εκτός έδρας, όταν και αγωνίστηκε 17:17 λεπτά με 6 πόντους (3/4 σουτ) αλλά μόλις 1 ριμπάουντ. Αντίστοιχα στην Ελλάδα το season high του ήταν τα 14:02 λεπτά στο παιχνίδι με το Ρέθυμνο, όπου μέτρησε 7 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 τάπες. Μάλιστα υπήρχε στιγμή κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν όπου ο Πασκουάλ τα... έχωσε στον Παπαγιάννη για την αγωνιστική του εικόνα. Ο ίδιος γνώριζε καλά ότι έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο στις προπονήσεις και η αλήθεια είναι ότι το έκανε και συνεχίζει να το κάνει. Απλά δεν του βγαίνει ακόμα μέσα στο παρκέ, όπου οι αντίπαλοι σημαδεύουν την αδυναμία του στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα στα Pick n Roll. Δεν είναι τυχαίο ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αγωνιστεί, οι αντίπαλοι επιδίωξαν να επιτεθούν με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα το έκαναν με επιτυχία. Και όσο υπάρχει αυτή αδυναμία, άλλο τόσο θα βλέπει τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο. Βέβαια πάντα θα παίζει ρόλο και ο αντίπαλος ψηλός.

Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φιλοξενείται την Τετάρτη (19/12, 22:00) στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ, Μόνο και μόνο η παρουσία του Ταβάρες ίσως να καθιστά αναγκαία την παρουσία του Παπαγιάννη στο παρκέ. Για πόσο; Θα εξαρτηθεί από την εικόνα που θα παρουσιάσει και κατά πόσο θα αρπάξει την ευκαιρία που -κατά πάσα πιθανότητα- θα του δοθεί. Πάντως δεν είναι μόνο η άμυνα και η συμπεριφορά του στην «πράσινη» ρακέτα που τον έχει αφήσει μεταξύ εξέδρας και πάγκου, αφού και στην επίθεση δεν είναι φέτος ο... γνωστός Παπαγιάννης με τα κλασσικά του short roll προς το αντίπαλο καλάθι (με μερικές ελάχιστες εξαιρέσεις). Παρόλα αυτά το δεξί «hook» εξακολουθεί να είναι το σήμα... κατατεθέν του έχοντας πετύχει το 90% των πόντων του με αυτόν τον τρόπο.

Τι του λείπει; Συγκέντρωση και διάρκεια. Ο 21χρονος Παπαγιάννης πολλές φορές χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του στο ματς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμυντικά «ρήγματα» ενώ δεν έχει και την απαιτούμενη διάρκεια και στις δύο πλευρές του παρκέ που θα τον κρατήσουν για περισσότερη ώρα στο παρκέ. Όπως ακριβώς στο παιχνίδι στην Ποντγκόριτσα, το μοναδικό φέτος που θύμισε... Παπαγιάννη. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος πραγματοποιεί το δικό του restart και ότι σίγουρα πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά για εκείνον. Αν όχι φέτος, την επόμενη σεζόν αναμένεται να παρουσιαστεί τελείως διαφορετικός και σίγουρα ως προς το καλύτερο.

Θέλετε παράδειγμα; Νίκολα Μιλουτίνοφ! Ένα επίσης «βαρύ» σέντερ με μπόι κοντά στα 213 εκατοστά, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό είχε δεχθεί απίστευτη κριτική με τους περισσότερους να τον είχαν στην πόρτα της εξόδου θεωρώντας ότι «δεν κάνει» για το επίπεδο της EuroLeague. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και φέτος με τον Παπαγιάννη, έχοντας τον αστερίσκο ότι επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια, ενώ διαθέτει και εμπειρία από το ΝΒΑ. Το αν θα κάνει και εκείνος ξεπέταγμα θα φανεί σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι δικαιούται πίστωση χρόνου... Άλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει πάνω του και σίγουρα υπάρχει η διάθεση να τον περιμένει. Είτε φέτος, είτε ακόμα και την επόμενη χρονιά...

O ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

O ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ BASKET LEAGUE

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα