Τα τρίποντα... απελευθέρωσαν και τον Γιάννη στους Μπακς! (vids)

Τα τρίποντα... απελευθέρωσαν και τον Γιάννη στους Μπακς! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τα τρίποντα... απελευθέρωσαν και τον Γιάννη στους Μπακς! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για το 7-1 των Μιλγουόκι Μπακς στο ξεκίνημα της σεζόν, τα σχεδόν... 40 τρίποντα που επιχειρούν ενώ εμβαθύνει και στον τρόπο με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιδρά στο φετινό παιχνίδι της ομάδας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από τα βασικά. Το φετινό ξεκίνημα των Μιλγουόκι Μπακς είναι το καλύτερο της ιστορίας τους, ισοφαρίζοντας το... 7-1 της παρέας των Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Όσκαρ Ρόμπερτσον από τη σεζόν 1972-73. Σύμπτωση; Αλλά και τότε η ομάδα που είχε βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο του 8-0 ήταν οι Μπόστον Σέλτικς. Όπως ακριβώς συνέβη και φέτος...

Πάμε παρακάτω. Στα επτά ματς (από τα οκτώ μέχρι στιγμής) που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε το «παρών», έχει και τα καλύτερα νούμερα από τη μέρα που πέρασε το κατώφλι του ΝΒΑ. Συγκεκριμένα μετράει κατά μέσο όρο 26,1 πόντους, 13,7 ριμπάουντ, 5,1 ασίστ, ενώ σουτάρει με 52,1% εντός παιδιάς. Αν δεν υπήρχαν και τα 1/17 τρίποντα, τότε το εν λόγω ποσοστό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Μάλιστα αρκετά υψηλό είναι και το PER (Player Efficiency Rating) με 25,3 μονάδες την ώρα που στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Στεφ Κάρι με 31 μονάδες.

Βέβαια για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα στους Μπακς. Τόσο με την πρόσληψη του Μάικ Μπουντενχόλζερ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, όσο και με τους παίκτες που επιλέχθηκαν προκειμένου να «γεμίσουν» το ρόστερ της ομάδας. Οι τέσσερις από αυτούς που βρίσκονται στο βασικό rotation της ομάδας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό! Τόσο ο Πατ Κόνατον όσο και ο rookie Ντότε ΝτεΒιτσέντζο (ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο 17 του draft) που αγωνίζονται στις θέσεις των γκαρντ, φημίζονται για το περιφερειακό τους σουτ. Το ίδιο ισχύει και για δύο παίκτες που καλύπτουν το «τέσσερα» και το «πέντε» όπως είναι οι Ερσάν Ιλιασόβα και Μπρουκ Λόπεζ. Αμφότεροι είναι καλοί σουτέρ και ο λόγος για τον οποίο αποκτήθηκαν μόνο... τυχαίος δεν είναι.

Οι τρόποι που σκοράρει ο Γιάννης

Απλούστατα ήθελε ο Μπουντενχόλζερ να «ανοίγει» διαδρόμους για τον Γιάννη, να απελευθερώνει τις αντίπαλες ρακέτες και ο Έλληνας σούπερ σταρ να βρίσκει πολύ πιο εύκολα τον δρόμο για το καλάθι. Και αυτό δεν είναι κάτι που έμεινε στην θεωρία αλλά αποτυπώθηκε στον απόλυτο βαθμό με τη γλώσσα των αριθμών. Συγκεκριμένα: Ο Γιάννης έχει ευστοχήσει μέχρι στιγμής σε 73 σουτ εντός παιδιάς. Από αυτά μόνο τα πέντε είναι εκτός ρακέτας έχοντας όπως είπαμε 1/17 τρίποντα αλλά και 4/9 με τζαμπ σουτ από τα πέντε, τα έξι και τα επτά μέτρα. Συνολικά 5/26 εκτός «ρακέτας» (19,2%) και 68/114 (59,6%) εντός!

Κατά μέσο όρο ο Γιάννης ευστοχεί σε εννέα σουτ εντός παιδιάς από τα 18,6 που επιχειρεί. Αναρωτηθήκατε ποτέ τους τρόπους με τους οποίους καταφέρνει να φτάνει στο αντίπαλο καλάθι; Τα 8,1 από αυτά (όπως αντιλαμβάνεστε και από το γεγονός που σκοράρει κατά κόρον από το «ζωγραφιστό») είναι σε range μικρότερο των τριών μέτρων και μόλις το 0,9 σε μεγαλύτερο. Τα 2,6 είναι από alley oop ή από πάσα ακριβώς κάτω από το καλάθι ενώ σκοράρει 2,1 εντός παιδιάς με περισσότερες από επτά ντρίπλες. Όπερ και σημαίνει όταν παίρνει το ριμπάουντ (ή την πρώτη πάσα) και επιχειρεί το αγαπημένο του coast to coast «τελειώνοντας» τις φάσεις με transition παιχνίδι. Τα υπόλοιπα 4,3 είναι από μία έως και έξι ντρίπλες.

Και φτάνουμε στο πιο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Κατά πόσο αποτελεσματικός είναι ο Γιάννης στις προσωπικές μονομαχίες σώμα με σώμα. Εάν έχετε παρατηρήσει η μυϊκή δύναμη που έχει αποκτήσει τον έχει βοηθήσει σημαντικά στο να εκτοπίζει (τις περισσότερες φορές) τον προσωπικό του αντίπαλο που κάνει το... λάθος να βρεθεί στο διάβα του. Πώς μεταφράζεται αυτό; Τα 5,9 εντός παιδιάς έρχονται με τον αμυντικό να τον μαρκάρει πολύ στενά (στα 6-7 εκατοστά) ενώ τα 1,1 να συνδυάζονται και με «γκολ-φάουλ». Και αυτό γιατί; Απλούστατα ο «Greek Freak» καταφέρνει να βρίσκει το «ελεύθερο πεδίο» στις αντίπαλες ρακέτες και να επιδιώκει τις επαφές.

