Ο δύσβατος δρόμος του Παναθηναϊκού μέχρι τα playoffs

Ο δύσβατος δρόμος του Παναθηναϊκού μέχρι τα playoffs

Γιώργος Κούβαρης
Ο δύσβατος δρόμος του Παναθηναϊκού μέχρι τα playoffs
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μετράει 5 νίκες ύστερα από 11 ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η EuroLague Greece βάζει κάτω το «πράσινο» πρόγραμμα και εξηγεί πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του «τριφυλλιού» μέχρι να φτάσει τον... μαγικό αριθμό των 16 νικών.

Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς τα είχαν υπολογίσει στον Παναθηναϊκό πριν από το τζάμπολ της φετινής διοργάνωσης και... αλλιώς τους προέκυψαν στην πορεία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Φυσικά αναφερόμαστε στο πρόγραμμα των «πρασίνων» στο ξεκίνημα της φετινής EuroLeague το οποίο έμοιαζε ιδανικό και βατό σε βαθμό που να τους έδινε... μαξιλαράκι ασφαλείας για τη δύσκολη συνέχεια που θα ακολουθούσε. Όμως η πράξη από την θεωρία απέχει πολύ και ο Παναθηναϊκός έχει πάρει... κάτω από τη βάση μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Μετά τις 11 πρώτες αγωνιστικές μετράει 5 νίκες και 6 ήττες, το χειρότερο ρεκόρ που έχει να επιδείξει στα δύο χρόνια του νέου format της EuroLeague στο ίδιο χρονικό σημείο. Την σεζόν 2016-17 μετρούσε 6-5 ρεκόρ, ενώ πέρυσι τέτοια ακριβώς εποχή, ήταν σε ακόμη καλύτερη μοίρα με 7 νίκες και 4 ήττες. Φέτος όμως; Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση τις επόμενες αγωνιστικές οι οποίες μοιάζουν πολύ πιο δύσκολες σε σχέση με τα 11 πρώτα ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης;

Σίγουρα υπάρχει μπόλικος χρόνος ακόμα και αρκετά ματς προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι ομάδες με το ίδιο ρεκόρ είχαν προλάβει το... τρένο των playoffs όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπασκόνια πέρυσι (που είχαν από 5-6) και πρόπερσι η Νταρουσάφακα (5-6). Αντίθετα όλες οι υπόλοιπες ομάδες που είχαν αρνητικό ρεκόρ σε αυτή τη φάση δεν μπόρεσαν να πάρουν το εισιτήριο της οκτάδας.

Αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει ένα μεγάλο βουνό να ανέβει στις εναπομείνασες 19 αγωνιστικές και μάλιστα έχοντας να δώσει δύσκολα ματς, όπου καλείται να αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο και να κάνει την υπέρβαση. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» αποδεδειγμένα κάνουν δυνατό «finish» με το νέο format της EuroLeague, αφού την σεζόν 2016-17 μέτρησαν πέντε συνεχόμενες νίκες στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» το αβαντάζ της έδρας (ή αν προτιμάτε 8 νίκες στα 10 τελευταία ματς) ενώ πέντε συνεχόμενες νίκες είχαν και στο τέλος της περσινής σεζόν. Και πάλι πήραν το πλεονέκτημα της έδρας.

Ψάχνει 11 νίκες στα επόμενα 19 παιχνίδια

Μόνο που φέτος τα πράγματα αναμένεται να είναι τελείως διαφορετικά αφού ο Παναθηναϊκός ενδεχομένως να παίζει την ύπαρξή του στη διοργάνωση. Μάλιστα το δίμηνο που ακολουθεί είναι... φωτιά! Σε αυτό το διάστημα θα κληθεί να αποδείξει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος αφού το ένα ματς μοιάζει να είναι πιο δύσκολο από το άλλο έχοντας μέσα στον Ιανουάριο τέσσερα ματς εκτός έδρας και μόλις ένα εντός!

Ουσιαστικά ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του ψάχνουν άλλες 11 νίκες στα 19 υπόλοιπα ματς προκειμένου να φτάσουν στον «μαγικό» αριθμό «16» που δίνει σε μεγάλο (αλλά όχι και απόλυτο) βαθμό την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τη σεζόν 2016-17 δύο ήταν οι ομάδες που ισοβάθμισαν με 16-14 ρεκόρ, ωστόσο η πρόκριση πήγε στα χέρια της Νταρουσάφακα που υπερτερούσε στην ισοβαθμία με τον Ερυθρό Αστέρα. Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα αφού Μπασκόνια και Χίμκι ισοβάθμισαν στην 8η θέση με 16-14 νίκες, ενώ οι 9οι της κατάταξης είχαν τρεις νίκες λιγότερες (Μάλαγα 13-17 και Μακάμπι 13-17).

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του Παναθηναϊκού από εδώ και στο εξης. Μέχρι το τέλος του 2018 και στις επόμενες τρεις εβδομάδες έχει να παίξει εντός έδρας με Νταρουσάφακα, ακολουθεί η διπλή αγωνιστική με τα ντέρμπι κόντρα σε Ρεάλ εκτός έδρας και Αρμάνι εντός, ενώ η χρονιά θα κλείσει (28/12) με την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και πάμε στον Ιανουάριο όπου οι «πράσινοι» καλούνται να υπερβάλλουν εαυτούς! Και αυτό διότι έχουν να δώσουν τέσσερα ματς εκτός έδρας και πιο συγκεκριμένα σε έδρες όπως αυτές του Ολυμπιακού, της Μπαρτσελόνα, της Ζάλγκιρις και της Μακάμπι, ενώ μόνο μία φορά (σ.σ. ενδιάμεσα από τα ματς με Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα) έχει να αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Μπάγερν.

Σε αυτό το «πακέτο» των εννέα αγώνων, ο Παναθηναϊκός ψάχνει μίνιμουμ τέσσερις-πέντε νίκες ώστε να αγγίξει (ή να φτάσει) τον διψήφιο αριθμό πριν αρχίσει να... στρώνει το πρόγραμμα του ώστε να αποκτήσει ψυχολογία και ρυθμό. Με Εφές εντός και Φενέρ εκτός θα ψάξει άλλη μία νίκη (ώστε να βρεθεί στις 10 ή 11 την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια έχει τρία «must win» με Χίμκι (εντός), Γκραν Κανάρια (εκτός), Νταρουσάφακα (εκτός). Με απολογισμό (εάν και εφόσον πάνε όλα κατ' ευχήν για τον Παναθηναϊκό και δεν στραβώσει και άλλο το πράγμα) τις 13 νίκες στις αρχές Μαρτίου θα τα παίξει όλα για όλα για άλλες τρεις νίκες στα ματς με ΤΣΣΚΑ (εκτός), Μπασκόνια (εντός), Αρμάνι (εκτός), Ρεάλ (εντός) και Μπουντούτσνοστ (εντός) ώστε να φτάσει στον πολυπόθητο αριθμό των 16 νικών.

Τίποτα δεν θα είναι εύκολο για τον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του. Και αυτό είναι δεδομένο!