Και πάμε και στον τρόπο που «εκτελεί» αναλογικά με τον χρόνο που έχει τη μπάλα στα χέρια του. Οι 14 από τις 18 προσπάθειες που παίρνει σε κάθε ματς είναι από μερικά... δέκατα του δευτερολέπτου έως και έξι δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει γρήγορα αποφάσεις όσον αφορά τον τρόπο που επιτεθεί χωρίς να «ζαλίζει» ιδιαίτερα τη μπάλα στα χέρια του (σ.σ. άλλωστε δεν του το επιτρέπει και τόσο η θέση στην οποία -θεωρητικά πάντα- αγωνίζεται). Στις υπόλοιπες τέσσερις προσπάθειες κρατάει τη μπάλα στα χέρια περισσότερα από τέσσερα δευτερόλεπτα. Και μιλώντας για... χρόνους, ο Γιάννης επιχειρεί τις περισσότερες προσπάθειες (8 κατά μέσο όρο) μεταξύ 7-15 δευτερολέπτων των επιθέσεων των Μπακς και ακολουθεί το διάστημα 15-22 (6,4 προσπάθειες). Αντίθετα δεν είναι εκείνος που θα πάρει το «τελευταίο» σουτ όταν τελειώνει το 24άρι (μόλις 1,3 προσπάθειες).

Η κατακόρυφη άνοδος στα τρίποντα

Όπως προαναφέραμε, οι λόγοι που οι Μπακς έχουν αλλάξει αγωνιστικό προφίλ και έχουν φτάσει στο σημείο να επιχειρούν 39,1 τρίποντα σε κάθε ματς έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα και δη τους παίκτες που αποκτήθηκαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «μοιράζει» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη μπάλα. Μέχρι στιγμής, ο Έλληνας φόργουορντ έχει δώσει 36 ασίστ σε επτά παιχνίδια (5,1 κατά μέσο όρο) εκ των οποίων οι 24 είχαν ως αποτέλεσμα σκορ των Μπακς έξω από τα 7,25 μέτρα! Εν ολίγοις το 67% των ασίστ του έφεραν 72 πόντους στην ομάδα του. Μέχρι στιγμής, ο Μάλκολμ Μπρόγκντον, ο Μπρουκ Λόπεζ, ο Κρις Μίντλετον, ο Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο και ο Τόνι Σνελ είναι οι... καλύτεροι αποδέκτες. Τι σημαίνει αυτό; Όταν και εφόσον ο Γιάννης δεν μπορέσει να σκοράρει με κάποιο drive ή κάτω από το καλάθι, σίγουρα θα έχει και δεύτερη και τρίτη επιλογή, γνωρίζοντας πολύ καλά πότε και που να πασάρει τη μπάλα στην περιφέρεια.

Από τη σεζόν 2014-15, όταν ο Γιάννης άρχισε να βρίσκεται συστηματικά στο παρκέ και να ξεκινά η επίδρασή του στο παιχνίδι των Μπακς, η ομάδα του Μιλγουόκι ουδέποτε «έπιασε» τέτοια νούμερα στα τρίποντα. Συγκεκριμένα ξεκίνησε επιχειρώντας 18,3 τρίποντα ανά παιχνίδι (και ποσοστό 36%) ακολούθησε μείωση στα 15,6 τρίποντα (και ποσοστό 34%), τη σεζόν 2016-17 που ο Γιάννης εξελίχθηκε σε All Star παίκτη σούταραν 23,7 τρίποντα κατά μέσο όρο (και ποσοστό 37%) ενώ πέρυσι είχαν 24,7 τρίποντα (και ποσοστό 35%).

Όσο για φέτος ύστερα από επτά ματς; Οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν 39,1 προσπάθειες σε κάθε ματς έξω από τα 7.25 μέτρα, ευστοχώντας σε 14,8 τρίποντα και ποσοστό που «αγγίζει» το 38%! Μόνο και μόνο από αυτό το νούμερο φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος τη φιλοσοφία που υπάρχει στο Ουισκόνσιν και το «Plan B» (το οποίο είναι και «Plan A») του Μπουντενχόλζερ όταν ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει δύο και τρεις παίκτες μέσα στη ρακέτα. Ο πλέον αξιόπιστος σουτέρ είναι ο Κρις Μίντλετον με 31/61 τρίποντα (50,8%) με τον Μπρουκ Λόπεζ να ακολουθεί έχοντας ευστοχήσει σε 17 από τα 47 τρίποντα που έχει επιχειρήσει.

Αν μη τι άλλο το project του Μάικ Μπουντενχόλζερ στους φετινούς Μπακς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μένει να δούμε εάν και εφόσον έχουν βρεθεί στο επίπεδο για το «βήμα παραπάνω» στη φετινή regular season ώστε να βρεθούν στην τελική τετράδα και να αποκτήσουν το αβαντάζ της έδρας στην postseason για την πολυπόθητη (αρχικά) πρόκριση στον β' γύρο...

 

NBA Τελευταία Νέα